MIA's-nieuws: Sector Lifetime Achievement Award gaat naar Hedwig De Meyer van Stageco | Wie zijn de uitreikers in de show?

Woensdag 25 januari 2023 - Morgenavond is het zover: de Music Industry Awards (MIA's) 2022 worden dan uitgereikt door VRT en VI.BE - het steunpunt voor artiesten en de muzieksector - live vanuit Paleis 12. Bart Peeters presenteert dit jaar de MIA's.

Vandaag wordt bekend gemaakt wie de Sector Lifetime Achievement Award ontvangt: Hedwig De Meyer, de oprichter van het internationaal gereputeerd podiumbedrijf Stageco. Met deze award brengen de VRT en VI.BE hulde aan een persoon of organisatie die een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de ondersteuning en ontwikkeling van de Vlaamse muzieksector. Onder impuls van Hedwig De Meyer groeide Stageco de afgelopen decennia uit tot een gerenommeerd en veelgevraagd podiumbedrijf met verschillende buitenlandse filialen. 

Daarnaast maakt Eén bekend welke bekende gezichten een MIA zullen uitreiken in de show: niemand minder dan Tom Waes, Fien Germijns, Hugo Sigal, Elodie Ouédraogo en Jeroom, Matteo Simoni, Merol, Kim Van Oncen, Charlotte Timmers, Mathias Vergels & Lynn Van den Broeck, Sven de Leijer, Stephen en David Dewaele van Soulwax, Kawtar Ehlalouch, Maaike Cafmeyer, eerste minister van België Alexander De Croo, Vlaams minister-president Jan Jambon en onze kersverse Songfestivalkandidaat Gustaph reiken een MIA uit donderdagavond.

Deze MIA's-editie zorgen CAMILLE, Oscar and the Wolf, Berre, Metejoor, Charlotte Adigéry & Bolis Pupul, Vaya Con Dios en Pommelien Thijs voor spetterende optredens.

De MIA's: op donderdag 26 januari live om 20.40 uur op Eén.

Lees hier alles over de genomineerden voor de MIA's.

Lees hier alles over de line-up van de MIA's.


Lees hieronder meer over de Sector Lifetime Achievement Award voor Hedwig De Meyer, de oprichter van Stageco.

Stageco: van kleine festivalorganisatie naar groots podiumbedrijf

De kiem van Stageco wordt midden de jaren 70 gelegd door ingenieursstudent Hedwig De Meyer tijdens een klein, lokaal festivalletje in Werchter. Het podium staat op bierbakken en de artiesten zijn nog onbekend. Muziekjournalist Herman Schueremans, die een eigen festivalletje heeft in het naburige Herent, komt langs. Een jaar later slaan Hedwig en Herman de handen in elkaar om komende festivals te organiseren.

Fast forward naar 1978: hun festival barst uit zijn voegen en er wordt beslist om het onder de naam Rock Werchter in openlucht te organiseren. "Daarvoor hadden we een podium met een dak nodig. Om de artiesten en de instrumenten te beschermen en om al het licht en geluid in op te hangen." Bij gebrek aan aanbod op de verhuurmarkt, begint Hedwig zelf te tekenen. 'Ik zocht een alternatief voor de plompe podia die waren gemaakt met bouwstellingen’. Zijn Steel Tower System is zo gebruiksvriendelijk en veilig dat het de concurrentie enkele jaren het nakijken geeft. De installatie- en afbraaktijd wordt tot een minimum beperkt.

Pink Floyd, AD/DC en Metallica

In 1986 wordt Stageco officieel een podiumbedrijf. Het podium van Rock Werchter dat zij maakten, gaat na afloop van het festival op reis als een van de drie podia van de Invisible Touch Tour van Genesis. Stageco mag nadien de A Momentary Lapse Of Reason Tour (1987-1990) van Pink Floyd verzorgen. Vijf jaar na de start staat het bedrijf uit Werchter in de Europese top drie van podiumbouwers. ​

Enkele jaren nadien krijgt Stageco telefoon van Jack Berry, de productiemanager van AC/DC en Metallica. "Podiumbouw was nog een braakliggend terrein. Groepen zochten nieuwe dingen maar de leveranciers waren er nog niet. Berry had het gevoel dat wij verder stonden dan de Engelsen en vroeg ons daarom mee op de Razors Edge Tour van AC/DC. Dat was echt een nieuwe stap." Stageco denkt en werkt mee en wordt zo een wereldbedrijf. "Zo’n podium kan iedereen bouwen. Maar alleen wij kunnen het zo ontwerpen dat je het in twee tot drie dagen kunt opbouwen, in één dag kunt afbreken en per schip, trein of vrachtwagen naar waar ook ter wereld kunt brengen."

Pionier en trendsetter

Stageco groeit en bloeit. Het opent gaandeweg acht buitenlandse filialen en telt vandaag zo’n tweehonderd vaste medewerkers en enkele honderden losse krachten op piekmomenten. De pionier en trendsetter in concertpodia - goed voor meer dan 150 grote tournees ondertussen - is ook specialist in tijdelijke structuren voor evenementen (zoals de Olympische Spelen en modeshows).

Vorig jaar gaf geestelijke vader Hedwig De Meyer na 45 jaar de fakkel door aan Hans Willems, zijn vroegere hoofd R&D die zelf naam maakte met WICREATIONS (°2005), specialist in alles wat beweegt op een podium. Hedwig blijft voorzitter en Chief Visionary Officer. Als geen ander kan hij de haalbaarheid van een project inschatten. Dat deed hij bijvoorbeeld toen hij de eerste werktekeningen zag van The Claw van U2. Een foto van de testopbouw van dat meesterwerk hangt in de woonkamer van Bono. Op de achtergrond staat de kerktoren van Werchter.

Ter bekroning van dit indrukwekkend Stageco-traject ontvangt Hedwig De Meyer morgen de Sector Lifetime Achievement Award op de MIA's.

 

Over Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie

De Vlaamse publieke omroep VRT informeert, inspireert en verbindt alle Vlamingen in al hun eigenheid en diversiteit. VRT brengt een kwaliteitsvol en onderscheidend aanbod op het vlak van informatie, cultuur, educatie, ontspanning en sport. VRT bereikt met zijn drie televisiekanalen, vijf radiokanalen en allerhande digitale kanalen wekelijks 90% van alle Vlamingen. Zo kan VRT relevant zijn, maatschappelijke impact hebben, bijdragen aan een pluralistisch debat en de democratie versterken. VRT stimuleert de cultuur- en taalbeleving en draagt de Vlaamse identiteit uit. VRT is toekomstgericht en zet in op innovatie en digitalisering. De omroep speelt een belangrijke rol in het Vlaamse media-ecosysteem en werkt samen met tal van nationale en internationale partners uit diverse sectoren.   

Voor pers
Woordvoerder aanbod VRT: radio, tv en online
02 741 90 26
[email protected]

Voor kijkers, luisteraars en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos