VRT NWS krijgt Europees kwaliteitslabel voor factchecks

VRT NWS krijgt Europees kwaliteitslabel voor factchecks

Erkenning opent deuren naar meer internationale samenwerking

17 mei 2024 - VRT NWS krijgt een officiële erkenning van het European Fact-Checking Standards Network (EFCSN). Dat is een Europees netwerk van een 50-tal factcheckorganisaties en -redacties, die werken volgens dezelfde deontologische code. De erkenning opent de deuren naar meer internationale samenwerking tussen journalisten en redacties. VRT NWS is de tweede Belgische nieuwsredactie die de erkenning krijgt.

Het EFSCN vertegenwoordigt factcheckers in gesprekken over de bestrijding van desinformatie met Europese overheden en technologiebedrijven. Om erkend te worden, moet een redactie voldoen aan strenge toelatingsnormen, onder meer op het vlak van onafhankelijkheid, transparantie en journalistieke kwaliteit. Zo is het onder meer belangrijk dat de artikels duidelijke bronverwijzingen hebben. Elke lezer kan zo zelf controleren of een factcheck klopt of niet en welke argumentatie er achter een beoordeling schuilt.

Sinds 2020 werkt de nieuwsdienst met een checkredactie: journalisten die zich toeleggen op factchecking en beeldverificatie. Zij controleren uitspraken van publieke figuren of zaken die rondgaan op sociale media op hun echtheid en doen daarbij aan uitgebreid bronnenonderzoek.

Hoe werkt de Check-redactie van VRT NWS?
Factchecking is een specifiek journalistiek genre dat enkele internationaal afgesproken regels volgt. Onze journalisten proberen aan de hand van bronnenonderzoek na te gaan of een claim of bewerking, die in de publieke ruimte circuleert, feitelijk klopt. Daarbij proberen we telkens aan te geven of en in welke mate een claim accuraat is. Dat doen we zo transparant mogelijk door de belangrijkste geraadpleegde bronnen (wetenschappelijke studies, interviews, nieuwsberichten…) te vermelden en ter beschikking te stellen van de lezer.
VRT NWS: nieuws

Alle factchecks en verhalen over desinformatie of online bedrog zijn terug te vinden op onze themapagina nws check, ​ meteen ook het label waaronder onze checkredactie werkt.

nws check: Fake of echt nieuws? | VRT NWS: nieuws
Op zoek naar nieuws over desinformatie en factchecks? VRT NWS checkt al het nieuws van vandaag uit België en wereldwijd. Nieuws dat net binnen is, check het op VRT NWS.
VRTNWS

Op deze pagina vind je niet alleen nieuwsartikels, maar ook video's en onze podcast over misleiding, desinformatie en factchecking Het uur van de waarheid.

Het uur van de waarheid
Dennis van den Buijs duikt in de wereld van nepnieuws en online bedrog, samen met factcheckers, experten en luisteraars. Of het nu gaat over de oorlog in Oekraïne, de verkiezingen in Amerika, klimaatverandering of de coronapandemie: elk verhaal z’n complot lijkt het wel. Fakenews, misleiding en propaganda waren nog nooit zo zichtbaar: op sociale media, in onze mailbox of via berichtjes op je smartphone waarin gehengeld wordt naar data en je geldbuidel. Maar wat is nu echt en wat niet? Hoe weet je dat? Wat is de technologie en het doel erachter? En waarom zijn we zo vatbaar voor oplichting en nepverhalen?
vrtnws.be

De erkenning opent voor VRT NWS deuren naar meer internationale samenwerking en journalistiek onderzoek met binnen- en buitenlandse media. VRT NWS is na het weekblad Knack pas de tweede Belgische nieuwsredactie die de erkenning van EFCSN krijgt. Eerder behaalde VRT NWS ook het wereldwijde kwaliteitslabel van het IFCN (International Fact-Checking Network).

VRT NWS krijgt internationaal factcheck-label
"Neen, de helft van de Franse kerncentrales ligt niet stil", of "Ja, China censureert WK-beelden van supporters zonder mondmasker". Het zijn enkele van de factchecks die VRT NWS onlangs heeft gemaakt. Sinds 2020 werkt de nieuwsdienst met een eigen ploeg journalisten die uitspraken van politici of zaken die rondgaan op sociale media controleert op hun echtheid en daarbij aan uitgebreid bronnenonderzoek doet.
VRT NWS: nieuws

Factcheckmarathon in aanloop naar de verkiezingen

Van 27 mei tot en met verkiezingsdag 9 juni organiseert VRT NWS de eerste ‘factcheckmarathon van de lage landen’. Onze checkredactie zal dan in samenwerking met 7 andere redacties uit Vlaanderen, Franstalig België en Nederland uitspraken van politici factchecken tijdens de campagne voor de regionale, federale en Europese verkiezingen. De resultaten van die factcheckmarathon kan je nalezen op de site en via de app van VRT NWS, maar ook in onze verkiezingsprogramma’s op radio, tv en op sociale media.

VRT NWS bundelt krachten met andere redacties voor factcheckmarathon in aanloop naar verkiezingen
8 op de 10 Vlamingen vinden desinformatie, valse berichten om je te misleiden, een probleem. Steeds meer mensen twijfelen zelf ook regelmatig aan wat echt is en wat niet, zowel on- als offline. Wereldwijd wordt desinformatie, al dan niet gemaakt met artificiële intelligentie, zelfs als het grootste gevaar op korte termijn gezien door het Wereld Economisch Forum. Zeker in een jaar als 2024, waarin democratie centraal staat door de vele verkiezingen overal ter wereld.
VRT NWS: nieuws

 

Anne Stroobants Communicatieverantwoordelijke VRT NWS
Nikki Peeters Communicatieverantwoordelijke innovatie

 

 

 

Over Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie

De Vlaamse publieke omroep VRT informeert, inspireert en verbindt alle Vlamingen in al hun eigenheid en diversiteit. VRT brengt een kwaliteitsvol en onderscheidend aanbod op het vlak van informatie, cultuur, educatie, ontspanning en sport. VRT bereikt met zijn drie televisiekanalen, vijf radiokanalen en allerhande digitale kanalen wekelijks 90% van alle Vlamingen. Zo kan VRT relevant zijn, maatschappelijke impact hebben, bijdragen aan een pluralistisch debat en de democratie versterken. VRT stimuleert de cultuur- en taalbeleving en draagt de Vlaamse identiteit uit. VRT is toekomstgericht en zet in op innovatie en digitalisering. De omroep speelt een belangrijke rol in het Vlaamse media-ecosysteem en werkt samen met tal van nationale en internationale partners uit diverse sectoren.   

Voor pers
Woordvoerder aanbod VRT: radio, tv en online
02 741 90 26
woordvoerder@vrt.be

Voor kijkers, luisteraars en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos