Skip to Content
Vrouwen nemen VRT over

Vrouwen nemen VRT over

Openbare omroep besteedt uitgebreid aandacht aan Internationale Vrouwendag

Naar aanleiding van Internationale Vrouwendag op zondag 8 maart staan vrouwen dit weekend en maandag centraal in verschillende programma's van de VRT-netten. Studio Brussel draait zondag enkel vrouwelijke artiesten en ook enkel vrouwen in Iedereen beroemd op maandag. Radio 2 maakt een extra aflevering van De zoete inval met een volledig vrouwelijk panel. Het journaal brengt zaterdag portretten van topvrouwen en onderzoekt zondag hoe het gesteld is het met de rechten van de vrouw.

Straffe Madammen

De VRT werkt hard aan de diversifiëring van experts in nieuwsprogramma’s. Zo is de database van de openbare omroep sinds deze week tweehonderd vrouwelijke experts in domeinen als politiek, economie en financiën rijker.

"Een evenwichtige en genderneutrale vertegenwoordiging op de VRT is belangrijk", aldus diversiteitscoördinator Geertje De Ceuleneer. "Toen Elke Jeurissen van De Straffe Madammen ons aansprak om een van hun netwerklunchen bij ons te organiseren, vonden we dat een uitgelezen kans om nieuwe gezichten informeel te ontmoeten. Mogelijk zouden we zo interessante experts leren kennen in de zogenaamd hardere domeinen. De oproep die Elke Jeurissen heeft verspreid via de sociale media heeft veel weerklank gekregen en op een maand tijd hebben bijna 200 vrouwen zich opgegeven voor een kennismaking. Op dinsdag 3 maart maakten we al kennis met twintig van hen. De andere experts worden allemaal opgenomen in onze interne databank en wellicht komt er een tweede editie om nog meer experts aan onze eindredacteurs voor te stellen."

Aangepaste programmering

Later deze week besteden verschillende VRT-netten in hun programmering aandacht aan Internationale Vrouwendag. Studio Brussel wordt op zondag 8 maart een dag lang Studio Brusselle en draait van 7 uur 's morgens tot middernacht enkel vrouwelijke artiesten. "Wife is music" en dus ook enkel vrouwelijke radio-dj's en nieuwslezeressen die dag. 

Op Klara gaat Werner Trio (12-13 uur) op zaterdag 7 maart in gesprek met een trio vooraanstaande dames: kunstenares Saddie Choua, schrijfster Naema Tahir en politicologe Karen Celis (VUB). In Iedereen klassiek (zondag 8 maart, 11-13 uur) en Club Klara (zondag 8 maart, 13-15 uur) is er veel aandacht voor vrouwelijke artiesten.

Op Radio brengen De Madammen (10-12 uur) deze week elke dag een portret van een bijzondere vrouw. Op Vrouwendag zelf staat een extra De zoete inval (12-13 uur) op het programma met een volledig vrouwelijk panel en de terugkeer van Opium. 

Het Radio 1-programma Monschau (13-16 uur) draait op vrijdag 6 maart enkel platen waarvan de titels meisjesnamen zijn en ook MNM besteedt redactioneel aandacht aan Vrouwendag. 

In het Eén-programma Iedereen beroemd komen op maandag 9 maart enkel vrouwen aan bod. En ook Het journaal doet mee. Op zaterdag 7 maart brengt het programma een portret van twee topvrouwen bij Janssen Pharmaceutica. Op zondag 8 maart onderzoekt Het journaal hoe het gesteld is met de rechten van de vrouw. 

Contacteer ons
Pieter Van Eyndhoven VRT
Pieter Van Eyndhoven VRT
Over Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie

De Vlaamse publieke omroep VRT informeert, inspireert en verbindt alle Vlamingen in al hun eigenheid en diversiteit. VRT brengt een kwaliteitsvol en onderscheidend aanbod op het vlak van informatie, cultuur, educatie, ontspanning en sport. VRT bereikt met zijn drie televisiekanalen, vijf radiokanalen en allerhande digitale kanalen wekelijks 90% van alle Vlamingen. Zo kan VRT relevant zijn, maatschappelijke impact hebben, bijdragen aan een pluralistisch debat en de democratie versterken. VRT stimuleert de cultuur- en taalbeleving en draagt de Vlaamse identiteit uit. VRT is toekomstgericht en zet in op innovatie en digitalisering. De omroep speelt een belangrijke rol in het Vlaamse media-ecosysteem en werkt samen met tal van nationale en internationale partners uit diverse sectoren.   

Voor pers
Woordvoerder aanbod VRT: radio, tv en online
02 741 90 26
[email protected]

Voor kijkers, luisteraars en surfers
Klantendienst VRT
02 741 25 80
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos