Vranckx Special: Gaza. Rudi Vranckx praat met ooggetuigen in België

Vranckx Special: Gaza. Rudi Vranckx praat met ooggetuigen in België

Op zaterdag 30 maart om 20.05 uur op VRT CANVAS en VRT MAX

20 maart 2024 - Hoe overleef je de gruwelijkste bombardementen van deze eeuw? Rudi Vranckx sprak in België met ooggetuigen die erin slaagden weg te vluchten uit Gaza. Een half jaar duurt de allesverwoestende oorlog daar intussen. Hele woongebieden zijn met de grond gelijkgemaakt maar vooral de menselijke ravage is niet te overzien. Meer dan dertigduizend Palestijnen lieten het leven, onder wie meer dan twaalfduizend kinderen.

Rudi Vranckx: “Ik ontvang noodkreten van mijn contacten in Gaza, maar het gebied is afgesloten en ik kan er als journalist mijn werk niet gaan doen. Dat vind ik enorm frustrerend. Omdat de verhalen van in Gaza verteld moeten worden, ben ik in België met ooggetuigen gaan praten.”

Op 7 oktober voerde terreurorganisatie Hamas verschillende aanvallen uit op Israëlische doelwitten. Fatena Al Ghorra, schrijfster en journaliste, was op dat moment in Gaza om haar ouders te bezoeken. “Toen ik wakker werd, en hoorde wat er gebeurd was, wist ik dat de reactie van Israël agressief zou zijn.” Fatena wist met haar ouders te ontsnappen. “Niemand lijkt te geven om de mensen van Gaza. Ze laten hen sterven. Als het niet door de bommen is, dan is het van honger en ziektes.”

De familie Abdou zat 47 dagen vast tijdens de oorlog in Gaza. Aysha, 15 jaar: “Plots ging de elektriciteit uit, en ons gebouw begon te schudden. Iedereen begon te schreeuwen.” Chaima, haar moeder, vult aan: “We moesten de kinderen naar de kelder brengen. Maar ik kreeg mijn man niet mee omdat hij een beroerte had gekregen.”

Vader Ibrahim herstelt nu in België van zijn beroertes. Maar hij heeft ook suikerziekte. En door het gebrek aan medicatie en in Gaza kreeg hij last van zijn voet. Terug in België moest hij een stuk van zijn been laten amputeren. Het wordt een lange revalidatie, maar Ibrahim prijst zich gelukkig dat hij ten minste verdoofd werd tijdens de operatie.

“In Gaza behandelen ze mensen zonder anesthesie”, zegt Aziza die samen met haar man Nabil en haar gezin in Gaza verbleef. “Een dokter moest het been van zijn eigen zoon afzetten, zonder verdoving. Hij kon de pijn niet verdragen en overleefde het niet.”

vrnx_surviving Gaza persfragment
This is "vrnx_surviving Gaza persfragment" by VRT on Vimeo, the home for high quality videos and the people who love them.
vimeo.com

 

 

Anne Stroobants Communicatieverantwoordelijke VRT NWS

 

 

Over Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie

De Vlaamse publieke omroep VRT informeert, inspireert en verbindt alle Vlamingen in al hun eigenheid en diversiteit. VRT brengt een kwaliteitsvol en onderscheidend aanbod op het vlak van informatie, cultuur, educatie, ontspanning en sport. VRT bereikt met zijn drie televisiekanalen, vijf radiokanalen en allerhande digitale kanalen wekelijks 90% van alle Vlamingen. Zo kan VRT relevant zijn, maatschappelijke impact hebben, bijdragen aan een pluralistisch debat en de democratie versterken. VRT stimuleert de cultuur- en taalbeleving en draagt de Vlaamse identiteit uit. VRT is toekomstgericht en zet in op innovatie en digitalisering. De omroep speelt een belangrijke rol in het Vlaamse media-ecosysteem en werkt samen met tal van nationale en internationale partners uit diverse sectoren.   

Voor pers
Woordvoerder aanbod VRT: radio, tv en online
02 741 90 26
[email protected]

Voor kijkers, luisteraars en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos