Skip to Content
Vlaanderen toont zich solidair met Syrië Turkije 12-12

Vlaanderen toont zich solidair met Syrië Turkije 12-12

Gezamenlijke media-actie doet ingezamelde bedrag ondertussen stijgen naar 11,6 miljoen euro

Dinsdag 7 maart 2023 – De solidariteitsactie van VRT, DPG Media, Play Media en Mediahuis voor de slachtoffers van de aardbevingen in Syrië en Turkije is een groot succes. Het hele land opende de afgelopen dagen – en zeker ook gisteren, met de grote radiodag – hart én portemonnee. Dat zorgde ervoor dat het ingezamelde bedrag voor Syrië Turkije 12-12 steeg tot maar liefst 11,6 miljoen euro. Het is nog maar een voorlopige stand. Heel wat mensen engageerden zich om geld over te schrijven op de rekening van het Consortium 12-12, dat zal in de loop van de week nog toekomen. En de mediagroepen blijven ook de komende weken oproepen om te doneren.

Radiodag én meer

Op maandag 6 maart, exact een maand na de eerste aardbeving, bundelden de twaalf grote radiozenders van de Vlaamse mediahuizen de krachten. Onder het motto People help the people draaiden Radio 1, Radio2, Radio2 BeneBene, Klara, Studio Brussel en MNM (VRT), Qmusic, Joe en Willy (DPG Media), NRJ (Play Media), Nostalgie en Nostalgie+ (Mediahuis) een hele dag op verzoek. Allemaal met hetzelfde doel: zoveel mogelijk geld inzamelen om de slachtoffers in Syrië en Turkije te helpen.

De radiodag kadert in een grotere campagne om Vlaanderen bewust te maken van de immense nood. Onder andere met spots op radio, televisie en online werd en wordt nog steeds opgeroepen om geld te donderen aan Syrië Turkije 12-12.

Benefietnummer ‘People Help the People’ raakt

Om Syrië Turkije 12-12 te steunen, maakten meer dan dertig topartiesten samen een eigen versie van ‘People Help the People’. Het benefietnummer heeft veel mensen geraakt en zal ook de komende weken Vlaanderen bewust houden van de enorme ramp.

Op VRT MAX krijg je een blik achter de schermen van de muziekopname. Nieuwsanker Fatma Taspinar, zelf van Turkse afkomst, praat daarin met de Artiesten voor 12-12 over hun engagement en met journalist Steven Decraene over de ramp.

Het nummer ‘People Help the People’ is vanaf morgen, woensdag 8 maart, beschikbaar op de streamingdiensten. De opbrengst gaat integraal naar het Consortium 12-12.

Hulp blijft nog lang broodnodig

Wie de slachtoffers van de aardbevingen in Syrië en Turkije financieel wil steunen, kan dat ook de volgende dagen, weken en maanden nog via het Consortium 12-12. Doneren doe je op rekeningnummer BE 19 0000 0000 1212 of online via www.1212.be. Alle hulp blijft nodig.

Elke gift die tussen 12 februari en 31 juli 2023 wordt gestort op de 12-12-rekening voor een minimumbedrag van 40 euro, geeft recht op een fiscaal attest in 2024. Het Belgisch Consortium voor Noodhulp (Consortium 12-12 vzw/asbl) lanceert nationale inzamelacties in geval van uitzonderlijke rampen, om maximale bijstand te garanderen tegen minimale kosten. De zeven leden zijn Caritas InternationalDokters van de WereldHandicap InternationalOxfam-BelgiëPlan International BelgiumRode Kruis-Vlaanderen/Croix-Rouge de Belgique en UNICEF België. Giften op de rekening van het Consortium 12-12 worden volgens de jaarlijkse verdeelsleutel verdeeld onder deze zeven lidorganisaties.

Story image
Yasmine Van der Borght Woordvoerder VRT

 

Over Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie

De Vlaamse publieke omroep VRT informeert, inspireert en verbindt alle Vlamingen in al hun eigenheid en diversiteit. VRT brengt een kwaliteitsvol en onderscheidend aanbod op het vlak van informatie, cultuur, educatie, ontspanning en sport. VRT bereikt met zijn drie televisiekanalen, vijf radiokanalen en allerhande digitale kanalen wekelijks 90% van alle Vlamingen. Zo kan VRT relevant zijn, maatschappelijke impact hebben, bijdragen aan een pluralistisch debat en de democratie versterken. VRT stimuleert de cultuur- en taalbeleving en draagt de Vlaamse identiteit uit. VRT is toekomstgericht en zet in op innovatie en digitalisering. De omroep speelt een belangrijke rol in het Vlaamse media-ecosysteem en werkt samen met tal van nationale en internationale partners uit diverse sectoren.   

Voor pers
Woordvoerder aanbod VRT: radio, tv en online
02 741 90 26
[email protected]

Voor kijkers, luisteraars en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos