Werken aan nieuw VRT-gebouw starten in november

Bouw- en milieuvergunning voor nieuwe VRT-gebouw afgeleverd

Dinsdag 20 september 2022 - De werken aan het nieuwe gebouw voor de Vlaamse publieke omroep VRT starten in november. Na de stedenbouwkundige vergunning werd donderdag ook de milieuvergunning toegewezen voor de bouw van het toekomstige mediahuis. Het project maakt deel uit van het nieuwe Mediapark op de site aan de Reyerslaan. In het totaal zullen de werken vier jaar in beslag nemen.

 

Frederik Delaplace, CEO VRT: "Het nieuwe VRT-huis wordt het sluitstuk van het innovatietraject dat we met de Vlaamse publieke omroep aan het lopen zijn. Over enkele jaren staat er op die manier een heel nieuwe VRT: een moderne publieke omroep in een fris en open gebouw dat samenwerken, innoveren en verbinden stimuleert."
Frieda Brepoels, voorzitter Raad van bestuur VRT: "Het nieuwe gebouw aan de Reyerslaan zal in een stedelijke omgeving van woontorens en kantoorgebouwen opvallen door de laagbouw en horizontaliteit ervan. Het is net daardoor een uitnodigend gebouw, voor alle Vlamingen, zonder omheining eromheen en met verschillende zichten op onze hoofdstad. Er volgen nog verschillende boeiende jaren van bouwen, waar ik vanuit mijn opleiding als architect enorm naar uitkijk."

Bouw- en milieuvergunning

Het consortium VRT Morgen diende op 25 november 2021 de aanvraag voor de stedenbouwkundige vergunning in en op 1 juli 2022 die voor de milieuvergunning. In juni 2022 werd, na een openbaar onderzoek, de stedenbouwkundige vergunning toegekend en was het enkel nog wachten op de milieuvergunning. Nu het Brussels Hoofdstedelijk gewest ook de milieuvergunning verleende, kunnen de werken in november effectief van start gaan.

Werken starten in november

De bouw van het 65.000 vierkante meter grote nieuwe VRT-gebouw start in november. Het gebouw komt op de site achter het huidige VRT-gebouw, dat later zal worden afgebroken. In het horizontaal gebouw, met een gelijkvloers met mezzanine en drie bovenliggende verdiepingen, staat samenwerking centraal. Op de ruime werkvloeren is er plaats voor ontmoetingsplekken tussen de VRT-medewerkers van de verschillende afdelingen. Zowel in als rond het nieuwe VRT-huis is er aandacht voor groen, met vijf binnentuinen en 5.000 vierkante meter groene ruimte. Tot slot is het nieuwe gebouw 100% vrij van fossiele brandstoffen. Er wordt gebruik gemaakt van een goed isolerende gebouwenschil, waardoor de nood aan verwarming geminimaliseerd wordt. Aardgas of stookolie worden niet meer gebruikt, het gebouw wordt volledig verwarmd met behulp van geothermie en zonnepanelen.

Benjamin Dalle, Vlaams minister van Media : "Nu de bouw van het nieuwe mediahuis kan starten, neemt onze publieke omroep opnieuw een grote stap richting de toekomst. Een modern mediabedrijf verdient de meest optimale infrastructuur. Aan de legendarische Reyerslaan, komt er naast de vertrouwde toren, een duurzaam mediagebouw dat inspeelt op de meest recente evoluties in het medialand. Ook voor de medewerkers en partners van VRT wordt dit een aangename werkplek."
Rudi Vervoort, minister-president van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest : "Het stadsproject dat het Brussels Gewest voor de huidige site van mediapark.brussels heeft uitgetekend, zal de momenteel zeer gesloten site omvormen tot een nieuwe wijk. Een open wijk, opgebouwd rond een groot openbaar park van 9,5 hectare en de nieuwe hoofdkantoren van VRT en RTBF. Een wijk waaraan het Gewest een gemengde invulling wil geven met woningen, winkels, scholen, bedrijven … en die beantwoordt aan de behoeften van de Brusselaars en pendelaars. Op economisch vlak wil het Gewest de aanwezigheid van de twee grote omroepen uitspelen als stimulans om een wijk tot stand te brengen die volledig gericht is op de media en creatieve ondernemingen. Dit is van prioritair belang zowel voor de uitstraling van Brussel, maar ook voor de werkgelegenheid."
Pascal Smet, staatssecretaris van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest voor Stedenbouw en erfgoed: "Het Mediapark wordt dé media en creatieve hub van België. VRT en RTBF zullen uiteraard een centrale rol spelen in de toekomst van deze bruisende mediawijk en zullen in hun slipstream heel wat audiovisueel talent met zich meenemen. Het open ontwerp van het nieuwe VRT-gebouw symboliseert deze open en toekomstgerichte visie naar de wijk en naar de stad toe. We hebben als Brussels Gewest zeer sterk samengewerkt met VRT tijdens de voorbereidende fase en ik ben ervan overtuigd dat Brussel en VRT elkaar ook in de toekomst sterker zullen blijven maken."

 

VRT Morgen

Het consortium VRT Morgen bestaat uit de architectenbureaus OFFICE Kersten Geers David Van Severen, Jaspers-Eyers Architects en Bureau Bas Smets. Naast de architecten bestaat het consortium ook uit de ingenieursbureaus Tractebel en CES, en Ideal Acoustics als bouwer van tv- en radiostudio's. Bouwbedrijven Willemen Construct en Jan De Nul Group, en bouwtechnologiegroep EEG vervolledigen dit team.

Bob Vermeir

Communicatiemanager en corporate woordvoerder VRT

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie

De Vlaamse publieke omroep VRT informeert, inspireert en verbindt alle Vlamingen in al hun eigenheid en diversiteit. VRT brengt een kwaliteitsvol en onderscheidend aanbod op het vlak van informatie, cultuur, educatie, ontspanning en sport. VRT bereikt met zijn drie televisiekanalen, vijf radiokanalen en allerhande digitale kanalen wekelijks 90% van alle Vlamingen. Zo kan VRT relevant zijn, maatschappelijke impact hebben, bijdragen aan een pluralistisch debat en de democratie versterken. VRT stimuleert de cultuur- en taalbeleving en draagt de Vlaamse identiteit uit. VRT is toekomstgericht en zet in op innovatie en digitalisering. De omroep speelt een belangrijke rol in het Vlaamse media-ecosysteem en werkt samen met tal van nationale en internationale partners uit diverse sectoren.   

Voor pers
Woordvoerder aanbod VRT: radio, tv en online
02 741 90 26
woordvoerder@vrt.be

Voor kijkers, luisteraars en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Neem contact op met