Skip to Content
VRT lanceert online schrijfhulp De Schrijfassistent

VRT lanceert online schrijfhulp De Schrijfassistent

schrijfassistent.be

De Schrijfassistent is vanaf vandaag voor iedereen gratis beschikbaar. Het is een online schrijfhulp ontwikkeld door het Instituut voor Levende Talen (ILT) van de KU Leuven in samenwerking met de VRT.

In 2016 lieten De Standaard en de VRT de assistent bouwen om journalisten te ondersteunen tijdens het schrijfproces. Maar de webtool is nuttig voor iederéén die weleens een pen vasthoudt: scholieren en studenten, leraren, communicatie- en secretariaatsmedewerkers, ambtenaren, redacteuren, juristen, sollicitanten of wie ook. Iedereen heeft baat bij de hulp van De Schrijfassistent. Daarom stelt de VRT de tool nu open voor iedereen.

De Schrijfassistent werkt wonderlijk eenvoudig. De schrijver plakt zijn of haar tekst in de webpagina en haalt hem door een reeks checks: spelling, dt en co., taalalarm, Belgisch, herhaling, passief, toon, naamwoordstijl, taaltips en uitspraak. De tool markeert vervolgens mogelijke fouten en geeft daarbij beknopt taaladvies óf reikt een alternatief aan. De checks en adviezen zijn onder meer gebaseerd op websites als VRTtaal.net en Taaladvies.net.

Door de structurele samenwerking met de VRT kan de KU Leuven de mogelijkheden van De Schrijfassistent verder uitbreiden en optimaliseren. De online schrijfhulp is een werk in uitvoering, dus iedereen kan suggesties en feedback geven aan VRT Taal via schrijfassistent@vrt.be.

Over Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie

De Vlaamse publieke omroep VRT informeert, inspireert en verbindt alle Vlamingen in al hun eigenheid en diversiteit. VRT brengt een kwaliteitsvol en onderscheidend aanbod op het vlak van informatie, cultuur, educatie, ontspanning en sport. VRT bereikt met zijn drie televisiekanalen, vijf radiokanalen en allerhande digitale kanalen wekelijks 90% van alle Vlamingen. Zo kan VRT relevant zijn, maatschappelijke impact hebben, bijdragen aan een pluralistisch debat en de democratie versterken. VRT stimuleert de cultuur- en taalbeleving en draagt de Vlaamse identiteit uit. VRT is toekomstgericht en zet in op innovatie en digitalisering. De omroep speelt een belangrijke rol in het Vlaamse media-ecosysteem en werkt samen met tal van nationale en internationale partners uit diverse sectoren.   

Voor pers
Woordvoerder aanbod VRT: radio, tv en online
02 741 90 26
woordvoerder@vrt.be

Voor kijkers, luisteraars en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos