Skip to Content
VRT voortrekker van twee nieuwe innovatieprojecten

VRT voortrekker van twee nieuwe innovatieprojecten

Met de steun van Europa en van Google DNI lanceert VRT Innovatie twee nieuwe projecten, in samenwerking met lokale en internationale media- en onderzoekspartners. Het NewsTapas-project focust op de personalisatie van nieuwsberichten en CityStory op digitale stadsverhalen. Daar komt telkens artificiële intelligentie (AI) bij kijken. 

NewsTapas

Het fonds Google DNI verleent steun aan innovatieprojecten bij Europese nieuwsorganisaties. De VRT haalde zo’n projectsteun binnen voor NewsTapas, een onderzoek in samenwerking met Roularta Media Group, met imec* onderzoeksgroepen van UGent en de VUB, en met ML2Grow, een start-up gespecialiseerd in AI.  

Een gepersonaliseerd aanbod op maat van jouw interesse is stap één, de volgende stap is een nieuwsartikel op maat van jouw context: waar ben je, wat kan je daar doen, waar heb je daar zin in? Waarbij de presentatie ervan aangepast is aan jouw noden.”
Brecht De Caestecker, VRT NWS

NewsTapas mikt dus op meer engagement van de mediagebruiker door inhoudelijke personalisatie. Bestaande aanbevelingssystemen selecteren nieuwsitems die het beste aansluiten bij het profiel van de gebruiker. De nieuwe uitdaging bestaat er echter in om de aandacht van die gebruikers daarna ook te behouden en hun ervaring te optimaliseren.

NewsTapas zal daarvoor tools en technologieën ontwikkelen. Daarbij wordt rekening gehouden met het profiel van de gebruiker én met de context van het gebruik, bijvoorbeeld het type toestel, het moment van de dag of de locatie. Hiermee hoopt NewsTapas de betrokkenheid van de mediagebruiker aanzienlijk te verhogen. Het project gaat van start op 1 mei en zal anderhalf jaar duren.

Meer informatie op de website van VRT innovatie.

CityStory

Het CityStory-project is een Europees onderzoeksproject met een ITEA3** label met geplande deelname van een twintigtal bedrijven en onderzoeksinstellingen uit zes landen. Vlaanderen brengt een team van experten en onderzoekers in,  uit verschillende vakgebieden: media, interactie design, stedelijke architectuur en urbanisatie, en ICT.

CityStory gaat met buurtbewoners op zoek naar de waarde van AI-toepassingen bij het opbouwen van een digitaal verhalenplatform in een stad. Het project wil de verhalen van een buurt op eenvoudige manier capteren, versterken en sociaal deelbaar maken. Dat gebeurt onder meer door een mobiele unit met Virtual Reality (VR) en Augmented Reality (AR) apparatuur. Gemeenschappen uit Helsinki, Istanboel, Antwerpen, Gent en Mechelen nemen deel.

Het onderzoeksproject CityStory wordt geleid door VRT Innovatie en zal drie jaar lang lopen. De Vlaamse partners zijn: BUUR - bureau voor urbanisme, NXP SemiConductors, Studio Dott, Bits Of Love, de KU Leuven en de VRT.   

Meer informatie op de website van VRT innovatie

 

* Imec is het grootste onafhankelijke Europese onderzoekscentrum op het gebied van micro-elektronica, nanotechnologie, ontwerpmethodes en technologieën voor ICT-systemen. Imec heeft talloze onderzoekovereenkomsten met universiteiten en elektronicabedrijven van over de hele wereld.

 ** ITEA is een industrie-gedreven Europees ecosysteem voor collaboratieve R&D projecten.  ITEA organiseert elk jaar een Europese projectoproep. De beste projecten kunnen elk in hun eigen land innovatiesteun  aanvragen. In Vlaanderen gebeurt dat bij VLAIO, het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen.


Jan Sulmont
​Communicatieverantwoordelijke VRT Innovatie
0497 31 83 82
​02 741 31 28
Jan.Sulmont@vrt.be

 

Over Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie

De Vlaamse publieke omroep VRT informeert, inspireert en verbindt alle Vlamingen in al hun eigenheid en diversiteit. VRT brengt een kwaliteitsvol en onderscheidend aanbod op het vlak van informatie, cultuur, educatie, ontspanning en sport. VRT bereikt met zijn drie televisiekanalen, vijf radiokanalen en allerhande digitale kanalen wekelijks 90% van alle Vlamingen. Zo kan VRT relevant zijn, maatschappelijke impact hebben, bijdragen aan een pluralistisch debat en de democratie versterken. VRT stimuleert de cultuur- en taalbeleving en draagt de Vlaamse identiteit uit. VRT is toekomstgericht en zet in op innovatie en digitalisering. De omroep speelt een belangrijke rol in het Vlaamse media-ecosysteem en werkt samen met tal van nationale en internationale partners uit diverse sectoren.   

Voor pers
Woordvoerder aanbod VRT: radio, tv en online
02 741 90 26
woordvoerder@vrt.be

Voor kijkers, luisteraars en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos