Skip to Content

Vaya Con Dios wordt geëerd met Lifetime Achievement Award op de MIA's

Vrijdag 25 november 2022 - Vaya Con Dios krijgt op donderdag 26 januari een Lifetime Achievement Award op de vijftiende editie van de MIA's (Music Industry Awards), georganiseerd door VRT en VI.BE. De Belgische popgroep wordt zo geëerd voor haar indrukwekkende parcours en oeuvre. Dani Klein neemt, als laatste originele lid van de band, de onderscheiding in ontvangst tijdens de liveshow in januari.

Ontstaan bij toeval

Vaya Con Dios is een unicum in eigen land en ook daarbuiten. De groep nam uit verschillende hoeken inspiratie, maar heeft geen voorganger. En er is voorlopig ook geen navolging. De akoestische muziek met een retroklank klinkt vandaag nog altijd opvallend fris.

De groep Vaya Con Dios ontstond bij toeval: de twee bevriende muzikanten Dirk Schoufs (staande bas bij The Wild Ones en Les Cactus) en Willy Lambregt (Willy Willy van The Scabs) worden gevraagd om sfeermuziek te voorzien voor de opening van een nieuwe winkel. De twee nemen Dani Klein (geboren Danielle Schoovaerts) mee. Ze brengen nummers van Billie Holiday en Edith Piaf die perfect passen bij haar hese stem.

Het experiment bevalt hen zo hard dat ze aan eigen nummers beginnen. Enkele dagen later al nemen ze een demo op. Just a friend of mine staat er in één take op. Vaya Con Dios is een feit. De naam komt uit een documentaire over de Cubaanse wijken van Miami. Het geluid verenigt Amerikaanse jukeboxhits, Frans chanson, soul, blues en gipsy swing.

Dani Klein: "Ik zong Dylan in de Rue des Bouchers, en blues en covers met mijn muzikale vrienden. Mijn vader luisterde naar muziek uit de hele wereld en dat heeft mij zeker beïnvloed."

"We maken een plaat die we zelf zouden kopen"

Dirk bedenkt eenvoudige, catchy melodieën, Willy laat het schuren en Dani schrijft verhalen met een donkere rand over liefde en ontrouw. “Mijn eigen leven, kortom. We dachten: we maken een plaat die we zelf zouden kopen. Een muzikant is altijd de meest kritische platenkoper.” Die gedachtengang klopt als een bus. Just a friend of mine is in Frankrijk alleen al goed voor 300.000 verkochte exemplaren.

Uiteindelijk moet Willy Willy kiezen tussen Vaya Con Dios en The Scabs. Het wordt die laatste. Het overblijvende koppel - zowel artistiek als privé - Dani en Dirk ziet alles wat het maakt in goud veranderen. Elke single wordt een hit in grote delen van Europa: Puerto Rico, Don’t cry for Louie, Nah neh nah, What’s a woman… Maar in 1990 is de liefde en ook de samenwerking over tussen Dani en Dirk. Kort na de breuk overlijdt hij.

De grote succesperiode

Dani begint helemaal alleen aan de grootste succesperiode van Vaya Con Dios. Na een pauze valt uiteindelijk het slotakkoord in 2014 met grote concerten in de Lotto Arena en Vorst Nationaal. Dit jaar volgde er nog het album What’s a woman?, waarop Klein het mooiste van Vaya Con Dios brengt met pianobegeleiding.

Vaya Con Dios is als een van de enige Belgische namen zo nadrukkelijk, zo lang en zo breed aanwezig geweest op het internationale plan. Donderdag 26 januari wordt de groep dan ook gehuldigd met een Lifetime Achievement Award op de MIA's.

Het is aftellen naar donderdag 26 januari voor de MIA's 2022 in Paleis 12 (Brussel). De genomineerden worden op 30 november bekend gemaakt. Tickets voor de liveshow zijn nu al te koop via mias.be of paleis12.com.

 

Over Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie

De Vlaamse publieke omroep VRT informeert, inspireert en verbindt alle Vlamingen in al hun eigenheid en diversiteit. VRT brengt een kwaliteitsvol en onderscheidend aanbod op het vlak van informatie, cultuur, educatie, ontspanning en sport. VRT bereikt met zijn drie televisiekanalen, vijf radiokanalen en allerhande digitale kanalen wekelijks 90% van alle Vlamingen. Zo kan VRT relevant zijn, maatschappelijke impact hebben, bijdragen aan een pluralistisch debat en de democratie versterken. VRT stimuleert de cultuur- en taalbeleving en draagt de Vlaamse identiteit uit. VRT is toekomstgericht en zet in op innovatie en digitalisering. De omroep speelt een belangrijke rol in het Vlaamse media-ecosysteem en werkt samen met tal van nationale en internationale partners uit diverse sectoren.   

Voor pers
Woordvoerder aanbod VRT: radio, tv en online
02 741 90 26
[email protected]

Voor kijkers, luisteraars en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos