Skip to Content
Voorlopig geen mondmaskers in VRT-studio's

Voorlopig geen mondmaskers in VRT-studio's

Dinsdag 2 februari 2021 – Vandaag lichtte viroloog Steven Van Gucht het nieuwe rapport van de Risk Assessment Group toe op de persconferentie van het Crisiscentrum en Sciensano. Dat rapport zou aanraden om een mondmasker te dragen op kantoor of in afgesloten, slecht verluchte ruimtes (waar je meer dan 15 minuten doorbrengt met personen van buiten je gezin). De VRT analyseert dit advies grondig (zodra gepubliceerd) maar verplicht voorlopig geen mondmaskers in haar tv- en radiostudio's. Praatgasten die een mondmasker willen dragen, kunnen dit zeker doen.   

Viroloog Marc Van Ranst: "Beide opties zijn verdedigbaar, maar als ik mij niet veilig voel in een studio, zal ik een mondmasker dragen. Als alle maatregelen in de studio gerespecteerd worden, dan is het risico verwaarloosbaar klein en dan kan het mondmasker af voor de tijd van het interview. Het gaat om maatregelen als voldoende afstand bewaren en vooral voldoende ventilatie. Zonder mondmasker zijn mensen beter verstaanbaar en dat is ook belangrijk."

Uit herhaalde controles in de voorbije maanden bleken de VRT-studio's zeer goed verlucht, zowel bij radio als televisie. De VRT hanteert al sinds het begin van de coronacrisis zeer strenge veiligheidsmaatregelen in haar studio's, die zijn gevalideerd door virologen, de bedrijfsarts en de preventieadviseur. Alle VRT-medewerkers houden anderhalve meter afstand, nodigen minder gasten uit aan langere interviewtafels, zorgen voor aangepaste microfoons en een continue ontsmetting van interviewtafels en opnamemateriaal.

Viroloog Steven Van Gucht: "Gesprekken in tv-studio's – met meerdere mensen op afstand aan een tafel – duren meestal niet zo lang. Mijn ervaring is dat tv-studio's meestal zeer grote en goed ventileerde ruimtes zijn, met heel hoge plafonds. De afstand tussen de deelnemers is meestal twee meter, dus op zich is dit OK omdat de gespreksdeelnemers geen hele dag doorbrengen met elkaar.”

Met het oog op de verstaanbaarheid van praatgasten, verplicht de VRT voorlopig geen mondmaskers in haar tv- en radiostudio's. Ondertussen blijven de strenge veiligheidsmaatregelen gelden en optimaliseert de omroep zijn werking voortdurend – zo besliste de VRT op basis van het vorige overlegcomité om buitenlandse gasten te weren tot maandag 1 maart 2021. De VRT volgt ook het overlegcomité van volgende vrijdag op de voet en doet er alles aan om de veiligheid van medewerkers en gasten voorop te stellen.

Bob Vermeir Communicatiemanager en corporate woordvoerder VRT

 

Over Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie

De Vlaamse publieke omroep VRT informeert, inspireert en verbindt alle Vlamingen in al hun eigenheid en diversiteit. VRT brengt een kwaliteitsvol en onderscheidend aanbod op het vlak van informatie, cultuur, educatie, ontspanning en sport. VRT bereikt met zijn drie televisiekanalen, vijf radiokanalen en allerhande digitale kanalen wekelijks 90% van alle Vlamingen. Zo kan VRT relevant zijn, maatschappelijke impact hebben, bijdragen aan een pluralistisch debat en de democratie versterken. VRT stimuleert de cultuur- en taalbeleving en draagt de Vlaamse identiteit uit. VRT is toekomstgericht en zet in op innovatie en digitalisering. De omroep speelt een belangrijke rol in het Vlaamse media-ecosysteem en werkt samen met tal van nationale en internationale partners uit diverse sectoren.   

Voor pers
Woordvoerder aanbod VRT: radio, tv en online
02 741 90 26
[email protected]

Voor kijkers, luisteraars en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos