Skip to Content
Voor je 30 met pensioen, filosofie of utopie?

Voor je 30 met pensioen, filosofie of utopie?

'FIRE: vroeg op pensioen' nu exclusief op VRT MAX

Maandag 29 augustus 2022 – Pas op je 65ste met pensioen? Daar zitten steeds minder jongeren op te wachten. Waarom zou je ook als je voor je 30 met pensioen kan? In de 4-delige docureeks FIRE: vroeg op pensioen vertellen 7 jongeren hoe ze willen leven van hun passief inkomen. Niet werken voor je geld, maar je geld voor jou laten werken. Dat is de FIRE-levensfilosofie: Financial Independence, Retire Early. Financiële onafhankelijkheid komt in vele vormen: van extreem minimalistisch leven in Gent, tot the sky is the limit in Dubai. Vrijheid, wegstappen uit de ratrace, en je tijd zelf kunnen indelen: dat is waar deze twintigers in de reeks voor gaan. 

FIRE klinkt aanlokkelijk, maar wat is het precies? Is zo'n levensstijl enkel weggelegd voor the lucky few of kan iedereen rentenieren voor zijn of haar 30ste? Is FIRE een hype of vorm van gierigheid? Is het voor iedereen haalbaar en wat zijn de mindere kanten eens je die financiële onafhankelijkheid bereikt hebt? Gaetan, Stijn, Stefan, Charlotte, Wout, Laurentine en Ine getuigen in de exclusieve VRT MAX-reeks wat FIRE voor hen betekent en hoe zij de filosofie beleven.

FIRE © VRT MAX
FIRE © VRT MAX

Experten

Naast de 7 jongeren komen ook Ellen Vermorgen, financieel expert De Tijd en Charlotte Deboosere, klinisch psycholoog aan het woord. Zij duiden wat FIRE is, en wat intens met geld en beleggen bezig zijn met je doet. 

Gaetan

26 jaar, 1 jaar op pensioen

Gaetan woont in Gent samen met zijn kat Lio. Hij had altijd als doel financieel vrij worden. Hij wilde voor zijn 30ste op pensioen, en dat is eerder gelukt dan verwacht. Het lukte hem door high risk te gaan investeren in crypto. Nu hij zijn doel behaald heeft, mist hij soms invulling in zijn leven en is hij op zoek naar een nieuw doel. Gaetan probeert zoveel mogelijk te reizen en nieuwe ervaringen op te doen.

"FIRE betekent vooral vrijheid, met elk bedrag kan je vrijheid maximaliseren."
Gaetan © VRT MAX
Gaetan © VRT MAX

Stefan

29 jaar, 10 jaar extreem minimalistische FIRE-aanhanger

Stefan uit Overpelt woont sinds een jaar in Bulgarije en heeft daar zijn financiële vrijheid gevonden. Hij noemt zich een van de extreemste aanhangers. Stefan leeft een zeer zuinig leven en spendeert maandelijks maximaal 800 euro met als doel 80% van zijn inkomen te sparen en te beleggen. Hij noemt zichzelf een grote minimalist.

"FIRE heeft mijn leven veranderd. Het staat voor financiële vrijheid, je leven sturen zoals je zelf wilt. Niet opgesloten zitten in een kantoortje, maar de wereld verkennen."
Stefan © VRT MAX
Stefan © VRT MAX

Charlotte

32 jaar, fanatiek FIRE-aanhanger

Charlotte uit Zoersel is een harde werker. Ze hoopt binnen dit en 10 jaar financieel vrij te zijn, maar wil een meer dan gemiddeld kapitaal opbouwen. Om dat te behalen, werkt ze nu vaak 50 uur per week om zo veel mogelijk te verdienen en veel te kunnen sparen. Haar kapitaal zit verspreid in aandelen, crypto, goud, zilver en vastgoed.

"Het basisprincipe van FIRE is dat je op jonge leeftijd slim met geld omgaat. Voor mij gaat de kernwaarde van FIRE om vrijheid. Waarom sta je op deze planeet? Dat kan je enkel uitzoeken als je financieel vrij bent."
Charlotte © VRT MAX
Charlotte © VRT MAX

Wout

28 jaar, 2 jaar met pensioen

Wout is multimiljonair en sinds 2 jaar met pensioen. Hij werkte absoluut niet graag en wou een leven vol luxe. Wout noemt zichzelf erg materialistisch en ging op zoek naar manieren om slapend rijk te worden via investeren.

"FIRE betekent voldoende vrijheid om te kunnen reizen en te kunnen shoppen zonder te moeten denken dat je te veel hebt uitgegeven, maar ook de innerlijke rust van je geen zorgen hoeven te maken. Het geld komt binnen en ik hoef daar niks voor te doen."
Wout © VRT MAX
Wout © VRT MAX

Laurentine

30 jaar, 1 jaar FIRE-aanhanger

Tot een paar jaar geleden was Laurentine uit Temse een harde werker met verschillende zaken. Er was haar geleerd om lang te werken en dan ooit te kunnen genieten van haar pensioen. Toen kreeg Laurentine een burn-out en gooide ze het roer volledig om. Ze verhuisde naar een afgelegen huis op de top van een berg in Malaga. Laurentine is nog maar een jaar aanhanger van FIRE en is nog volop op zoek naar wat dit voor haar betekent.

"FIRE staat vooral voor vrijheid. Het ontsnappen uit de ratrace, dat je kan gaan en staan waar je wilt, maar ook zelfvoorzienend leven. The simple life is iets wat ik ambieer."
Laurentine © VRT MAX
Laurentine © VRT MAX

Stijn

28 jaar, sinds 2 jaar financieel onafhankelijk

Stijn uit Brugge woont samen met zijn vriendin in Dubai. Hij reist momenteel de wereld rond en tradet 2 uur per dag in valuta. Dat is genoeg om 50 000 euro per maand te verdienen. Hij startte 6 jaar geleden met traden en begon met 1000 euro startkapitaal. Ondertussen kan hij zich miljonair noemen.

"FIRE ging initieel - toen ik geen geld had - om geld, maar wanneer je over een bepaald level bent maakt geld niet veel meer uit. Meer geld maakt minder gelukkig."
Stijn © VRT MAX
Stijn © VRT MAX

Ine

24 jaar, sinds 2 jaar financieel onafhankelijk

Ine is sinds 2 jaar volledig financieel onafhankelijk en wil nog niet op pensioen. Ze droomde ervan ooit in een sterrenkeuken te werken, maar de eerste werkervaring liet haar beslissen dat dit niet voor haar was weggelegd. Toen kwam FIRE op haar pad. Ze maakte haar kapitaal met crypto en leeft hier nu ook volledig van. Momenteel is ze op rondreis door Mexico waar ze vooral de cultuur wil leren kennen.

"FIRE is het vuur dat in mij brandt. FIRE betekent de vrijheid, ervaringen, belevingen en het echte leven proeven."
Ine © VRT MAX
Ine © VRT MAX

FIRE: vroeg op pensioen vanaf nu integraal op VRT MAX.

FIRE: vroeg op pensioen is een reeks van Het Konijn voor VRT MAX.

Yasmine Van der Borght Communicatieverantwoordelijke VRT MAX
Over Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie

De Vlaamse publieke omroep VRT informeert, inspireert en verbindt alle Vlamingen in al hun eigenheid en diversiteit. VRT brengt een kwaliteitsvol en onderscheidend aanbod op het vlak van informatie, cultuur, educatie, ontspanning en sport. VRT bereikt met zijn drie televisiekanalen, vijf radiokanalen en allerhande digitale kanalen wekelijks 90% van alle Vlamingen. Zo kan VRT relevant zijn, maatschappelijke impact hebben, bijdragen aan een pluralistisch debat en de democratie versterken. VRT stimuleert de cultuur- en taalbeleving en draagt de Vlaamse identiteit uit. VRT is toekomstgericht en zet in op innovatie en digitalisering. De omroep speelt een belangrijke rol in het Vlaamse media-ecosysteem en werkt samen met tal van nationale en internationale partners uit diverse sectoren.   

Voor pers
Woordvoerder aanbod VRT: radio, tv en online
02 741 90 26
[email protected]

Voor kijkers, luisteraars en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos