Skip to Content

VRT-netten brengen hulde aan David Bowie

Naar aanleiding van het overlijden van David Bowie draaien de radionetten van de VRT vandaag veel muziek van Bowie. Ook deredactie.be heeft een uitgebreid dossier over het leven en werk van de Britse rockster. Daarnaast passen de verschillende netten van de VRT vanavond en de komende dagen hun programmering aan om op gepaste manier hulde te brengen aan David Bowie. Hieronder vindt u een volledig overzicht.

Studio Brussel

David Bowie staat heel de avond centraal op Studio Brussel. In het programma van Vincent Byloo (16-18 uur) is er plaats voor reacties van luisteraars en komt Johannes Verschaeve van The Van Jets langs om live een nummer van Bowie te spelen. In "Drops" (18-19 uur) met Eva De Roo linken luisteraars Bowie-nummers aan locaties en plaatsen met bijpassende muzikale herinneringen. Van 19 tot 20 uur zendt Studio Brussel “Radio Soulwax presents Dave” uit, de mix die Stephen en David Dewaele maakte n.a.v hun film "Dave". Ook in "Zender" (20-22 uur) gaan Joris Lenaerts en Michele Cuvelier nog door op het overlijden van David Bowie.

Op woensdag 13 januari is er Bowie 69 op Studio Brussel: de ultieme 69 nummers van David Bowie volgens de luisteraars, van 13 tot 19 uur met Kirsten Lemaire en Vincent Byloo. Luisteraars kunnen vanaf nu op stubru.be hun stem uitbrengen voor hun favoriete Bowie-nummers. Van 19 tot 20 uur nodigt Studio Brussel enkele Belgische muzikanten uit in zijn Club 69 voor een eerbetoon aan de muzikale held die altijd 69 zal blijven. Onder andere The Van Jets en Ozark Henry coveren Bowie en halen herinneringen op. 

Radio 1

In De Wereld Vandaag is Piet Goddaer, beter bekend als Ozark Henry, de centrale gast. Goddaer coverde onlangs nog Heroes. David Bowie noemde de debuutplaat van Ozark Henry de beste debuutplaat van dat jaar.

Van 19 tot 20 uur zendt Radio 1 de Bowie-sessie uit die in 2014 werd opgenomen in het Openluchttheather Rivierenhof in Deurne. Met liveoptredens van onder andere The Van Jets, Paul Michiels, Arno, Guy Swinnen en Stijn Meuris.

Wonderland (20-22 uur) verwondert zich over David Bowie, met muzikale curiosa, live-opnames, de demo van Ziggy Stardust en covers. Zelf coverde Bowie Arnold Layne van Pink Floyd, Ma Mort (My Death) van Jacques Brel en Waterloo Sunset van The Kinks. Bowie werd ook gecoverd: Carla Bruni bracht haar Absolute Beginners, M. Ward maakte een verrassende versie van Let’s Dance. Bowie schreef de soundtracks van Labyrinth en The Man Who Fell To Earth

Tussen 22 en 23 uur is er "Wonderland - Bowie for Beginners" met Luc Janssen.

Radio 1 brengt ook een nachtelijk eerbetoon aan Bowie als dé ariest die zich bleef heruitvinden. Van 23 uur tot 6 uur 's morgens vertelt Ronald Verhaegen over de personages, de samenwerkingen, het acteerwerk en de looks van David Bowie.

 

Klara

In "Pompidou" (17-18 uur) staat vanmiddag de muziek van Bowie centraal. 

Op donderdag 14 januari neemt presentator Bart Vanhoudt in "Late Night Shift" (22-24 uur) afscheid van David Bowie met onder andere de Bowie-symfonieën van Philip Glass, het Poolse volkslied dat model stond voor Warszawa en covers van o.a. Blaine Reininger en Bojan Z.

Radio 2/MNM

Ook in het programma "Spits" op Radio 2 en in "Planeet De Cock" op MNM komt Piet Goddaer vanmiddag langs om er hulde te brengen aan David Bowie. Het Franse tijdschrift Les Inrocks noemde Piet naar aanleiding van zijn debuutplaat "le jeune Bowie flamande".

Canvas

Vanavond zendt Canvas om 21.50 uur de film "David Bowie: Five Years" uit. De prent schetst een intiem portret van Bowies carrière aan de hand van een schat aan vaak nooit eerder op televisie getoonde archiefbeelden. Ze tonen hoe de veelzijdige Bowie als een kameleon evolueerde van Ziggy Stardust (1972) over de Soul Star van Young Americans (1975) tot de 'Thin White Duke'. Van zijn wedergeboorte in Berlijn, met zijn onvolprezen album Heroes (1977) tot zijn triomfen met Scary Monsters (1980) en zijn wereldwijde succes met Let's Dance (1983). Interviews met intimi vullen de beelden aan en tonen hoe Bowie een icoon van onze tijd is geworden. De documentaire is ook nu al integraal te bekijken via canvas.be.

"De afspraak" staat vanavond volledig in het teken van David Bowie. En ook in "Terzake" is er aandacht voor de overleden Britse rockster.

Eén

In "Van Gils & Gasten" neemt Bowiekenner Serge SImonart vanavond afscheid van zijn persoonlijke vriend. 
Muzikale gaste is Eva De Roovere. Ook zij zal hulde brengen aan de Britse rockster.

 

Over Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie

De Vlaamse publieke omroep VRT informeert, inspireert en verbindt alle Vlamingen in al hun eigenheid en diversiteit. VRT brengt een kwaliteitsvol en onderscheidend aanbod op het vlak van informatie, cultuur, educatie, ontspanning en sport. VRT bereikt met zijn drie televisiekanalen, vijf radiokanalen en allerhande digitale kanalen wekelijks 90% van alle Vlamingen. Zo kan VRT relevant zijn, maatschappelijke impact hebben, bijdragen aan een pluralistisch debat en de democratie versterken. VRT stimuleert de cultuur- en taalbeleving en draagt de Vlaamse identiteit uit. VRT is toekomstgericht en zet in op innovatie en digitalisering. De omroep speelt een belangrijke rol in het Vlaamse media-ecosysteem en werkt samen met tal van nationale en internationale partners uit diverse sectoren.   

Voor pers
Woordvoerder aanbod VRT: radio, tv en online
02 741 90 26
woordvoerder@vrt.be

Voor kijkers, luisteraars en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos