Skip to Content
VRT lanceert gloednieuwe boekenprijs: De Hugo’s

VRT lanceert gloednieuwe boekenprijs: De Hugo’s

Boekenliefhebbers reiken op basis van de favoriete boeken van VRT-ambassadeurs tien Hugo’s uit

De VRT lanceert een gloednieuwe boekenprijs: De Hugo’s. Genoemd naar Hugo Claus, uiteraard. Meervoud, inderdaad, want er komen maar liefst tien Hugo’s: een voor elk VRT-merk, van Klara tot Sporza.

Binnen elk merk en dus voor elke Hugo is er een ambassadeur: bekende gezichten die houden van boeken en hun kijkers en luisteraars mobiliseren om samen op zoek te gaan naar de beste boeken van het jaar in diverse genres.

De eerste Hugo’s worden uitgereikt in november 2018, maar de zoektocht en het leesplezier beginnen nu al.

De tien ambassadeurs van De Hugo’s zijn:

  • VRT NWS: Annelies Van Herck
  • Sporza: Michel Wuyts
  • Eén: Kamal Kharmach
  • Canvas: Sofie Lemaire
  • Ketnet: Leonard Muylle
  • Radio 1: Friedl’ Lesage
  • Radio 2: Cathérine Vandoorne
  • Klara: Sieglinde Michiel
  • MNM: Tom De Cock
  • Studio Brussel: Stijn Van de Voorde

Meer informatie hieronder en later ook op www.dehugos.be.

#dehugos

Met De Hugo’s wil de VRT niet alleen de beste boeken bekronen, maar ook het lezen bij een breed publiek promoten, door de veelheid van boeken en genres aan bod te laten komen via de diversiteit van de VRT-merken en hun publiek. De VRT wil mensen ook mobiliseren om te lezen en veel buzz rond boeken creëren. Vanaf september 2018 zullen de verschillende VRT-netten bovendien extra aandacht besteden aan al wie lezen een warm hart toedraagt: van bibliothecarissen tot boekenjuffen, van leesmama’s en –papa’s tot leesclubs, en vooral ook de schrijvers die genomineerd worden voor De Hugo’s

Chantal Pattyn, cultuurmanager VRT: 

De uitreiking van De Hugo’s wordt een moment om naar uit te kijken, maar het traject ernaartoe is dat evenzeer, want VRT wil met De Hugo’s vooral de liefde voor boeken en lezen in de verf zetten. De tien ambassadeurs zullen niet alleen lezen maar ook praten of schrijven over die ervaring. Op hun eigen net of dat van een ander. Omdat VRT met deze boekenprijzen zoveel mogelijk mensen wil bereiken, kunnen De Hugo’s naar allerlei soorten boeken gaan: romans, non-fictie, kinderboeken, boeken voor young adults, graphic novels, strips, kunstboeken en poëzie.’

De boeken die in aanmerking komen voor De Hugo’s, zijn uitgegeven tussen 1 september 2017 en 31 augustus 2018 en oorspronkelijk in het Nederlands geschreven. Vertalingen en heruitgaven komen niet in aanmerking. 

What’s in a name

De Hugo’s zijn genoemd naar Hugo Claus. Voor de initiatiefnemers is het een grote eer dat zijn naam mag verbonden worden aan de nieuwe boekenprijs. En het is natuurlijk ook een gepaste naam. In een enquête uit 2014 werd Hugo Claus de grootste Vlaamse auteur ooit genoemd en zijn Verdriet van België de belangrijkste Vlaamse roman. Bovendien is het in 2018 tien jaar geleden dat hij overleed. Met De Hugo’s wil de VRT dan ook hulde brengen aan zijn nagedachtenis en literaire erfenis.

Veerle De Wit, de weduwe van Hugo Claus, is blij met die keuze: 

“Tien jaar na zijn dood vind ik het ontzettend fijn dat het werk van Hugo (Claus) weer in de kijker komt te staan. En terecht natuurlijk. Het voorstel om een nieuwe literaire prijs naar hem te vernoemen, doet me veel plezier. Een schrijver schrijft om gelezen te worden, en alles wat daar kan toe bijdragen is welkom. Leve Hugo, en De Hugo's!

Samenwerking

De Hugo’s kwamen tot stand na intens overleg met de boekensector. De partners van VRT bij het project zijn: boek.be, deBuren, het Vlaams Fonds voor de Letteren, Iedereen Leest, VAV, VVBAD, Canon Cultuurcel, de organisatoren van literaire events, de Auteurs en Sabam for Culture.

Het BoekenOverleg, dat alle belangrijke partners in het boekenvak vertegenwoordigt (het Vlaams Fonds voor de Letteren, Iedereen Leest, VAV, VVBAD, Canon Cultuurcel, de organisatoren van literaire events), steunt het project van De Hugo’s unaniem. Leen Van Dijck, directeur Letterenhuis en voorzitter van het BoekenOverleg:

Het BoekenOverleg stelt met veel plezier vast dat dit project naadloos aansluit bij het Actieplan Leesbevordering van minister Gatz en de Vlaamse Regering, dat door het BoekenOverleg werd voorbereid en uitgerold. De opportuniteit om het daarin op te nemen en te verankeren zou het BoekenOverleg graag aangrijpen.”

Ook deBuren, de Auteurs en Sabam for Culture verlenen hun medewerking.

Bovendien is CEO Luc Keppens opgetogen dat Fintro met VRT samenwerkt voor De Hugo’s:

"Met De Hugo's willen we, samen met VRT, een vervolg geven aan de Fintro Literatuurprijs. Als netwerk van lokale bankagenten staan we dagelijks in contact met onze klanten, en luisteren we naar hun verhalen. We geloven dat ook boeken en lezen de kracht hebben om mensen te verbinden. Daarom werken we met veel enthousiasme mee aan De Hugo's."

Van Klara tot Sporza

VRT wil van De Hugo’s breed gedragen publieksprijzen maken die de diversiteit van het boekenaanbod bestrijken. Daarom komt er voor elk VRT-merk een Hugo: de Hugo van Eén, de Hugo van Klara, de Hugo van Ketnet, enz. Elke VRT-merk krijgt ook zijn eigen boekenambassadeur. Zij lezen een jaar lang boeken die hen bijzonder aanspreken. Dat kunnen allerlei soorten boeken zijn, zowel fictie als non-fictie, poëzie, strips, kinderboeken, graphic novels, kunstboeken, enz.

De ambassadeurs mobiliseren hun publiek om ‘hun’ boeken mee te lezen. Ze krijgen daarbij ook de hulp van hun collega’s, de redacties en de programma’s van hun VRT-merk. Zo creëren de ambassadeurs een eigen boeken-community voor ‘hun’ Hugo.

Op 1 september 2018 stellen de tien ambassadeurs hun shortlist van vijf boeken voor (maximaal 50 in totaal, want de kans bestaat dat meerdere merken een bepaald boek gemeenschappelijk hebben). Daarna kan het publiek stemmen en in november worden de tien Hugo’s uitgereikt.

Dit zijn de ambassadeurs:

VRT NWS : Annelies Van Herck (Journaal-anker)

“Ik heb altijd al graag gelezen. Voor mij zijn stijl en inhoud onlosmakelijk verbonden en beide even belangrijk. Een verhaal is maar goed omdat het goed geschreven is.” 

Sporza: Michel Wuyts (wielercommentator)

“Boeken zijn rustbrengers. Ze stellen mij in staat voor een paar uur, een halve dag in isolement te gaan. Niets is mooier dan een poos een andere wereld in te stappen. Ik lees bij voorkeur romans van Nederlandstalige auteurs. Ik hoop namelijk dat die mijn taal wat rijker maken.”

Eén: Kamal Kharmach (Het collectief geheugen, 2018)

“Ik heb veel met boeken. Ik weet nog dat ik geplaagd werd door mijn vrienden in Borgerhout omdat ik Harry Potter las; en dat ik dan naar het Conscienceplein in Antwerpen fietste, om daar de boeken te lezen. Onder het standbeeld van ‘Hij die de Vlaming leerde lezen’. Héhe.”

Canvas: Sofie Lemaire (Culture Club)

“Pas toen ik tijdens mijn studies zélf mijn boeken en auteurs mocht kiezen, ontdekte ik de pret van literatuur. En ontstond gaandeweg spontaan de zin om ook die ouwe, stoffige boeken op te nemen. Sindsdien lees ik graag.”

Ketnet: Leonard Muylle (wrapper)

“Ik kijk naar mijn boekenkast als naar een betreurd ex-lief: nog niet zo lang geleden hebben we elkaar zo graag gezien, en nu lijkt het over. Hopelijk komen we elkaar ooit weer tegen, in betere omstandigheden, waarin we meer tijd voor elkaar kunnen maken.”

Radio 1: Friedl’ Lesage (Touché)

“Als student 'moesten' we de groten uit de Nederlandstalige literatuur lezen, we 'moesten' Ulysses van James Joyce verslinden, we 'moesten' het volledige oeuvre van Kafka bestuderen. De rebellie tegen zoveel 'moeten' werd gelukkig en dankzij de geweldige docenten omgezet in liefde voor die grote schrijvers. En die is er nog steeds.”

Radio 2: Catherine Vandoorne (De Madammen)

“Ik houd van boeken. Ik heb ooit geëxperimenteerd met e-books en ik heb dat niet lang volgehouden. Een boek moet je kunnen voelen en ruiken, omhelzen en meenemen en naast je bed kunnen leggen. Ik hou ervan om veel boeken in huis te hebben. Allerlei soorten boeken trouwens : kookboeken, kunstboeken, kinderboeken, non-fictie en romans.”

Klara: Sieglinde Michiel (Espresso)

“Ik heb ook een e-reader, maar voor mij is een tastbaar boek nog altijd het ultieme. Een nieuw boek openslaan en er even aan ruiken. En vooral: erover praten. Sinds ik in een leesclub zit is dat wat officiëler geworden, maar ik vind het heel fijn om met anderen van gedachten te wisselen over boeken die we gelezen hebben, of leestips door te geven.”

MNM: Tom De Cock (Planeet De Cock)

“Ik kan me niet herinneren dat er ooit géén boeken in mijn leven waren. Vandaag lees ik vooral digitaal, op mijn smartphone, zodat ik altijd en overal een boek bij me heb. Elke avond een paar bladzijden voor het slapengaan.”

Studio Brussel: Stijn Van de Voorde 

“Ik lees overal waar het me uitkomt. In mijn bed, op de trein... De enige plaats waar het me niet lukt; op een druk, zonnig strand. Het beste boek aller tijden bestaat niet. Net als 'het beste album aller tijden' en 'de beste film aller tijden' wisselt het voortdurend.”

Contacteer ons
Hans Van Goethem Woordvoerder aanbod VRT: radio, tv en online
Hans Van Goethem Woordvoerder aanbod VRT: radio, tv en online
Over Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie

De Vlaamse publieke omroep VRT informeert, inspireert en verbindt alle Vlamingen in al hun eigenheid en diversiteit. VRT brengt een kwaliteitsvol en onderscheidend aanbod op het vlak van informatie, cultuur, educatie, ontspanning en sport. VRT bereikt met zijn drie televisiekanalen, vijf radiokanalen en allerhande digitale kanalen wekelijks 90% van alle Vlamingen. Zo kan VRT relevant zijn, maatschappelijke impact hebben, bijdragen aan een pluralistisch debat en de democratie versterken. VRT stimuleert de cultuur- en taalbeleving en draagt de Vlaamse identiteit uit. VRT is toekomstgericht en zet in op innovatie en digitalisering. De omroep speelt een belangrijke rol in het Vlaamse media-ecosysteem en werkt samen met tal van nationale en internationale partners uit diverse sectoren.   

Voor pers
Woordvoerder aanbod VRT: radio, tv en online
02 741 90 26
[email protected]

Voor kijkers, luisteraars en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos