VRT-team wint prijs op internationale hackathon

Vrijdag 5 juni 2015 — Een team van de VRT heeft op BBC NewsHACK Editors Lab de Honorable Mention-award van het persagentschap AP (Associated Press) gewonnen.

Het Editors Labs-programma is een prestigieuze competitie waarin teams van verschillende kranten en omroepen innovatieve concepten rond nieuws uitwerken. Gastheer voor het event was dit keer de BBC. In totaal namen er zeventien teams aan deel, waaronder The Washington Post, The Guardian, The Times, The Telegraph en BBC zelf.

Het team van de VRT bestond uit twee ontwikkelaars, Leung Wing en Jonathan Meurrens, graficus Alexander Dumarey en nieuwsredacteur Joris Truyts van deredactie.be. Zij stelden Kagu voor, een nieuwstool die een handig en visueel aantrekkelijk overzicht geeft van de wereldwijde nieuwsheadlines.

“Het is praktisch onmogelijk om al het nieuws op te volgen. Zo kwamen we op het idee om de headlines van over de hele wereld op een visuele manier voor te stellen in een grid met afbeeldingen. Het werd een tool om headlines visueel te vergelijken en groot nieuws in andere landen, en vooral andere talen, te herkennen.”

graficus Alexander Dumarey

Hun idee charmeerde de jury en werd beloond met een speciale prijs aangeboden door het persagentschap AP.