Skip to Content

VRT sleept zes nominaties in de wacht voor Prix Europa

De VRT heeft zes nominaties in de wacht gesleept voor de prestigieuze Prix Europa. Met Reizen Waes, Marsman, Panorama: Privacy te koop, Red Star Line, Dageraadplaats: Ook componisten zijn mensen en Viva Verdi: Het Verdi-diner dingen vier televisie-uitzendingen en twee radioprogramma’s van de openbare omroep mee naar een prijs.

De organisatoren van de Prix Europa ontvingen meer dan 650 inzendingen uit 35 landen. De winnaars worden bekendgemaakt tijdens een awardceremonie op vrijdag 24 oktober in het Haus des Rundfunks in Berlijn.

Zes VRT-producties dingen mee naar een prijs:

Reizen Waes (Eén) - genomineerd in de categorie Televisie: documentaire
In Reizen Waes trekt Tom Waes naar landen die de gemiddelde toerist liever links laat liggen. En daarbij heeft hij maar een vraag: kan ik er op vakantie? Geen rustige dorpen in Spanje of Frankrijk dus, maar wel bestemmingen als Iran, Zuid-Soedan en Turkmenistan. Eén werkt aan het tweede seizoen Van Reizen Waes uit. Daarin gaat Tom onder andere op vakantie in Noord-Korea.

Reizen Waes is een programma van deMENSEN voor Eén

Marsman (Eén) - genomineerd in de categorie Televisie: fictie
Marsman vertelt het verhaal van Nico Marsman, die na de dood van zijn moeder de zorg voor zijn autistische broer overneemt. Wanneer hij daarenboven zijn job verliest en zijn vrouw een pauze in hun huwelijk wil inlassen, komt hij er min of meer alleen voor te staan. Nico wil zijn leven weer op de sporen krijgen, maar hoe begin je daaraan? Marsman werd geschreven door Mathias Sercu. Hij wilde geen reeks maken over autisme, maar vooral het verhaal vertellen van een man die op verschillende kruispunten in zijn leven staat.

Marsman is een programma van Sultan Sushi voor Eén

Panorama: Privacy te koop (Canvas) - genomineerd in de categorie Televisie: actualiteit
In de Panorama-reportage "Privacy te koop" schetst journalist Peter Brems een beeld van de lobbyoorlog die grote internetbedrijven in Brussel voeren naar aanleiding van een nieuwe wetgeving om de privacy van de Europese burger beter te beschermen. Door de komst van het internet is die dringend aan vernieuwing toe. De belangen zijn gigantisch. Denk maar aan de winst die bedrijven als Facebook of Google kunnen maken met de privégegevens van hun klanten. De internetbedrijven in de hoofdrollen van het verhaal maken in hun oorlog dan ook gebruik van slinkse middelen, en vooral heel veel geld...

Panorama is een programma van VRT NIEUWS voor Canvas

Red Star Line (Canvas) - genomineerd in de categorie Televisie: Iris (beste interculturele televisieprogramma)
Driedelige documentaire reeks over de Red Star Line, de Belgische rederij waarmee tussen 1873 en 1934 ongeveer 2,5 miljoen Europeanen vanuit Antwerpen naar de Verenigde Staten emigreerden. De reeks brengt de fascinerende geschiedenis van de rederij en haar passagiers weer tot leven door middel van originele getuigenissen van de passagiers en hun nazaten, maar ook met nooit vertoond archiefmateriaal, nieuw gefilmde scènes en prachtige animatiesequenties van de bootovertocht. Het resultaat is een kleurrijke mozaïek van menselijke migratieverhalen.

Red Star Line is een programma van Off World voor Canvas

Dageraadplaats: Ook componisten zijn mensen (Radio 1) - genomineerd in de categorie Radio: muziek
Helena de Groot maakte voor het Radio 1-programma Dageraadplaats elke week een persoonlijk portret van een klassieke componist. Een verhaal met als soundtrack klassieke muziek. Ze vertelt wat voor mensen het waren, waar ze goed in waren, of ze een beetje populair waren bij tijdgenoten, waarmee ze het moeilijk kregen. Met zijsprongetjes naar de tijdsgeest, hun vrienden en familie, hun gekke gewoonten en hun zorgen en twijfels. Tot de luisteraar het gevoel krijgt dat het geen koude bustes op marmeren sokkels meer zijn, maar mensen van vlees en bloed. De reeks werd deze zomer heruitgezonden in het Radio 1-cultuurprogramma Bar du matin.

Viva Verdi: Het Verdi-diner (Klara) - genomineerd in de categorie Radio: muziek
In 2013 vierde radiozender Klara de tweehonderdste verjaardag van Giuseppe Verdi. Presentatrice Katelijne Boon praatte met haar gasten tijdens een Verdi-diner in kerstsfeer over het leven en werk van de Italiaanse componist. Dat werd volledig beheerst door zijn afkomst, de Po-vlakte bij Parma in de Emilia Romagna. Door het landschap daar en de mensen, de gebruiken en eigenaardigheden en de eenvoudige landelijke gerechten en specialiteiten.
 

OVER DE PRIX EUROPA
Prix Europa is het grootste Europse mediafestival. Elk jaar worden in een competitie de beste televisie-, radio- en online mediaproducties gekozen door een open jury. Op die manier wil de organisatie Europa als kwaliteitsmerk voor mediaproducties promoten.

Over Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie

De Vlaamse publieke omroep VRT informeert, inspireert en verbindt alle Vlamingen in al hun eigenheid en diversiteit. De VRT brengt een kwaliteitsvol en onderscheidend aanbod op het vlak van informatie, cultuur, educatie, ontspanning en sport. De VRT bereikt met zijn drie televisiekanalen, vijf radiokanalen en allerhande digitale kanalen wekelijks 90% van alle Vlamingen. Zo kan de VRT relevant zijn, maatschappelijke impact hebben, bijdragen aan een pluralistisch debat en de democratie versterken. De VRT stimuleert de cultuur- en taalbeleving en draagt de Vlaamse identiteit uit. De VRT is toekomstgericht en zet in op innovatie en digitalisering. De omroep speelt een belangrijke rol in het Vlaamse media-ecosysteem en werkt samen met tal van nationale en internationale partners uit diverse sectoren.   

Voor pers
Woordvoerder aanbod VRT: radio, tv en online
02 741 90 26
[email protected]

Voor kijkers, luisteraars en surfers
Klantendienst VRT
02 741 25 80
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos