VRT investeert in Vlaamse productiesector voor nieuwe fictie en non-fictie op VRT NU

Vlaming kan binnenkort genieten van nog meer talent van eigen bodem

Vrijdag 18 februari 2022 - De VRT gaat op zoek naar nieuwe Vlaamse fictie- en non-fictieprojecten voor VRT NU. Hiervoor stuurde de VRT zonet een briefing naar de Vlaamse productiesector om fictieprojecten in te dienen. De publieke omroep wil zo enerzijds blijven investeren in lokale producties, en anderzijds haar digitale kijkplatform verder uitbouwen om de Vlaming nog meer content van eigen bodem aan te bieden.

De VRT zet hiermee nieuwe stappen om haar aanbod op VRT NU te verstevigen. Niet enkel met sterke lokale fictie, maar ook met verschillende non-fictieprojecten waar momenteel aan gewerkt wordt. Later dit jaar zal VRT NU ook uitgroeien tot een volwaardige bestemming voor alle audio van de VRT.

Ruth Degraeve, manager VRT NU en digitale bestemmingen: “We investeren volop in de verdere uitbouw van VRT NU als dé kijk- en luisterbestemming van de VRT. Een brede en straffe contentmix met aanbod van hier, die we op een heel toegankelijke manier en op maat van onze gebruikers ontsluiten, is cruciaal. Talentvolle makers in Vlaanderen spelen daarin een belangrijke rol, VRT NU wil hen dat platform bieden.”
Lotte Vermeir, netmanager Eén en Canvas: "Er is enorm veel creativiteit te vinden in de Vlaamse productiesector. Dat hebben vele gevestigde waarden al bewezen, maar er duiken ook steeds nieuwe talenten op. We zijn trots dat we onze rol van publieke omroep kunnen spelen en hen, samen met het Vlaams Audiovisueel Fonds, kunnen ondersteunen."
Koen Van Bockstal, directeur-intendant van het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF): "Dankzij Minister van Media Dalle ontving het VAF extra relancemiddelen uit het Vlaamse Veerkracht programma. Het is zeer fijn om in de VRT - na de coronabestendige fictie van vorig jaar - opnieuw een enthousiaste partner te vinden. Samen willen we met deze projectoproep nieuwe formats en jonge talenten volop kansen bieden en zo een extra bijdrage leveren aan de versterking van onze audiovisuele sector."

Lokaal talent en producties van eigen bodem

De VRT stuurde zonet een briefing uit naar de Vlaamse productiesector: ze gaat de komende maanden op zoek naar nieuwe Vlaamse fictie om specifiek op VRT NU aan te bieden. De publieke omroep focust zich in de zoektocht naar nieuwe projecten op innovatieve, relevante en verbindende programma's voor een brede doelgroep.

Vorig jaar al investeerde de VRT in Vlaamse 'corona-bestendige' fictie toen de productiesector in grote moeilijkheden verkeerde door corona. Het resultaat: vier minireeksen van eigen bodem (Lockdown, We moeten eens praten, De Shaq en LEEF!) die zowel op Eén als via VRT NU te ontdekken waren, en een mix van gevestigde waarden en nieuw talent brachten.

De Vlaamse productiesector kon zich intussen deels herstellen, maar het blijven geen evidente omstandigheden om in te werken. De huidige oproep naar de sector, om nieuwe ideeën in te sturen, ligt in het verlengde van de oproep van vorig jaar. De publieke omroep wil zo haar rol blijven spelen in het medialandschap en blijven investeren in de creativiteit van de Vlaamse productiesector. Voor de investering in lokale fictie slaat de VRT de handen in elkaar met het VAF (Vlaams Audiovisueel Fonds). Naast deze fictie-oproep die zonet gelanceerd is naar de sector, werkt VRT NU al volop aan verschillende nieuwe fictieprojecten waar de Vlaming nog dit jaar van zal kunnen genieten.

Naast de uitbouw van het fictieluik is VRT NU volop bezig met nieuwe non-fictieprojecten om in 2022/2023 aan haar kijkers aan te bieden. Het gaat hierbij om verschillende genres zoals documentaires, actualiteit, entertainment en humor.

VRT NU steeds populairder

De publieke omroep investeert hiermee ook verder in haar digitale kijkplatform VRT NU. Dat wordt steeds verder uitgebouwd als een unieke plek waar de mediagebruiker zowel van video als van audio kan genieten. VRT NU is aan een stevige opmars bezig en brak begin dit jaar zelfs haar eigen weekrecord van 5 miljoen videostarts. Dankzij de recent gelanceerde tv-app werd VRT NU kijken nog gemakkelijker, en het blijft volledig gratis.

VRT NU is dé bestemming voor alle content, waar en wanneer de Vlaming ook wil. Op het platform kan de Vlaming terecht voor zowel lineair aangeboden programma's als VRT NU Originals. Zo werden recent exclusief op VRT NU de humoristische fictiereeks Match en het innovatieve Generation M: The story of my life gelanceerd. Binnenkort volgen er nog nieuwe afleveringen van die laatste, net als het nieuwe seizoen van Faqda met Flo Windey. VRT NU brengt daarnaast ook internationale fictie zoals We are Lady Parts.

De recent gelanceerde tv-app maakt het nog makkelijker om van al deze content te genieten. Doorheen het voorjaar van 2022 zal VRT NU ook uitgroeien tot een volwaardige bestemming voor alle audio van de VRT. En de Vlaming mag binnenkort dus nog veel meer nieuwe en exclusieve VRT NU Originals verwachten, bomvol talent van eigen bodem.

De fictieoproep is mogelijk dankzij de relancemiddelen die door de Vlaamse Regering, en meer bepaald door minister Benjamin Dalle, voor 2022 aan het VAF/Mediafonds werden toegekend.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie

De Vlaamse publieke omroep VRT informeert, inspireert en verbindt alle Vlamingen in al hun eigenheid en diversiteit. VRT brengt een kwaliteitsvol en onderscheidend aanbod op het vlak van informatie, cultuur, educatie, ontspanning en sport. VRT bereikt met zijn drie televisiekanalen, vijf radiokanalen en allerhande digitale kanalen wekelijks 90% van alle Vlamingen. Zo kan VRT relevant zijn, maatschappelijke impact hebben, bijdragen aan een pluralistisch debat en de democratie versterken. VRT stimuleert de cultuur- en taalbeleving en draagt de Vlaamse identiteit uit. VRT is toekomstgericht en zet in op innovatie en digitalisering. De omroep speelt een belangrijke rol in het Vlaamse media-ecosysteem en werkt samen met tal van nationale en internationale partners uit diverse sectoren.   

Voor pers
Woordvoerder aanbod VRT: radio, tv en online
02 741 90 26
woordvoerder@vrt.be

Voor kijkers, luisteraars en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Neem contact op met