Nog meer topfictie op VRT dankzij Europese samenwerking

Nog meer topfictie op VRT dankzij Europese samenwerking

10 oktober 2023 - Fan van Exit, The Investigation of The Bridge? In de toekomst zal de Vlaamse kijker nog meer kunnen genieten van sterke fictie uit andere Europese landen. Maar ook omgekeerd: Vlaamse fictie krijgt een breder internationaal publiek. In een unieke samenwerking zal VRT de komende jaren fictiereeksen uitwisselen met zeven publieke omroepen in Scandinavië, Duitsland en Nederland. Zo breidt VRT zijn aanbod uit met sterke fictie en krijgen Europese publieke omroepen meer impact in de internationale mediasector.   

Sterke fictie van en voor publieke omroepen

VRT (België), NRK (Noorwegen), SVT (Zweden), YLE (Finland), DR (Denemarken), RÚV (IJsland), NPO (Nederland) en ZDF (Duitsland). Dat zijn de acht personages die de komende drie jaar de hoofdrol spelen in een nieuw fictieverhaal. De plot? Samenwerking is essentieel voor publieke omroepen om op duurzame manier fictie te maken vanuit een vergelijkbare maatschappelijke missie. Deze samenwerking, getiteld 'New8', zorgt voor extra financieringsmogelijkheden én een internationaal publiek voor Vlaamse fictiereeksen. Dit creëert kansen voor lokale makers en versterkt de fictiesector. Tegelijkertijd krijgt de Vlaming een breed aanbod aan topfictie vanuit verschillende landen.

Frederik Delaplace, CEO VRT: "Deze internationale samenwerking tussen publieke omroepen is letterlijk grensverleggend. We hebben een gedeelde missie en focussen op verhalen die verrassen én verbinden. Dankzij de samenwerking kunnen we het huidige fictieaanbod uitbreiden en verrijken voor de Vlaamse kijker. En we creëren een vruchtbare bodem voor lokale en kwaliteitsvolle fictie, wat erg onderscheidend kan werken in het huidige medialandschap.” 

Het is de eerste keer dat zoveel publieke omroepen samen de krachten bundelen rond fictie. Het genre speelt een belangrijke rol in het aanbod van een publieke omroep. Niet alleen om kijkers te laten ontspannen, maar ook om verhalen te brengen die relevant zijn in de huidige maatschappij. Dat zo'n samenwerking succesvol kan zijn, is al gebleken: de bestaande fictie-alliantie tussen de Scandinavische omroepen, Nordic 12, leverde al verschillende topreeksen op die gesmaakt worden door een internationaal publiek, denk maar aan Exit en The Thin Blue Line.

Elly Vervloet, expert internationale coproducties fictie: “We zijn trots dat VRT deze samenwerking tussen acht zeer sterke publieke omroepen mee kon realiseren. Samen met Vlaamse producenten en talenten hebben we jaren gewerkt aan onze reputatie als innovatieve, creatieve en betrouwbare fictiespeler. Vandaag plukken we daar de vruchten van en zetten we fictie van eigen bodem nog sterker op de wereldkaart. Met het genre geven we inzicht in onze maatschappij en trekken we het debat open. Een kernopdracht van VRT.”

Internationaal co-financieren 

Concreet zullen de partners jaarlijks acht fictiereeksen co-financieren, die te zien zullen zijn vanaf 2024. De samenwerking is gebaseerd op vertrouwen: elke omroep kiest zelf welke topreeksen ze inbrengen, vertrekkend vanuit hun gedeelde publieke waarden.

Hans-Jørgen Osnes, hoofd internationale financiering drama bij NRK (Noorwegen) en coördinator van de samenwerking: “New8 is een unieke prestatie voor Europese publieke omroepen en hun publiek. New8 wordt, samen met de sterke fictiepartners die eraan verbonden zijn, de grootste fictiesamenwerking in Europa. Het is heel spannend om te zien hoe het tot leven komt en zich ontwikkelt." 

Later dit jaar maken we de eerste titels bekend.  

Nikki Peeters Communicatieverantwoordelijke innovatie

 

 

Over Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie

De Vlaamse publieke omroep VRT informeert, inspireert en verbindt alle Vlamingen in al hun eigenheid en diversiteit. VRT brengt een kwaliteitsvol en onderscheidend aanbod op het vlak van informatie, cultuur, educatie, ontspanning en sport. VRT bereikt met zijn drie televisiekanalen, vijf radiokanalen en allerhande digitale kanalen wekelijks 90% van alle Vlamingen. Zo kan VRT relevant zijn, maatschappelijke impact hebben, bijdragen aan een pluralistisch debat en de democratie versterken. VRT stimuleert de cultuur- en taalbeleving en draagt de Vlaamse identiteit uit. VRT is toekomstgericht en zet in op innovatie en digitalisering. De omroep speelt een belangrijke rol in het Vlaamse media-ecosysteem en werkt samen met tal van nationale en internationale partners uit diverse sectoren.   

Voor pers
Woordvoerder aanbod VRT: radio, tv en online
02 741 90 26
woordvoerder@vrt.be

Voor kijkers, luisteraars en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos