Veiling De Nationale Expo brengt 23.780 euro op voor Kom op tegen Kanker

28 juni 2024 - Gisterenavond werd het startsein gegeven voor De Nationale Expo, editie Ensor, een tentoonstelling van VRT, museumPASSmusées en KBR. De werken in de expo zijn allemaal gemaakt door amateurkunstenaars, verkozen uit bijna 3.000 inzendingen. Tijdens de vernissage lieten 40 kunstenaars hun werk veilen ten voordele van Kom op tegen Kanker. Dat bracht in totaal maar liefst 23.780 euro op.

David Vansteenbrugge, algemeen directeur Kom op tegen Kanker: “We zijn ontzettend blij dat zoveel artiesten hun werk wilden veilen ten voordele van Kom op tegen Kanker. Dat er dan ook nog eens zoveel mensen geboden hebben, was al helemaal hartverwarmend. Dit betekent een grote steun in onze dagelijkse strijd tegen de vreselijke ziekte.”

De Nationale Expo zet verborgen kunsttalent in de kijker

De Nationale Expo, editie Ensor, is een wedstrijd en tentoonstelling van VRT, museumPASSmusées en KBR. Iedereen die bezig is met beeldende kunsten kon een werk inzenden, zowel volwassenen als kinderen. De enige vereiste? Het kunstwerk moest geïnspireerd zijn op het œuvre van James Ensor, in het kader van het Ensorjaar 2024. 

Karen Donders, directeur publieke opdracht, talent & organisatie VRT: "Super dat zoveel mensen de Ensor in zichzelf hebben ontdekt! Blij dat we dit jaar in KBR met museumPASSmusées opnieuw de schouders zetten onder De Nationale Expo en met cultuur mensen verbinden, net als twee jaar geleden in het KMSKA. Met als kers op de taart, een duwtje in de rug van het goede doel Kom op tegen Kanker. Tijdens dit Ensorjaar besteden we als VRT volop aandacht aan het werk van de grote Belgische artiest, zowel in ons aanbod op VRT MAX als met dit project dat heel wat creatievelingen in beweging bracht!"

De wedstrijd kon op veel enthousiasme rekenen. Bijna 3.000 amateurkunstenaars waagden hun kans. Een jury en het publiek kozen 70 favorieten die je nu kan bewonderen in KBR, de Koninklijke Bibliotheek van België in hartje Brussel. De tentoonstelling is volledig gratis en loopt nog tot en met 31 juli. 

Erika T’Jaeckx, directeur museumPASSmusées: "Het is al de derde keer dat we De Nationale Expo op poten zetten en elk jaar zien we het aantal inzendingen groeien. Het is mooi om te zien hoe dit participatief kunstproject niet enkel meer betrokkenheid van het publiek bij de musea teweegbrengt, maar ook dankzij de veiling voor het goede doel een bijzondere maatschappelijke meerwaarde biedt.”

Een droom die uitkomt

Tijdens de vernissage zagen de winnaars voor het eerst hun werk in het museum en dat was voor velen van hen een bijzonder moment. Ook voor de patiënten van het Forensisch Psychiatrisch Centrum Antwerpen:

Ruben van den Ameele, directeur patiëntenzorg van FPC Antwerpen: "Dat het werk 250 zintuigen, bestaande uit kleurrijke maskerades, gebeeldhouwd en geglazuurd door het kunstatelier van FPC Antwerpen op De Nationale Expo, editie Ensor te zien zal zijn, maakt ons bijzonder trots! Het is de uitgelezen kans voor onze patiënten om voor het eerst met hun werk naar buiten te komen. Een mooi verhaal van inclusie, waarbij de patiënten ook gewoon even mens én kunstenaar zijn."
Gilles Tytgat, een van de winnende kunstenaars : "Ik heb zelf als kind kanker gehad en overwonnen. Ik vind het heel mooi dat jaren na mijn diagnose, er nog steeds goede doelen zijn die zich inzetten voor het onderzoek naar kanker. Initiatieven zoals dit zorgen er ook voor dat kunstenaars zoals ik kunnen bijdragen aan dat belangrijke onderzoek."

Het duurste kunstwerk van de avond was dat van Yves Delplace uit Ieper, dat voor 2.200 euro werd geveild.

Najaarsaanbod rond Ensor

Dit najaar brengt VRT nog een uitgebreid aanbod rond de Oostendse kunstenaar. Na de expo in KBR te Brussel verschuift de focus naar Antwerpen. Klara zal met Pompidou uitzenden vanuit de Antwerpse musea KMSKA, FOMU, MOMU en Plantin-Moretus. Ook zet VRT haar schouders onder de Ensornacht, met een MNM-dj op de expo van Cindy Sherman in FOMU. Het volledige aanbod kan je steeds bekijken op www.vrtmax.be/ensor2024.

Benieuwd naar de verschillende creaties van De Nationale Expo, editie Ensor? De werken zijn gratis te bewonderen van 28 juni tot en met 31 juli (10.00u - 17.00u), in KBR in Brussel (Kunstberg 28, 1000 Brussel). 

Nikki Peeters

VRT Communicatie

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie

De Vlaamse publieke omroep VRT informeert, inspireert en verbindt alle Vlamingen in al hun eigenheid en diversiteit. VRT brengt een kwaliteitsvol en onderscheidend aanbod op het vlak van informatie, cultuur, educatie, ontspanning en sport. VRT bereikt met zijn drie televisiekanalen, vijf radiokanalen en allerhande digitale kanalen wekelijks 90% van alle Vlamingen. Zo kan VRT relevant zijn, maatschappelijke impact hebben, bijdragen aan een pluralistisch debat en de democratie versterken. VRT stimuleert de cultuur- en taalbeleving en draagt de Vlaamse identiteit uit. VRT is toekomstgericht en zet in op innovatie en digitalisering. De omroep speelt een belangrijke rol in het Vlaamse media-ecosysteem en werkt samen met tal van nationale en internationale partners uit diverse sectoren.   

Voor pers
Woordvoerder aanbod VRT: radio, tv en online
02 741 90 26
woordvoerder@vrt.be

Voor kijkers, luisteraars en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Neem contact op met