Skip to Content

VRT Innoveert: Virtuele camera’s brengen slotconcert Thomas speelt het hard in beeld

Zondag te bekijken op Canvas

Thomas Vanderveken maakte met Thomas speelt het hard voor Canvas een reeks over klassieke muziek. Speciaal voor die reeks leerde hij op een jaar tijd het pianoconcerto van Edvard Grieg spelen. Het slotconcert in de Gentse Bijloke, zondag 7 januari te zien op Canvas, was niet enkel op muzikaal vlak een huzarenstukje. Het concert was eerder onder meer live te zien op Canvas.be en op de Facebookpagina van Thomas speelt het hard was een livestream in 360° te volgen. Voor de captatie van het concert werkte Canvas via VRT Sandbox samen met de startup Azilpix.

Karel De Bondt van VRT Sandbox: “Azilpix zorgde voor een live captatie met virtuele cameratechnologie. Uit hun acht camera’s konden zowel live als achteraf nog extra ‘virtuele’ camerastandpunten worden geselecteerd. Dat zorgt voor extra mogelijkheden tijdens de montage. Shots konden zo in de montage nog opnieuw gekadreerd worden.”

Virtuele camera’s
De acht camera’s van Azilpix hebben beeldsensoren met een kwaliteit van 4 tot 8K en werden uitgerust met verschillende lenzen (extreme telelenzen en 360°-lenzen). De bijhorende beeldsoftware (deels ontwikkeld aan de Universiteit Hasselt) maakt het mogelijk om per camera verschillende HD selecties te maken in het beeld. Bij het slotconcert zorgden de acht camera’s zo voor veel meer virtuele camerastandpunten voor de programmamakers om het concert zo goed mogelijk in beeld te brengen. Bij de eindmontage werd een combinatie gebruikt van deze virtuele en de conventionele camera’s.

Over VRT Sandbox
VRT Sandbox zet kortdurende samenwerkingen met start-ups, kmo’s, en organisaties in de media(tech) op. Tijdens deze trajecten krijgen ze de kans media-innovaties te testen op de werkvloer van de VRT, in samenwerking met productieteams van VRT. Het opzet van de samenwerking is een positieve uitkomst voor beide partijen. De uitwisseling van expertise en ervaring levert de kmo's en start-ups sterkere mediaproducten en -technologieën op, helpt hen groeien als bedrijf en maakt van de VRT een meer wendbare mediamaker. Meer informatie op http://sandbox.vrt.be

 

Een verslag van het concert van Hanne Dauwe en Thomas Vanderveken in de Bijloke is op zondag 7 januari te zien op Canvas om 21.05 uur

 

Over Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie

De Vlaamse publieke omroep VRT informeert, inspireert en verbindt alle Vlamingen in al hun eigenheid en diversiteit. VRT brengt een kwaliteitsvol en onderscheidend aanbod op het vlak van informatie, cultuur, educatie, ontspanning en sport. VRT bereikt met zijn drie televisiekanalen, vijf radiokanalen en allerhande digitale kanalen wekelijks 90% van alle Vlamingen. Zo kan VRT relevant zijn, maatschappelijke impact hebben, bijdragen aan een pluralistisch debat en de democratie versterken. VRT stimuleert de cultuur- en taalbeleving en draagt de Vlaamse identiteit uit. VRT is toekomstgericht en zet in op innovatie en digitalisering. De omroep speelt een belangrijke rol in het Vlaamse media-ecosysteem en werkt samen met tal van nationale en internationale partners uit diverse sectoren.   

Voor pers
Woordvoerder aanbod VRT: radio, tv en online
02 741 90 26
woordvoerder@vrt.be

Voor kijkers, luisteraars en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos