Skip to Content
Lezen wordt nog leuker met Langzullenwelezen.be

Lezen wordt nog leuker met Langzullenwelezen.be

Vandaag is langzullenwelezen.be gelanceerd: het gloednieuwe lees- en boekenplatform van de VRT.

Langzullenwelezen.be wil mensen goesting geven om te lezen. Het is een forum waar lezers inspiratie vinden en hun leeservaringen en favoriete boeken kunnen delen, met andere enthousiaste lezers én met tien VRT-leesambassadeurs: Kamal Kharmach (Eén), Sofie Lemaire (Canvas), Leonard Muylle (Ketnet), Friedl’ Lesage (Radio 1), Cathérine Vandoorne (Radio 2), Sieglinde Michiel (Klara), Tom De Cock (MNM), Stijn Van de Voorde (Studio Brussel), Annelies Van Herck (VRT NWS) en Michel Wuyts (Sporza).

Langzullenwelezen.be is een platform voor lezers door lezers. Je kan er je eigen online ‘boekenkast’ vullen met de boeken die je hebt gelezen en nog wil lezen. Je kan ze beoordelen en waarderen met 1 tot 5 ‘leesbrillen’. Of tips en suggesties delen om andere lezers te inspireren. En je vindt er uiteraard ook zelf inspiratie om nieuwe boeken te ontdekken en te lezen. Zo wordt langzullenwelezen.be één grote leescommunity.

Onder embargo tot woensdag 2 mei :
Kamal Kharmach is leesambassadeur van Eén en geeft alvast het goede voorbeeld: hij wil kinderen in zijn wijk aanzetten om te lezen en daagt de leerlingen van de IQRA-school in Borgerhout op woensdag 2 mei uit om binnen 4 weken 380 boeken te lezen. Journalisten die de start van de uitdaging willen bijwonen in de IQRA-school, zijn welkom. Mail naar [email protected].

Meer informatie hieronder.

Voor interviews met de leesambassadeurs: [email protected]

 

 

Online boekenkast

Bezoekers van langzullenwelezen.be krijgen toegang tot een uitgebreide databank van boeken. Door een ‘boekenkast’ aan te maken, kunnen ze bijhouden welke boeken ze al gelezen hebben en een lijstje maken van boeken die ze nog willen lezen. Handig en overzichtelijk. Een goed gevulde boekenkast op langzullenwelezen.be is altijd een prima gespreksopener.

Inspiratie, tips en reviews

Bezoekers van langzullenwelezen.be kunnen rondneuzen in de boekenkasten van hun vrienden en andere lezers, en ontdekken welk boek zij momenteel aan het lezen zijn.

Langzullenwelezen.be helpt lezers ook bij de keuze van hun volgende boek.  Inspiratie daarvoor vinden ze in de waarderingen (aan de hand van 1 tot 5 leesbrillen), de tips en reviews van de VRT-ambassadeurs en andere lezers.  

Wie zelf zijn mening kwijt wil over een boek, kan dat doen met een post of review op de site. Via de Facebookpagina van LangZullenWeLezen kan je mee discussiëren over gelezen boeken en boekenvlogs en –blogs posten. Ook op de Instagrampagina van LangZullenWeLezen kan je boekenposts achterlaten.

De leesambassadeurs

LangZullenWeLezen nodigt iedereen uit om mee te lezen met de tien ambassadeurs. Die bekende VRT-boekenfans maken een selectie van recent gepubliceerde boeken en vertellen over hun leeservaringen op langzullenwelezen.be en in verschillende VRT-programma’s. Met blogs en vlogs op de sociale media van LangZullenWeLezen prikkelen ze lezers om nieuwe boeken te ontdekken. De tien leesambassadeurs zijn  Kamal Kharmach (Eén), Sofie Lemaire (Canvas), Leonard Muylle (Ketnet), Friedl’ Lesage (Radio 1), Cathérine Vandoorne (Radio 2), Sieglinde Michiel (Klara), Tom De Cock (MNM), Stijn Van de Voorde (Studio Brussel), Annelies Van Herck (VRT NWS) en Michel Wuyts (Sporza).

380 boeken binnen 4 weken
(onder embargo tot woensdag 2 mei)

Kamal Kharmach is leesambassadeur van Eén. Hij schiet al meteen in actie en wil kinderen in zijn buurt aanzetten om te lezen Op woensdag 2 mei trekt hij naar de lagere school IQRA in Borgerhout, waar hij de leerlingen van de lagere school uitdaagt om 380 boeken uit te lezen tegen het einde van de maand. Samen met de school maakt hij die dag een grote stapel met boeken. Elk gelezen boek verhuist naar een andere stapel.

Ik kom uit Borgerhout en heb er altijd graag gewoond. Ik ben dan ook fier als ik dankzij mijn werk iets terug kan geven aan de samenleving. Vaak zijn dat mopjes. Maar nu zijn het boeken, heel veel boeken.”
(Kamal Kharmach)

Naast de hoofdopdracht ‘Lees met de hele school 380 boeken binnen 4 weken’, volgen wekelijks een aantal kleinere uitdagingen zoals ‘Ontwerp een nieuwe cover bij het boek’ of ‘Verzin een reclamespot voor het boek’. Als alle opdrachten vervuld zijn, staat er de leerlingen een grote verrassing te wachten. 

Journalisten die de start van de uitdaging willen bijwonen in de IQRA-school, zijn welkom. Mail naar [email protected].

De LangZullenWeLezen-trofeeën

Al dat lezen resulteert aan de vooravond van de Boekenbeurs in de uitreiking van LangZullenWeLezen-trofeeën. Die worden uitgereikt voor Nederlandstalige boeken die in het afgelopen jaar werden gepubliceerd. ‘LangZullenWeLezen‘ wil met deze publieksprijzen ook de grote diversiteit en rijkdom van het Nederlandstalig aanbod in de verf zetten. Daarom zullen er maar liefst tien trofeeën binnen tien categorieën worden uitgereikt.

Voor de samenstelling van de longlist, doet de VRT  beroep op een vakjury van boekenexperts. Na de zomer, kan er door de community gedurende vijf weken gestemd worden voor de LangZullenWeLezen-trofeeën. De tien categorieën, gekozen in overleg met de boekensector, zijn:  Prenten- en kinderboek (tot 12 jaar), Jeugdboek (tot 16 jaar), Roman, Thriller & Detective, Poëzie,  Actualiteit, Geschiedenis, Wetenschap, Kunst & cultuur en Strip & Graphic Novels,.

 

LangZullenWeLezen is een initiatief van de VRT in samenwerking met Humo, Metro, boek.be en Fintro.

 

#LangZullenWeLezen

Contacteer ons
Hans Van Goethem Woordvoerder aanbod VRT: radio, tv en online
Hans Van Goethem Woordvoerder aanbod VRT: radio, tv en online
Over Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie

De Vlaamse publieke omroep VRT informeert, inspireert en verbindt alle Vlamingen in al hun eigenheid en diversiteit. VRT brengt een kwaliteitsvol en onderscheidend aanbod op het vlak van informatie, cultuur, educatie, ontspanning en sport. VRT bereikt met zijn drie televisiekanalen, vijf radiokanalen en allerhande digitale kanalen wekelijks 90% van alle Vlamingen. Zo kan VRT relevant zijn, maatschappelijke impact hebben, bijdragen aan een pluralistisch debat en de democratie versterken. VRT stimuleert de cultuur- en taalbeleving en draagt de Vlaamse identiteit uit. VRT is toekomstgericht en zet in op innovatie en digitalisering. De omroep speelt een belangrijke rol in het Vlaamse media-ecosysteem en werkt samen met tal van nationale en internationale partners uit diverse sectoren.   

Voor pers
Woordvoerder aanbod VRT: radio, tv en online
02 741 90 26
[email protected]

Voor kijkers, luisteraars en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos