VRT viert Vlaamse Feestdag met veel Vlaamse muziek, feestelijke Villa Politica en Vlaamse film

Vlaanderen feest op vrijdag 11 juli en de VRT viert mee. Naar aanleiding van het Feest van de Vlaamse Gemeenschap programmeert de openbare omroep op 11 juli extra veel muziek van eigen bodem. Op Eén presenteren Geena Lisa en Slongs Dievanongs vanuit Antwerpen een rechtstreeks uitgezonden feesteditie van Vlaanderen muziekland met alleen maar Nederlandstalige muziek. Canvas brengt de Vlaamse film De kus en een special van Villa Politica vanuit het stadhuis in Brussel. Ketnet heeft een verslag van de 20ste editie van Pennenzakkenrock. En ook de vijf radionetten zetten de Vlaamse Feestdag in de kijker met zowel muziek als actualiteit.
 

Vlaanderen Feest!-special van Vlaanderen muziekland op Één

Op vrijdag 11 juli vat Geena Lisa post op de Grote Markt in Antwerpen voor een feestelijke extra uitzending van Vlaanderen muziekland op Eén. Samen met de Antwerpse rapster Slongs Dievanongs verwelkomt ze er een heleboel artiesten voor een avond vol ambiance. Zij brengen uitsluitend Nederlandstalige muziek.

Zo zingen Laura Lynn en Luc Steeno samen een duet. Ook Maartje Van Neygen brengt speciaal voor de gelegenheid een duet, samen met haar moeder Sanne. Christoff heeft een nieuw album uit en viert dat met een nieuw liedje en een medley van zijn beste nummers. Daarnaast verwachten Geena Lisa en Slongs Dievanongs op het podium in Antwerpen ook Bart Kaëll, SoulBrothers, Jo Vally, Willy Sommers, Sasha & Davy, Safi & Spreej, Samson en Gert, Axl Peleman en Will Tura. Slongs Dievanongs laat zichzelf ook niet onbetuigd op het podium en Geena Lisa brengt vijf jaar na het afscheid van Yasmine een ode aan haar vriendin met Zeg me dat het niet zo is. De Romeo’s zingen een Feest!-medley en Will Tura sluit Vlaanderen muziekland in stijl af met Vlaanderen mijn land.

Het hele concert wordt live uitgezonden op Eén, vanaf 20.25 u.

Vlaanderen muziekland wordt gerealiseerd in samenwerking met Vlaanderen Feest!, de Vlaamse overheid en de gaststeden.

Villa Politica-special en Vlaamse speelfilm De kus op Canvas

Villa Politica brengt een special naar aanleiding van de Vlaamse Feestdag. Linda De Win volgt de plechtigheden in het Brusselse stadhuis tussen een pleiade van Vlaamse en Belgische hoog-waardigheidsbekleders. Ze maakt natuurlijk ook van de gelegenheid gebruik om na te gaan hoe het staat met de vorming van een Vlaamse en federale regering. Linda wordt geflankeerd door twee gastcommentatoren, Gui Polspoel en Rik Torfs.  Vanaf 11 uur live op Canvas.

Om 20.40 u. is er De kus, een film van Hilde Van Mieghem uit 2004. Zij speelt ook zelf een van de hoofdrollen, naast haar dochter Marie Vinck, Jan Decleir, Josse De Pauw e.a.
Marie Vinck werd voor haar rol bekroond met de Joseph Plateau-prijs voor Beste Actrice.
De film vertelt het verhaal van de 16-jarige Sarah (Marie Vinck), een mooi en getalenteerd meisje dat ervan droomt om een  professionele ballerina te worden. Materieel komt ze niets tekort, maar van haar ouders krijgt ze weinig steun en genegenheid. Haar vader (Jan Decleir) is altijd met zijn werk bezig en haar moeder (Hilde Van Mieghem) vooral met zichzelf. Wanneer Sarah de knappe en sympathieke Vic (Fedja van Huêt) ontmoet, ziet ze in hem een zielsverwant. Maar Vic is niet wie hij lijkt te zijn….

20 jaar Pennenzakkenrock en Vlaamse Karaoke bij Ketnet

Pennenzakkenrock, het grootste Vlaamse kindermuziekfestival, was dit jaar aan zijn 20ste editie toe. Dat werd gevierd met veel Vlaamse artiesten, onder wie Fabian, Ian Thomas, Slongs Dievanongs, Pieter & Lotte, De Romeo’s, Sam Gooris en natuurlijk ook de KetnetBand. Ketnet brengt er op de Vlaamse Feestdag verslag van uit, met optredens, interviews en sfeerbeelden.  Wrappers Charlotte en Leonard presenteren.  Vanaf 14.00 u.

Ook Ketnet.be zet heel wat optredens van Vlaamse artiesten centraal. In de Ketnet-karaoke kunnen de kinderen ook zelf meezingen met de vele Vlaamse liedjes.

Vlaanderen boven op de radionetten

Vlaamse muziek speelt een hoofdrol op de vijf radionetten van de VRT. Een overzicht:

Op Radio 1 brengen De Ochtend (6 tot 9 uur) en Vandaag (16 tot 18 uur) verslag uit van de toespraken en festiviteiten rond de Vlaamse Feestdag. De zomer van 2014 (9 tot 12 uur) heeft extra veel aandacht voor muziek van Vlaamse bodem.

En dat geldt zeker ook voor Radio 2 en MNM. Die spelen respectievelijk tussen 6 en 18 uur en tussen 6 en 16.00 uur zelfs uitsluitend Vlaamse producties.

Op Studio Brussel kleurt Was het nu 80, 90 of 2000? (tussen 7 en 10 uur) helemaal Vlaams.

Ook Klara kijkt in eigen, Vlaamse boezem met muziek van Vlaamse componisten of muziek uitgevoerd door muzikanten van bij ons. Om het uur is er ook een getuigenis over het Vlaamse muziekleven door mensen als Hervé Niquet, Vitaly Samoshko, Assis Carreiro, Geertje Podevyn, Aviel Kahn, Raquel Andueza, Marco Beasly, Eckhard Cuntz (Duits ambassadeur) en nog vele anderen.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie

De Vlaamse publieke omroep VRT informeert, inspireert en verbindt alle Vlamingen in al hun eigenheid en diversiteit. De VRT brengt een kwaliteitsvol en onderscheidend aanbod op het vlak van informatie, cultuur, educatie, ontspanning en sport. De VRT bereikt met zijn drie televisiekanalen, vijf radiokanalen en allerhande digitale kanalen wekelijks 90% van alle Vlamingen. Zo kan de VRT relevant zijn, maatschappelijke impact hebben, bijdragen aan een pluralistisch debat en de democratie versterken. De VRT stimuleert de cultuur- en taalbeleving en draagt de Vlaamse identiteit uit. De VRT is toekomstgericht en zet in op innovatie en digitalisering. De omroep speelt een belangrijke rol in het Vlaamse media-ecosysteem en werkt samen met tal van nationale en internationale partners uit diverse sectoren.   

Voor pers
Woordvoerder aanbod VRT: radio, tv en online
02 741 90 26
[email protected]

Voor kijkers, luisteraars en surfers
Klantendienst VRT
02 741 25 80
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Contact

Auguste Reyerslaan 52 1043 Brussel

www.vrt.be