Van surrealistisch moordmysterie tot rauwe realiteit: eerste Europese fictiereeksen onthuld

Van surrealistisch moordmysterie tot rauwe realiteit: eerste Europese fictiereeksen onthuld

28 november 2023 – Wat hebben Magritte, een vastgoedmakelaar en drie verloskundigen gemeen? Ze spelen elk de hoofdrol in een van de acht internationale fictiereeksen die binnenkort te zien zullen zijn bij VRT. De reeksen maken deel uit van de Europese fictiesamenwerking die VRT eerder in oktober aankondigde. Daarvoor bundelt VRT de krachten met de Europese publieke omroepen ZDF (Duitsland), NPO (Nederland), SVT (Zweden), DR (Denemarken), YLE (Finland), RÚV (IJsland) en NRK (Noorwegen). Samen wisselen de partners de komende drie jaar topfictie uit om hun aanbod te versterken en de impact van publieke omroepen in de internationale mediasector te vergroten. De eerste fictiereeksen zullen in 2025 te zien zijn.

Wim Janssen, genrehoofd fictie bij VRT: "Dankzij deze samenwerking krijgt niet enkel de VRT-kijker maar ook een breed internationaal publiek elk jaar toegang tot acht meeslepende en unieke verhalen uit Europa. Gedurfde verhalen over universele thema’s die door lokale makers verteld worden op een unieke, intrigerende en verrassende manier. Entertainment en relevantie op de beste manier gecombineerd: in topfictie."

Meeslepend en maatschappelijk

De aangekondigde reeksen vertellen verhalen die zowel uniek als maatschappelijk relevant zijn. Allemaal durven ze de realiteit in vraag te stellen. Van ethische dilemma's en familiedrama's tot machtsstrijden en historische gebeurtenissen. Elke omroep kiest zelf welke reeks ze inbrengen, vertrekkend vanuit de gedeelde publieke waarden.

De fictiereeks die VRT in 2025 zal brengen is This is not a murder mystery van productiehuis Panenka. Een visueel verbluffende en verrassende whodunit, met een surrealistische twist. Opkomend kunstenaar René Magritte reist naar Londen voor de Exposition Internationale du Surréalisme, die plaatsvindt op het landgoed van de exuberante Lord James. Nadat een aantal collega-kunstenaars het slachtoffer is geworden van een mysterieuze moordenaar, duikt Scotland Yard op en mag niemand het terrein verlaten. Magritte, als een van de hoofdverdachten, gaat zelf op onderzoek uit om zijn eigen naam te zuiveren. Is alles wat het lijkt, of juist niets?

De zesdelige reeks This is not a murder mystery wordt geregisseerd door Hans Herbots (Als de dijken breken, The serpent, De behandeling), en geschreven door Christophe Dirickx (Tabula rasa, De helaasheid der dingen) en Paul Baeten (Twee zomers, Over water). Het verhaal is gebaseerd op een origineel idee van co-regisseur Matthias Lebeer (die ook een deel van de reeks regisseert) en Christophe Dirickx. De reeks is een Panenka-productie, in coproductie met VRT, RTL, Proximus, New8 en Deadpan Pictures, met de steun van Creative Europe MEDIA, het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF), de Belgische Tax Shelter en Odessa Productions. Studiocanal beheert de internationale distributierechten.  

Story image

De andere zeven titels zijn:

 1. Vanguard (SVT, Zweden) 
  ​Van de schrijver van Quicksand (Alex Haridi) en de regisseur van Caliphate (Goran Kapetanović) komt het verhaal over Jan Stenbeck. Een onwaarschijnlijke mediamagnaat en pionier op het vlak van technologische vooruitgang, verscheurd tussen passie en plicht. Vanguard is een verhaal over onbevreesd ondernemerschap, de wil om de wereld te veranderen en een rivaliteit tussen broers en zussen in een familie die nooit hersteld is van hun vetes.  
 2. The CumEx Files (DR, Denemarken en ZDF, Duitsland)  
  ​De achtdelige fictiereeks The CumEx Files (werktitel) onthult het schrijnende ware verhaal achter de grootste belastingfraude in de geschiedenis. Meer dan 150 miljard euro werd onrechtmatig afgenomen van de Europese belastingbetalers in deze enorme financiële misdaad, opgezet door spraakmakende advocaten, rijke investeerders en grote banken.
 3. Holmlia love (NRK, Noorwegen) 
  ​In de zomer van 2000 genieten twee 15-jarige beste vrienden, Nader en Benjamin, van zonnige dagen op het strand in de multiculturele wijk Holmlia in Oslo. Ondertussen verhuist alleenstaande moeder Ingrid naar Holmlia op zoek naar een nieuw leven. Zes maanden later wordt één van de jongens op gruwelijke wijze vermoord door neonazi's en raakte de ander verscheurd door schuldgevoelens. Ouders, vrienden en buren, inclusief Ingrid, worstelen met de gevolgen. Holmlia love is een waargebeurd verhaal over de racistische moord die de onschuld van Noorwegen verbrijzelde en een gemeenschap die tegen alle verwachtingen in samenkwam.
 4. Push (ZDF, Duitsland)
  ​Ze baren elke dag kleine wondertjes en zijn cruciaal voor een van de meest emotionele, onvoorspelbare en uitdagende momenten in het leven van een vrouw: verloskundigen. In Push zien we drie vrouwen van verschillende leeftijden, die van hun werk houden maar zowel professioneel als privé voor cruciale uitdagingen staan.  
 5. Kabul (ZDF, Duitsland)
  ​Kabul, 14 augustus 2021: Terwijl de Taliban voor de poorten van de stad staat, bereidt Frankrijk zich voor op de evacuatie van zijn ambassade. Maar de plotselinge val van Kabul de volgende dag gooit alle plannen in de war. Franse, Italiaanse, Duitse en Amerikaanse diplomaten en de politie moeten improviseren om honderden Afghaanse en internationale vluchtelingen naar de luchthaven te evacueren. Terwijl de chaos de stad bereikt, hebben de Afghanen al snel maar één keuze: op de knieën gaan of vluchten. 
 6. Queen of fucking everything (YLE, Finland) 
  ​Linda Saarniluoto, een succesvolle vastgoedmakelaar, valt van de high society naar de laagste sociale klasse, om zich vervolgens terug te vechten naar een ander soort elite: de criminaliteit. Om te overleven moet Linda zichzelf heruitvinden, de grenzen van haar moraal en behoefte aan liefde verleggen en uiteindelijk de Queen of fucking everything worden. Een misdaadserie, met een vleugje grimmige Finse humor. 
 7. Elixir (NPO/NTR/BNNVARA, Nederland)
  ​Wat als je geboren bent in Big Pharma? In Elixir wordt Isabelle Rombauts onverwacht benoemd tot CEO van het familiebedrijf Rombauts Pharma, een prominente speler op de internationale farmaceutische markt. Al snel wordt ze geconfronteerd met ernstige wanpraktijken en moet ze haar eigen geweten afwegen tegen de belangen van haar invloedrijke familie. Er ontvouwt zich een wereld vol intriges, machtsstrijd en wanhoop binnen de farmaceutische industrie. 

De acht toptitels werden vandaag bekendgemaakt door de partners tijdens de mediabeurs Content London.

Over New8 

De Europese fictiesamenwerking New8 brengt acht publieke omroepen samen om topfictie uit te wisselen. Die samenwerking is essentieel voor publieke omroepen om op duurzame manier fictie te maken vanuit een vergelijkbare maatschappelijke missie. New8 zorgt voor extra financieringsmogelijkheden én een internationaal publiek voor Vlaamse fictiereeksen. Dit creëert kansen voor lokale makers en versterkt de fictiesector. Tegelijkertijd krijgt de Vlaming een breed aanbod aan topfictie vanuit verschillende landen. 

Nikki Peeters Communicatieverantwoordelijke innovatie
Story image

 

 

Over Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie

De Vlaamse publieke omroep VRT informeert, inspireert en verbindt alle Vlamingen in al hun eigenheid en diversiteit. VRT brengt een kwaliteitsvol en onderscheidend aanbod op het vlak van informatie, cultuur, educatie, ontspanning en sport. VRT bereikt met zijn drie televisiekanalen, vijf radiokanalen en allerhande digitale kanalen wekelijks 90% van alle Vlamingen. Zo kan VRT relevant zijn, maatschappelijke impact hebben, bijdragen aan een pluralistisch debat en de democratie versterken. VRT stimuleert de cultuur- en taalbeleving en draagt de Vlaamse identiteit uit. VRT is toekomstgericht en zet in op innovatie en digitalisering. De omroep speelt een belangrijke rol in het Vlaamse media-ecosysteem en werkt samen met tal van nationale en internationale partners uit diverse sectoren.   

Voor pers
Woordvoerder aanbod VRT: radio, tv en online
02 741 90 26
woordvoerder@vrt.be

Voor kijkers, luisteraars en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos