'Waar is zuster Gabrielle?': VRT NWS onderzoekt verdwijningszaak uit 1982

'Waar is zuster Gabrielle?': VRT NWS onderzoekt verdwijningszaak uit 1982

Beluister de podcast vanaf dinsdag 28 februari 2023 op VRT NWS

 

Bijna exact 41 jaar geleden, in de nacht van 4 op 5 maart, verdween Germaine Robberechts, beter bekend als zuster Gabrielle of 'de Gabbe', zoals haar leerlingen in het Sint-Vincentiusinstituut haar noemden. Zuster Gabrielle was een buitenbeentje in het klooster van Dendermonde. Ze was erg populair bij haar leerlingen, speelde drum in de kelder van het klooster, en reed ook als één van de weinige zusters met de auto. Maar plots verdween ze. ​ Tot op de dag van vandaag is ze spoorloos.

VRT-justitiejournalist Philip Heymans, die zelf uit Dendermonde komt, is al jaren gefascineerd door het verhaal.

 

Philip Heymans: ​ “Sinds ik podcasts maak, ben ik gaan beseffen dat dat het ideale medium is om de zaak van zuster Gabrielle uit te zoeken. Is ze werkelijk vermoord door de priester-directeur van het klooster, zoals al zo lang wordt gefluisterd? Moest ze hem naar orgieën brengen, en dreigde ze dat uit te brengen? Waarom heeft het gerecht de zaak nooit opgelost? Is er sprake van een doofpotoperatie? En kunnen we nog achterhalen waar het lichaam van zuster Gabrielle zich bevindt?”

 

De voorbije twee jaar sprak Philip Heymans met tientallen mensen, on en off the record. Familieleden van zuster Gabrielle én van de hoofdverdachte. Oud-speurders, oud-leerlingen en collega-leerkrachten. Voor sommigen was het de eerste keer dat ze met een journalist wilden spreken. Zo kon Heymans de medezusters uit het klooster van Dendermonde interviewen. Hij dook ook in de archieven en kreeg verschillende nieuwe tips binnen. En het bisdom Gent en het Parket-Generaal gaven voor het eerst wat openheid over de zaak.

Philip Heymans: “1982 blijkt een heel andere tijd te zijn geweest dan 2023. Maar eigenlijk geven zowel de Kerk als het Parket toe dat ze deze zaak helemaal anders hadden moeten aanpakken”.

 

'Waar is zuster Gabrielle?': Luister op VRT NWS.

Eindredactie: Els Aeyels.

Productie: Tine Mertens

Philip Heymans is beschikbaar voor interviews, graag een seintje via Anne Stroobants.

Zandman op Radio 1 brengt ​ woensdag 1 maart, na het radionieuws van 22 uur, ​ de eerste aflevering van 'Waar is Zuster Gabrielle?'. Voorproevers gaat zaterdag dieper in op het verhaal van de verdwenen geestelijke uit Dendermonde.

Anne Stroobants Communicatieverantwoordelijke VRT NWS

 

 

 

 

 

Over Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie

De Vlaamse publieke omroep VRT informeert, inspireert en verbindt alle Vlamingen in al hun eigenheid en diversiteit. VRT brengt een kwaliteitsvol en onderscheidend aanbod op het vlak van informatie, cultuur, educatie, ontspanning en sport. VRT bereikt met zijn drie televisiekanalen, vijf radiokanalen en allerhande digitale kanalen wekelijks 90% van alle Vlamingen. Zo kan VRT relevant zijn, maatschappelijke impact hebben, bijdragen aan een pluralistisch debat en de democratie versterken. VRT stimuleert de cultuur- en taalbeleving en draagt de Vlaamse identiteit uit. VRT is toekomstgericht en zet in op innovatie en digitalisering. De omroep speelt een belangrijke rol in het Vlaamse media-ecosysteem en werkt samen met tal van nationale en internationale partners uit diverse sectoren.   

Voor pers
Woordvoerder aanbod VRT: radio, tv en online
02 741 90 26
woordvoerder@vrt.be

Voor kijkers, luisteraars en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos