Skip to Content
VRT Nieuws blikt terug op 2015 met jaaroverzichten op radio, tv en online

VRT Nieuws blikt terug op 2015 met jaaroverzichten op radio, tv en online

2015 was alweer een bewogen jaar. Met vluchtelingen op de stoep en terreur aan de achterdeur. Met rampen en rellen, nationaal politiek gekibbel, Europese crisissen en mondiale klimatologische alarmsignalen. Maar ook af en toe schoonheid en hoop. VRT Nieuws zet het allemaal nog eens op een rij. Op tv, op de radio en online.

Het Jaaroverzicht op Deredactie.be - vanaf maandag 21.12

2015 was een moeilijk jaar, soms mooi, soms spuuglelijk. Deredactie.be blikt terug met de meest aangrijpende, maar ook opmerkelijke beelden van het jaar in een videomontage. Daarnaast wordt het jaar in zes thema’s gegoten: snoeiharde terreur, wanhopige maar vastberaden vluchtelingen, gekibbel onder de Vlaamse meerderheidspartijen én de alomtegenwoordige Mutti Merkel. Maar de burger liet zich ook niet ongemoeid en verenigde de krachten voor een betere wereld, hij of zij was ook sociaal (of was het asociaal?) op sociale media.

Het jaaroverzicht op Radio 1 - vanaf maandag 21.12

Ook Radio 1 lijst het jaar op, met de hulp van 16 VRT-collega’s die een persoonlijk moment van het jaar kiezen, onder wie Martine Tanghe, Phara de Aguirre, Rudi Vranckx, Tom De Cock, Sabine Hagedoren, Lieven Scheire, enz.

Maar daarnaast natuurlijk ook vijf jaaroverzichten opgebouwd rond de grote thema’s van 2015 : Het crisisjaar voor Europa, het verwarrende cultuurjaar, de spanningen in de politiek, het sombere jaar in de wereld en de doden van 2015.

  1. Crisis in Europa: De EU heeft 2015 amper overleefd, lijkt het wel. Leen De Witte spendeerde uuuuuren in de persruimte voor alweer een nieuw spoedberaad. We slepen ons van crisis naar crisis.
  2. Rampen en rellen: 2015 was een somber jaar, Jens Franssen speelde brandweer in een groot deel van de wereld en geeft zijn visie op 2015.
  3. 2015. Ik ben van Mons. En jij?: De slogan van Bergen in dit culturele jaar, maar er is nog zoveel meer gehoord. Kurt Van Eeghem brengt hulde aan Stromae, Rembrandt, Jef Geeraerts en… K3!
  4. Kibbelen 2.0:  Onze politici tilden de kunst van het kibbelen naar ongekende hoogten in 2015. Marc Van de Looverbosch stond er bij en keek er naar.
  5. Memento mori:  We herdenken onze doden van 2015. Herinnert u ze zich allemaal?

Samenstelling en montage: Joris Vergeyle

Vanaf maandag 21 december tot donderdag 31 december te horen in De Ochtend en De Wereld Vandaag, en ook via Radio1.be

Het jaar van Het Journaal - vanaf maandag 28.12

2015 was geen ‘gewoon’ jaar. Van Charlie en de Bataclan, tot Aylan en Steve en nog veel meer, het nieuws kwam dit jaar in schokgolven op ons af. Het Journaal brengt een eigenzinnige terugblik  tijdens de laatste week van dit jaar. De beste en opmerkelijkste beelden, de sterkste verhalen, markante soundbites, dat alles in een wervelende montage.

De ploegen van het Journaal waren erbij op de belangrijkste momenten. In Parijs (in het voorjaar en het najaar), Nepal, Tunesië,  op de Griekse eilanden, bij de vluchtelingen in de Balkan en in Centraal-Europa, noem maar op.

De muziek van 2015 zorgt voor de soundtrack van dit Jaar van het Journaal.

Samenstelling: Wouter Dambre / Regie: Koen Van den Bril / Montage: Wim Hertoghe

Vier afleveringen, vier seizoenen. Vanaf maandag 28 december in het Journaal van 13 en 19 uur.

Over Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie

De Vlaamse publieke omroep VRT informeert, inspireert en verbindt alle Vlamingen in al hun eigenheid en diversiteit. VRT brengt een kwaliteitsvol en onderscheidend aanbod op het vlak van informatie, cultuur, educatie, ontspanning en sport. VRT bereikt met zijn drie televisiekanalen, vijf radiokanalen en allerhande digitale kanalen wekelijks 90% van alle Vlamingen. Zo kan VRT relevant zijn, maatschappelijke impact hebben, bijdragen aan een pluralistisch debat en de democratie versterken. VRT stimuleert de cultuur- en taalbeleving en draagt de Vlaamse identiteit uit. VRT is toekomstgericht en zet in op innovatie en digitalisering. De omroep speelt een belangrijke rol in het Vlaamse media-ecosysteem en werkt samen met tal van nationale en internationale partners uit diverse sectoren.   

Voor pers
Woordvoerder aanbod VRT: radio, tv en online
02 741 90 26
woordvoerder@vrt.be

Voor kijkers, luisteraars en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos