VRT sluit samenwerkingsovereenkomst met het Vlaamse Gebarentaalcentrum

Maandag 26 april 2021 - Uitgerekend 15 jaar na de erkenning van de Vlaamse Gebarentaal- hebben de VRT en het Vlaams Gebarentaalcentrum (VGTC) een samenwerkingsovereenkomst gesloten. ​

De VRT en het VGTC werken voortaan samen op drie terreinen: de begeleiding van tolken Gebarentaal, bijstand bij de selecties en de opleiding van de tolken. Het VGTC ​ begeleidt de VRT-tolken, geeft hen feedback en reikt concrete handvaten aan. Het VGTC geeft lezingen en workshops rond thema’s als grammatica, nieuwe woordgebaren en bespreekt ook de resultaten van onderzoek.

Liesbeth Troukens, Manager VRT CRW: “Het is belangrijk dat we permanent blijven werken aan de kwaliteit van ons aanbod, zo ook het aanbod dat we toegankelijk maken. Met deze samenwerkingsovereenkomst willen we de expertise van het Vlaams Gebarentaalcentrum verbinden met de interne sterktes zodat we kunnen blijven evolueren met een aanbod dat aansluit bij de verwachtingen van de doelgroep. “
Hannes De Durpel, Coördinator Vlaams Gebarentaalcentrum, vzw: “We weten dat de openbare omroep de norm voor het Nederlands in Vlaanderen hoog in het vaandel draagt. We zien deze samenwerking als een stap in de goede richting om hetzelfde te realiseren voor de Vlaamse Gebarentaal. Als onafhankelijk kennis- en expertisecentrum willen wij mee de verantwoordelijkheid dragen, om een goede kwaliteit van onze taal in de publieke media te waarborgen.”

Over Vlaamse Gebarentaal

VGT werd op 26 april 2006 door het Vlaams Parlement erkend als minderheidstaal in Vlaanderen. Er zijn in Vlaanderen zo’n 60.000 mensen die doof of slechthorend geboren zijn. Daarvan zijn zowat 6000 VGT-gebruikers. Daarnaast zijn er een groot aantal horenden die VGT kennen. Hun aantal wordt geschat op zo’n 7000.

De VRT biedt haar hoofdjournaal, Karrewiet en sinds kort ook info- en actuaclips aan met VGT. Daarnaast zijn ook verschillende gelegenheidsprogramma’s zoals de Intrede van de Sint, het Gala van de Gouden K’s en de Toespraken van de koning te zien met VGT.

Over het VGTC

Het VGTC is hét kennis- en coördinatiecentrum omtrent Vlaamse Gebarentaal. Het wil door een samenwerking tussen gebarentaalkundigen, de Dovengemeenschap en professionelen binnen het veld de kennis over VGT vergroten, verspreiden en toepassen om op die manier de maatschappelijke erkenning van VGT en haar gebruikers te verhogen.

Hans Van Goethem

Woordvoerder aanbod VRT: radio, tv en online

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie

De Vlaamse publieke omroep VRT informeert, inspireert en verbindt alle Vlamingen in al hun eigenheid en diversiteit. VRT brengt een kwaliteitsvol en onderscheidend aanbod op het vlak van informatie, cultuur, educatie, ontspanning en sport. VRT bereikt met zijn drie televisiekanalen, vijf radiokanalen en allerhande digitale kanalen wekelijks 90% van alle Vlamingen. Zo kan VRT relevant zijn, maatschappelijke impact hebben, bijdragen aan een pluralistisch debat en de democratie versterken. VRT stimuleert de cultuur- en taalbeleving en draagt de Vlaamse identiteit uit. VRT is toekomstgericht en zet in op innovatie en digitalisering. De omroep speelt een belangrijke rol in het Vlaamse media-ecosysteem en werkt samen met tal van nationale en internationale partners uit diverse sectoren.   

Voor pers
Woordvoerder aanbod VRT: radio, tv en online
02 741 90 26
woordvoerder@vrt.be

Voor kijkers, luisteraars en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Neem contact op met