Skip to Content
VRT pakt uit met innovatieve virtuele producties

VRT pakt uit met innovatieve virtuele producties

Maandag 17 januari – Deze week starten drie nieuwe virtuele producties op de VRT. Canvas en Sporza geven vanavond het startschot van een nieuw Extra Time-seizoen met Aster Nzeyimana als presentator in een gloednieuwe studio. Extra Time is voor de VRT de eerste live talkshow die volledig uitgezonden wordt in een nieuwe virtuele studio. Dat betekent dat het fysieke decor plaats ruilt voor een green key achtergrond die volledig virtueel wordt ingevuld. Daarnaast verkent de VRT ook de mogelijkheden van virtuele producties voor een jonger publiek. Op woensdag start een nieuw interactief Ketnet-programma: de Peetie Club. Beide producties maken gebruik van gametechnologie om de virtuele studio aan te sturen. Ook radiozender MNM experimenteert vanaf morgen in dezelfde virtuele omgeving met een gloednieuw spannend project.

Stijn Lehaen, Directeur Technologie & Infrastructuur: "Bij de VRT innoveren we niet alleen op het vlak van welke content we maken, maar ook hoe we dat doen. We zetten deze weken belangrijke stappen op dat vlak met virtuele producties en een softwaregebaseerde aanpak. Het is daarbij interessant om zien dat technologische ontwikkelingen in andere industrieën, zoals de gamesector, steeds vaker een katalysator zijn voor media. Hiermee zetten we in op een efficiënter, creatiever en innovatief aanbod voor de Vlaming."

Extra Time

Frank Raes geeft vanavond de fakkel door aan Aster Nzeyimana nadat hij dertien jaar lang de presentatie van Extra Time op zich nam. Ook de studio is nieuw: er werd een volledige green key studio gebouwd. Aster en zijn gasten presenteren de show in een virtuele omgeving. De achtergrond wordt gecreëerd aan de hand van game software waardoor het lijkt alsof ze in een echt decor plaatsnemen. Dat is uniek voor een live talkshow, aangezien alle sprekers aan een tafel zitten en het virtuele decor zich voortdurend aanpast aan de camera's rondom hen. Een stuk dynamischer dan andere producties.

Extra Time: vanaf maandag 17 januari omstreeks 22.10 uur op Canvas en VRT NU.

Peetie Club

Met de Peetie Club lanceert de VRT het eerste kinderprogramma met avatars in een virtuele omgeving. De Peetie Club is een online liveshow op woensdagavond waarin Ketnetters via hun webcam in interactie kunnen gaan met de 'Peeties', een groep digitale figuren. Tijdens de show motiveren deze Peeties hen om onder andere video's te delen, spelletjes te spelen of offline hobby's uit te oefenen. Ze worden ontvangen door één van de Ketnet-wrappers die hen voorstelt aan een volledig virtuele wereld vol avatars. Ook die avatars zijn innovatief op de VRT. Tijdens het inspreken van de stemmen worden de gezichten van de stemacteurs live getraceerd. Zo worden de mond- en andere bewegingen live overgenomen door de avatars. Daarnaast kunnen de acteurs tegelijkertijd ook de emoties en andere handelingen van de avatars besturen, zoals zwaaien of springen. Deze live animatie is een primeur voor de VRT.

Ketnet is al jaar en dag pionier wat betreft innovatie, zo was het Gala van de Gouden K's 2020 een wereldprimeur met de eerste liveshow met XR-technologie.

De Peetie Club: vanaf woensdag 19 januari vanaf 18.30 uur via Ketnet.be en in de Ketnet-app.

Hans Van Goethem Woordvoerder aanbod VRT: radio, tv en online
Over Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie

De Vlaamse publieke omroep VRT informeert, inspireert en verbindt alle Vlamingen in al hun eigenheid en diversiteit. VRT brengt een kwaliteitsvol en onderscheidend aanbod op het vlak van informatie, cultuur, educatie, ontspanning en sport. VRT bereikt met zijn drie televisiekanalen, vijf radiokanalen en allerhande digitale kanalen wekelijks 90% van alle Vlamingen. Zo kan VRT relevant zijn, maatschappelijke impact hebben, bijdragen aan een pluralistisch debat en de democratie versterken. VRT stimuleert de cultuur- en taalbeleving en draagt de Vlaamse identiteit uit. VRT is toekomstgericht en zet in op innovatie en digitalisering. De omroep speelt een belangrijke rol in het Vlaamse media-ecosysteem en werkt samen met tal van nationale en internationale partners uit diverse sectoren.   

Voor pers
Woordvoerder aanbod VRT: radio, tv en online
02 741 90 26
[email protected]

Voor kijkers, luisteraars en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos