Skip to Content
Vlaamse feestdag bij VRT: Vlaamse muziek, Villa Politica special en Vlaanderen Feest!

Vlaamse feestdag bij VRT: Vlaamse muziek, Villa Politica special en Vlaanderen Feest!

De merken van VRT hebben op dinsdag 11 juli oog voor de vele evenementen die de Vlaamse feestdag luister bij zetten. Naast verschillende uitzendingen op televisie staan de radionetten in teken van Vlaamse muziek. Hieronder kan u een overzicht van 11 juli op VRT vinden.

 

Eén

Villa Politica

Naar aanleiding van de Vlaamse feestdag brengt Villa Politica, zoals de voorbije jaren, een speciale feestelijke uitzending. Linda De Win brengt verslag uit van de plechtigheden in het Brusselse stadhuis waaraan tal van Vlaamse en Belgische prominenten deelnemen. Voorafgaand polst ze ook naar uitspraken en reacties van Vlaamse en federale regerings- en parlementsleden over de politieke toestand in ons land.

Villa Politica – Vlaamse feestdag wordt uitgezonden vanaf 11 uur live op Eén.

 

Vlaanderen Feest!

Eén viert 11 juli met dé Vlaamse muziekshow van Vlaanderen Feest!. Het is het slotakkoord van de 11-daagse festiviteiten ter gelegenheid van de Vlaamse feestdag. Plaats van afspraak is de Grote Markt van Antwerpen.

Peter Van de Veire presenteert vanaf 21.10 uur de muziekshow met tal van topartiesten die uitsluitend Nederlandstalige muziek zingen.

Zo zullen onder meer K3, Christoff, Van Echelpoel, Yevgueni, Niels Destadsbader, Karen Damen, Lady Linn, Ingeborg en Get Ready hun opwachting maken. Ze brengen een mix van de grootste Vlaamse klassiekers en actuele hits.

Vlaanderen Feest! wordt uitgezonden vanaf 21.10 uur op Eén.

 

Radio 2

Op 11 juli staat ook Radio 2 in het teken van de Vlaamse feestdag. Radio 2 is deze dag partner van Vlaanderen Feest: Brussel Danst!.

 • Van 13 tot 20 uur zendt het familienet De Vlaamse 100 live uit vanop de Grote Markt in Brussel. De luisteraars konden de voorbije weken hun favoriete nummers uit de Vlaamse muziekgeschiedenis kiezen. De presentatoren Christel Van Dyck en Bart Verbeeck ontvangen op het muziekevenement dan ook tal van Vlaamse artiesten, zoals Liliane St Pierre, Johan Verminnen, Yevgueni en Belle Perez.
 • Vanaf 20.00 uur treden tal van grote Vlaamse sterren van de Viva Vlaanderen Band op. Gene Thomas ontvangt op de Grote Markt tal van speciale gasten zoals Jo Lemeire, Free Souffriau, Stijn Meuris, (uitzonderlijk nog eens) Nicole & Hugo en Will Tura. Radio 2 zendt het evenement live uit.

Aansluitend kan volop meegezongen worden tijdens Allez, Chantez (in samenwerking met Muntpunt).

 • De voorbije weken kon Vlaanderen ook al kennismaken van het speciaal voor de Vlaamse feestdag geschreven lied van Jelle Cleymans. Het lied "Vlaanderen Feest, en het is nog nooit zo warm geweest" gemaakt in opdracht van Radio 2 en Vlaanderen Feest is digitaal verkrijgbaar en staat ook op Radio2.be.

Op 10 en 11 juli trakteert Vlaanderen Feest op 1.100 gratis downloads van het nummer. Hou dan zeker Radio2.be in de gaten!

De Vlaamse 100 en Viva Vlaanderen Band worden uitgezonden vanaf 13 uur op Radio 2.

 

11 juli-aanbod op andere VRT-netten

 • Radio 1

Radio 1 heeft in De ochtend (6 tot 9 uur) en De wereld vandaag (16 tot 18 uur) uitgebreid aandacht voor belangrijke toespraken en festiviteiten rond de Vlaamse Feestdag. Wonderland biedt van 19 tot 22u enkel Vlaamse muziek met aandacht voor ‘oud’ en nieuw Vlaams muzikaal talent.

 • MNM

Op 11 juli speelt MNM in De Ochtendshow (6 – 9 uur) de allerbeste Vlaamse muziek. De MNM-luisteraars kunnen daarvoor zelf ook suggesties doen.

 • Studio Brussel

In Was het nu 80, 90 of 2000? van 7 tot 10 uur draait Roos Van Acker uitsluitend Vlaamse muzieknummers.

 • Klara

Klara biedt de hele dag (van 7 tot 24 uur) in al haar programma’s enkel muziek van Vlaamse componisten.

 • Ketnet

Ketnet lanceert ter gelegenheid van de Vlaamse feestdag een dialectenquiz. De videoquiz rond dialecten kan iedereen meespelen op Ketnet.be en in de Ketnet-app.

De hele week lang heeft Ketnet Hits ook extra aandacht voor Vlaamse muziek.

 

VRT NU

 

Het videoplatform VRT NU plaatst ook enkele programma’s van Eén en Canvas uit het VRT-archief in de kijker.

 

 • Fata Morgana – 11 juli 2004

Fata Morgana was een Vlaams televisieprogramma dat uitgezonden werd op Eén in de zomers van 2004 t.e.m. 2008. In het programma kreeg een bepaalde stad of gemeente van een bekende Vlaming opdrachten. Die moesten de inwoners van de stad/gemeente binnen een week realiseren.

Voor de Fata Morgana-uitzending van 11 juli 2004 werden de inwoners van Heffen uitgedaagd door Felice (Dré Steemans). Heffen kreeg de opdracht op de Vlaamse feestdag een festival te organiseren met Vlaamse muziek. Het werd een feestelijk evenement.

 

 • Land in de kering

De negendelige reeks Land in de kering bracht thematische archiefdocumentaires over evenveel ingrijpende maatschappelijke veranderingen die zich in Vlaanderen en in België hebben voltrokken in de tweede helft van de twintigste eeuw, zoals: Wanneer zijn onze grootouders verhuisd van een boerderij naar een fermette? Stonden onze ouders ook al in de file? Hoe was het ook alweer om op te groeien in een groot gezin? En in een wereld waar de pastoor nog moreel gezag uitstraalde, maar meer en meer concurrentie kreeg van de Beatles en de Rolling Stones? Een antwoord op al die vragen en veel meer krijgen we in Land in de kering. De documentaire reeks bestaat voor 99% uit archiefbeelden. Ook de commentaartekst is historisch en wordt aan elkaar gemonteerd op basis van oude commentaarteksten, fragmenten uit interviews en VRT-radioarchief.

 

 • Het onvoltooide land

Het onvoltooide land was een vierdelige documentaire van Jos Bouveroux over de geschiedenis van de Belgische staatshervorming. Een team rond de journalist van VRT NWS ging in de reeks op zoek naar antwoorden op vragen rond de staatshervormingen.

In Het onvoltooide land ging veel aandacht naar de gevolgen van de staatshervormingen voor de gewone Vlaming. Ook een reeks toppolitici die een sleutelrol speelden bij de diverse staatshervormingen kwamen aan het woord.

Over Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie

De Vlaamse publieke omroep VRT informeert, inspireert en verbindt alle Vlamingen in al hun eigenheid en diversiteit. VRT brengt een kwaliteitsvol en onderscheidend aanbod op het vlak van informatie, cultuur, educatie, ontspanning en sport. VRT bereikt met zijn drie televisiekanalen, vijf radiokanalen en allerhande digitale kanalen wekelijks 90% van alle Vlamingen. Zo kan VRT relevant zijn, maatschappelijke impact hebben, bijdragen aan een pluralistisch debat en de democratie versterken. VRT stimuleert de cultuur- en taalbeleving en draagt de Vlaamse identiteit uit. VRT is toekomstgericht en zet in op innovatie en digitalisering. De omroep speelt een belangrijke rol in het Vlaamse media-ecosysteem en werkt samen met tal van nationale en internationale partners uit diverse sectoren.   

Voor pers
Woordvoerder aanbod VRT: radio, tv en online
02 741 90 26
woordvoerder@vrt.be

Voor kijkers, luisteraars en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos