Extra veel muziek en artiesten van eigen bodem tijdens de derde Week van de Belgische muziek

Extra veel muziek en artiesten van eigen bodem tijdens de derde Week van de Belgische muziek

Met de MIA’s geeft VRT een vroeg startschot voor deze muzikale feestweek

Maandag 23 januari - Na twee succesvolle edities organiseren VRT en VI.BE -steunpunt voor artiest en muzieksector- voor de derde keer de Week van de Belgische muziek. Samen vieren we een week lang de mooiste Belgische muziek op radio, televisie en online. Kijkers en luisteraars kunnen dit jaar trouwens extra lang genieten van muziek van eigen bodem. Op donderdag 26 januari geven de MIA’s het vroege startschot voor de Week van de Belgische muziek, die op maandag 30 januari écht van start gaat. Niet alleen bij VRT maar over heel het land worden Belgische muziek en artiesten in de kijker gezet, van muziekwinkels en grote concertzalen tot cultuur- en jeugdhuizen.

Gerrit Kerremans, algemeen muziekcoördinator VRT: “In 2021 zag de Week van de Belgische muziek het levenslicht in volle coronacrisis. De bedoeling was om Belgische artiesten een hart onder de riem te steken tijdens die zware periode. Ondertussen draait de muziekscene weer op volle toeren en kunnen we volop genieten van onze muzikale rijkdom. Deze week zijn we met z’n allen extra fier op de muziek van hier en vieren we dit met extra veel Belgische muziek én met massaal veel concerttickets van Belgische artiesten die we deze week cadeau geven.”
Ricus Jansegers, directeur content: “VRT schenkt het hele jaar door veel aandacht aan Belgische muziek, maar in deze week vieren we extra. En dat weten onze kijkers en luisteraars jaar na jaar te waarderen. We hebben in ons land zo’n muzikale rijkdom en er liggen nog heel wat nieuwe muzikale parels klaar. De Week van de Belgische muziek is dan ook hét ideale moment om te genieten van bekende Belgische muziek en nieuwe artiesten van eigen bodem te ontdekken.”

MIA’s op Eén als startschot voor muzikale feestweek

Op donderdag 26 januari geeft Eén het startschot voor de Week van de Belgische muziek met de MIA’s, de Music Industry Awards. Paleis 12 vormt het decor voor het grootste Belgische muziekfeest van het jaar, met Bart Peeters als presentator. Meer info hier.

Daarnaast krijgt Jeroen Meus vanaf maandag 30 januari elke dag muzikaal bezoek in Dagelijkse kost. Op Jeroens gastenlijst staan High Hi, Kids With Buns, Christoff, Douglas Firs en Johannes is zijn Naam.

Later op de avond krijgen ook Blokken en De dag van vandaag een muzikaal sausje.

 • De MIA's 2022: donderdag 26 januari om 20.40 uur op Eén.
 • Dagelijkse kost: maandag tot en met vrijdag om 18.15 uur op Eén.
 • Blokken: maandag tot en met vrijdag om 18.30 uur op Eén.
 • De dag van vandaag: maandag tot en met donderdag rond 21.30 uur op Eén.

Canvas viert nieuw en gevestigd talent

Op Canvas is er vanaf maandag 30 januari een dagelijkse afspraak met Belpop. Op het menu staan documentaires over Selah Sue, Ferre Grignard, Flip Kowlier, Arsenal, Wereldhits 1, Wereldhits 2 en Hooverphonic.

De nieuwe documentaire Stier & Schorpioen biedt op woensdagavond 1 februari een unieke inkijk in het ontstaansproces van het album ‘Pourriture Noble’ van rapper Zwangere Guy en drummer Lander Gyselinck. De twee muzikanten drijven elkaar tot het uiterste om een plaat af te leveren die de Belgische jazz en hiphop overstijgt. Meer info hier.

Ook Plan A geeft een podium aan nieuwe Belgische muziek. In de VRT MAX-reeks volgen we van maandag tot en met vrijdag de eerste stappen van vijf jonge, beloftevolle talenten in de Belgische muziekscene. Meer info hier.

 • Belpop: maandag tot en met zondag rond 18.00 uur op Canvas.
 • Stier & Schorpioen: woensdag om 22.45 uur op Canvas.
 • Plan A: maandag tot en met vrijdag om 19.00 uur op Canvas.

VRT MAX verzamelt muziekparels van vroeger en nu

VRT MAX zet tijdens de Week van de Belgische muziek de spotlights op muzikale helden van bij ons. Bekijk de beste liveshows, muziekdocu’s, podcasts, interviews, dj-sets en nog veel meer uit het rijke VRT-archief, dagelijks aangevuld met nieuwe video’s. Via de livestreams van de VRT-radiozenders ontdek je een brede waaier aan Belgische muziek en artiesten.

Er zitten ook twee nieuwe VRT MAX-reeksen in de pijplijn voor maandag 30 januari. In de fictiereeks De Studio’s volgen we zes jongeren die hun muzikale droom najagen. De cast bestaat uit onbekende acteurs die op straat werden ontdekt.

Achter de Artiest biedt dan weer een unieke inkijk achter de schermen van bekende artiesten. In deze driedelige videoreeks maken we kennis met de mensen achter Maksim, Axelle Red en Bazart.

Studio Brussel trekt naar Sint-Niklaas

Vanaf maandag 30 januari slaat Studio Brussel een week lang zijn tenten op in muziekstad Sint-Niklaas. Maandag is meteen een grote dag want dan staat de finale van De Nieuwe Lichting op het programma. De wedstrijd voor jong muzikaal talent is al aan zijn 11de editie toe, met de apotheose maandag van 16.00 tot 18.00 uur in de concertzaal De Casino in Sint-Niklaas.

Ook de dagen nadien valt er muzikaal heel wat te beleven in Sint-Niklaas met optredens van onder meer Yong Yello (31/1), Charlotte Adigéry & Bolis Pupul (1/2), Goose (2/2) en de jonge, beloftevolle artiesten van de VRT MAX-reeks Plan A (3/2). 

Studio Brussel draait van maandag tot en met vrijdag dagelijks van 6.00 tot 21.00 uur alleen maar Belgische muziek. Om het feestje compleet te maken is er op vrijdag ook een grote prijzenpot. Een hele week lang komen artiesten langs die concerttickets voor eigen shows en andere Belgen in een pot doen. Eén luisteraar wint die hele verzameling en mag zich dus opmaken voor een mooi maar druk Belgisch concertjaar.

Finale van De Nieuwe Lichting: maandag 30 januari van 16.00 tot 18.00 uur op Studio Brussel.

Radio 1 betoverd door Belpop

Radio 1 viert de Week van de Belgische muziek van maandag tot en met vrijdag met Belpop Helden. Isbells, Isolde Lasoen, Flip Kowlier en Noémie Wolfs brengen een muzikaal eerbetoon aan hun voorbeeld uit de Belpop.

Maandag van 13.00 tot 16.00 uur wordt de stemming voor de Belpop 100 -uitzending op zaterdag 11 februari- op gang getrapt, met uitsluitend Belgische muziek bij Ayco.

Ook heel wat andere Radio 1-programma's zitten voor de Week van de Belgische muziek in een nationaal jasje. Zo ontvangt Ilse Liebens in Wonderland muziekproducers uit eigen land en kan de luisteraar ook tal van concerttickets winnen. Op zondag 12 februari heeft Friedl’ Lesage in Touché muzikale duizendpoot Jean Blaute te gast.

 • Belpop Helden: maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 10.00 uur op Radio 1.
 • Belpop 100 startshow: maandag van 13.00 tot 16.00 uur op Radio 1.
 • Wonderland: maandag van 20.00 uur tot 22.00 uur en dinsdag van 19.00 uur tot 22.00 uur op Radio 1.
 • Touché: zondag van 11.00 tot 13.00 uur op Radio 1.

Radio2: Wie zit er achter Belgische artiesten?

Ook Radio2 kleurt Belgisch. Met een derde editie van hun succesvolle muziekreeks Achter de Artiest zet Radio2 opnieuw de spotlights op de bandleden van bekende artiesten. Na onder anderen Niels Destadsbader, Metejoor en Meskerem Mees in de vorige edities zijn Belgische artiesten Axelle Red, Bazart en Maskim aan de beurt. De twee eerste seizoenen zijn al te vinden op VRT MAX, het nieuwe seizoen staat integraal online vanaf maandag 30 januari.

Ook de nieuwe ochtendshow Goeiemorgen Morgen! heeft aandacht voor de reeks Achter de Artiest. Axelle Red en Maksim komen er bij Peter Van de Veire en Kim Van Oncen over vertellen, en het duo ontvangt ook Natalia in de Week van de Belgische Muziek.

Ook Radio2 BeneBene, op DAB+ en VRT MAX, zet uiteraard extra in op Belgische muziek. De Radio2 BeneBene1000 begint op vrijdag 27 januari de zoektocht naar het beste Vlaamse nummer aller tijden. Wie volgt Willy Somers op met ‘Laat de zon in je hart’? De ontknoping is voor zondag 5 februari, van 16.00 tot 18.00 uur op de stream én op Radio2. In Radio2 BeneBene op Radio2 vallen er doorlopend ook concerttickets te winnen voor Laura Tesoro, Ozark Henry, Metejoor en Niels & Wiels.

 • Achter de Artiest: seizoen 1 en 2 nu al op VRT MAX, vanaf maandag 30 januari seizoen 3 op VRT MAX.
 • Goeiemorgen Morgen!: maandag tot en met vrijdag van 6.00 tot 9.00 uur op Radio2 en Eén.
 • Radio2 BeneBene1000: vrijdag tot en met zondag van 10.00 tot 17.00 uur op Radio2 BeneBene (DAB+ en VRT MAX).
 • Radio2 BeneBene: maandag tot en met donderdag van 18.00 tot 20.00 uur op Radio2.

Jong talent en gevestigde waarden op Klara

Ook heel wat Belgische muziek op Klara. In het ochtendprogramma Espresso maken jonge muzikanten kennis met Belgische parels en doen ze er hun eigen ding mee.

In het voormiddagprogramma Ampersand bepalen artiesten van bij ons het thema van de dag en Music Matters nodigt rond de middag dan weer Belgische componisten uit de wereld van de klassieke muziek en de jazz uit.

In Maestro verdiept Mark Janssens zich samen met musicoloog David Vergauwen in de geschiedenis van de Belgische muziek.

Ook Klara Live richt de schijnwerpers volop op artiesten van eigen bodem met zes concerten van Belgische orkesten, ensembles en muzikanten.

 • Espresso: maandag tot en met vrijdag van 6.00 tot 9.00 uur op Klara.
 • Ampersand: maandag tot en met donderdag van 9.00 tot 12.00 uur op Klara.
 • Music Matters: maandag tot en met donderdag van 12.00 tot 14.00 uur op Klara.
 • Maestro: maandag tot en met donderdag van 14.00 tot 17.00 uur op Klara.
 • Klara Live: maandag tot en met vrijdag van 20.00 tot 22.00 uur en zaterdag van 20.00 tot 24.00 uur op Klara.

MNM met de beste Belgische hits live

Kawtar & Keyaert krijgen tijdens de Week van de Belgische muziek bezoek van onder anderen Pommelien Thijs, Metejoor, Laura Tesoro en #LikeMe. Zij spelen hun hits live bij MNM en wie weet hoor je wel een verrassende cover van een Belgisch nummer.

Ook Gillis & Govaerts halen alles uit hun platenkast. Op hun populaire TikTok-kanaal brengen ze een speciale Belgische cover. De luisteraars van MNM kunnen niet alleen genieten van muziek, maar ook meedingen naar concerttickets voor onder meer Metejoor, #LikeMe en Laura Tesoro.

Kawtar & Keyaert: maandag tot en met vrijdag van 6.00 tot 9.00 uur op MNM.

Ketnet Hits

Ook Ketnet doet een muzikale duit in het zakje voor de Week van de Belgische muziek. De digitale stream Ketnet Hits klinkt een week lang 100 procent Belgisch.

Naast VRT zetten ook RTBF, DPG Media, Ment TV en Bruzz hun schouders onder de Week van de Belgische muziek. Ontdek alle initiatieven via weekvandebelgischemuziek.be.

 

Over Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie

De Vlaamse publieke omroep VRT informeert, inspireert en verbindt alle Vlamingen in al hun eigenheid en diversiteit. VRT brengt een kwaliteitsvol en onderscheidend aanbod op het vlak van informatie, cultuur, educatie, ontspanning en sport. VRT bereikt met zijn drie televisiekanalen, vijf radiokanalen en allerhande digitale kanalen wekelijks 90% van alle Vlamingen. Zo kan VRT relevant zijn, maatschappelijke impact hebben, bijdragen aan een pluralistisch debat en de democratie versterken. VRT stimuleert de cultuur- en taalbeleving en draagt de Vlaamse identiteit uit. VRT is toekomstgericht en zet in op innovatie en digitalisering. De omroep speelt een belangrijke rol in het Vlaamse media-ecosysteem en werkt samen met tal van nationale en internationale partners uit diverse sectoren.   

Voor pers
Woordvoerder aanbod VRT: radio, tv en online
02 741 90 26
woordvoerder@vrt.be

Voor kijkers, luisteraars en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos