Skip to Content
VRT NWS, London School of Economics en Google News Initiative bieden internationale opleiding rond artificiële intelligentie aan.

VRT NWS, London School of Economics en Google News Initiative bieden internationale opleiding rond artificiële intelligentie aan.

Voor en door journalisten

Vanaf deze week kunnen journalisten van over heel de wereld in 17 talen terecht bij VRT NWS voor een doorgedreven online opleiding rond artificiële intelligentie. Die opleiding komt er in samenwerking met de prestigieuze London School of Economics en Google News Initiative. 

VRT NWS buitenlandjournalist Tom Van de Weghe verdiepte vorig jaar zijn kennis over artificiële intelligentie (A.I.) tijdens studies aan de Stanford University in de VS.  Hij is expert A.I. bij VRT NWS en de drijvende kracht achter dit project.

"Het belang van data en de interpretatie ervan is immens. Artificiële intelligentie speelt daarbij een grote rol. Daarom is een  goede kennis over A.I essentieel.  A.I. biedt heel wat opportuniteiten en mag geen bedreiging zijn, maar we moeten de gevaren wel duidelijk in kaart brengen. Daarom zetten we in op het opleiden van nieuwsdiensten en professionele journalisten." ​ Tom Van de Weghe

Uit een onderzoek van de London School of Economics uit 2019 blijkt dat heel wat internationale nieuwsredacties nood hebben aan een doorgedreven opleiding en training in artificiële intelligentie om de steeds veranderende wereld beter te doorgronden en A.I. in hun eigen werking te implementeren.  Journalisten schrijven vaak over artificiële intelligentie, maar snappen vaak niet wat deze technologie precies inhoudt. Daarom sloegen de experten van de London School of Economics, Google News Initiative en VRT de handen in elkaar om een opleiding uit te werken.

"Zeker in deze coronatijden hebben we gezien hoe cruciaal data zijn geworden in onze berichtgeving. Door A.I. beter te begrijpen kunnen journalisten en nieuwsorganisaties zich beter voorbereiden op de toekomst. Met VRT NWS willen we die kennis openstellen voor andere journalisten." ​ ​ Tom Van de Weghe

De cursus  is gemaakt voor en door journalisten, en moet helpen bij het beantwoorden van belangrijke vragen die leven bij journalisten: hoe kunnen we A.I. toepassen bij het brengen van nieuwe verhalen? Wat is de winst? Wat zijn de valkuilen?

De cursus is gratis en online toegankelijk via het Training Centre van Google News Initiative en is beschikbaar in maar liefst 17 talen. Wie de opleiding volledig volgt, krijgt een getuigschrift. Een tweede vervolgopleiding, die heel praktijkgericht is, zal eind dit jaar gelanceerd worden. Je vindt de link naar de opleiding hier. ( best openen in Google Chrome)

Tom Van de Weghe (c) VRT
Tom Van de Weghe (c) VRT

 

 

Over Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie

De Vlaamse publieke omroep VRT informeert, inspireert en verbindt alle Vlamingen in al hun eigenheid en diversiteit. VRT brengt een kwaliteitsvol en onderscheidend aanbod op het vlak van informatie, cultuur, educatie, ontspanning en sport. VRT bereikt met zijn drie televisiekanalen, vijf radiokanalen en allerhande digitale kanalen wekelijks 90% van alle Vlamingen. Zo kan VRT relevant zijn, maatschappelijke impact hebben, bijdragen aan een pluralistisch debat en de democratie versterken. VRT stimuleert de cultuur- en taalbeleving en draagt de Vlaamse identiteit uit. VRT is toekomstgericht en zet in op innovatie en digitalisering. De omroep speelt een belangrijke rol in het Vlaamse media-ecosysteem en werkt samen met tal van nationale en internationale partners uit diverse sectoren.   

Voor pers
Woordvoerder aanbod VRT: radio, tv en online
02 741 90 26
woordvoerder@vrt.be

Voor kijkers, luisteraars en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos