Skip to Content
Universiteit van Vlaanderen vandaag officieel van start

Universiteit van Vlaanderen vandaag officieel van start

Vzw Universiteit van Vlaanderen, VRT, de 5 Vlaamse universiteiten, Knack magazine en Jonge Academie tekenen unieke samenwerking

Vandaag werd op VRT  het officiële startschot gegeven voor de Universiteit van Vlaanderen. Initiatiefnemers Johnny Quidé en Roel Bellinga zetten samen met alle partners: VRT, de Vlaamse universiteiten, Knack magazine en de Jonge Academie dit project in gang.  De Universiteit van Vlaanderen is geen fysieke universiteit, maar een project dat universitaire kennis zo breed mogelijk wil verspreiden. Zo zal de Universiteit van Vlaanderen vanaf 6 november elke dag een college van een kwartier van een wetenschapper van één van de vijf bestaande universiteiten online plaatsen. Professoren en universitaire docenten geven korte colleges over de meest boeiende en begeesterende materie. Elk college start met een prikkelende vraag. Van geesteswetenschappers tot neurologen en bio-ingenieurs, telkens met waanzinnig interessante onderwerpen. De professoren vertellen hun verhaal op een laagdrempelige manier zodat kijkers geen voorkennis moeten hebben. Zo maken ze complexe onderwerpen voor iedereen sexy en makkelijk toegankelijk.  


 

De opnames
Vanaf volgende week begint de Universiteit van Vlaanderen met het opnemen van de eerste 10 colleges over de thema’s brein en tijd. Niet in een typische aula, maar in danstempel Carré in Willebroek. De wetenschappers krijgen zo een hip podium buiten hun comfortzone. Zo treden we met de academische kennis midden in de leefwereld van de jonge doelgroep.

Op 27 september hebben we het een hele avond over het "brein": Johan Verbraecken (UAntwerpen) heeft het over waarom je hersenen slaap nodig hebben, Elke Van Hoof (VUB) over wat stress doet met het brein, Mark Reybrouck (KU Leuven) over muziek in je hoofd, Kathleen Venderickx  (UHasselt) over hoogbegaafdheid en Wouter Duyck (UGent) over waarom mensen foute beslissingen nemen.

Op 28 september is het thema “tijd”: Wouter Rogiest (UGent) weet hoe we de files verkorten, Natalie Beenaerts (UHasselt) vertelt hoe de purperen hei er over 50 jaar zal uitzien, Marit Van Cant (VUB) over wat skeletten ons leren over het verleden, Leen Decin (KU Leuven) over waarom een ruimtereis een verjongingskuur is en Walter Weyns (UAntwerpen) heeft het over de steeds sneller wordende tijden.

Over daaropvolgende opnames wordt later gecommuniceerd. 

Vanaf 6 november zijn deze colleges gratis te bekijken op VRT NU, YouTube en bij onze partners.

Succes in Nederland
De mosterd van hun concept haalden de makers bij onze partners in het noorden. De Universiteit van Nederland is daar al enkele jaren een hit op het internet. Initiatiefnemers Marten Blankesteijn en Alexander Klöpping vonden het vreemd dat de meest interessante leerstof van topwetenschappers enkel bereikbaar was voor de studenten in de collegezaal. Zo besloten ze in 2012 hun eigen universiteit op te richten: een plek waar de meest bevlogen sprekers hun verhaal vertellen in een hippe nachtclub én waarbij de colleges online voor iedereen toegankelijk zijn. Vier seizoenen later staan er meer dan 600 colleges op internet en experimenteren ze ook met nieuwe formats.

Media-partners
De Universiteit van Vlaanderen wordt van bij het begin gedragen door heel wat partners.

VRT stapt als hoofdsponsor mee in het project. CEO Paul Lembrechts hecht erg veel belang aan wetenschapscommunicatie en zet de Universiteit van Vlaanderen hoog op de agenda. De colleges zullen vanaf 6 november te volgen zijn via VRT NU en VRT zal breed haar kanalen inzetten om de wetenschappers een podium te bieden.

   “De VRT is blij mee aan de wieg te staan van een nieuwe Vlaamse universiteit. De Universiteit van Vlaanderen verenigt de wetenschappelijke expertise van onze Vlaamse academici met de brugfunctie van de media. Door het inzetten van onze eigen platformen en de sociale media, zullen in de eerste plaats jongeren zich daarbij aangesproken voelen. 
   De VRT blijft investeren in haar opdracht om wetenschappelijke en algemene kennis te verspreiden, ook bij jongeren. Het inzetten van een nieuw platform zoals de Universiteit van Vlaanderen, is hier dan ook een uitstekend voorbeeld van.”


Radio 1 zet als "altijd benieuwde" radiozender mee de schouders onder dit nieuw initiatief. De Universiteit van Vlaanderen wordt een nieuwe inspiratiebron voor onderwerpen en gasten in Nieuwe Feiten en Interne Keuken. In het komende seizoen bundelt  Radio 1 op enkele themadagen (op radio en online) de nieuwste wetenschappelijke inzichten rond actuele topics. Daarnaast plant Radio 1 een podcastreeks en een avondvullende roadshow door Vlaanderen.

Ook Knack magazine stapt als partner mee in het project. Knack-wetenschapsjournalist Dirk Draulans zal bij Knack mee de thema’s van de Universiteit van Vlaanderen uitdiepen. Op Knack.be zullen de mini-colleges verrijkt worden door opiniestukken en analyses. In de print-editie zullen hot topics verder uitgediept worden.

"Knack verheldert, verdiept en leert zijn lezers en surfers de complexe wereld rond hen beter begrijpen. Knack wil mensen slimmer maken. We hebben in de Universiteit van Vlaanderen en de VRT twee perfecte partners gevonden met net dezelfde missie. "

De vijf Vlaamse universiteiten zijn onontbeerlijke partners van het eerste uur. Want alle sprekers werken aan de universiteiten en dankzij hun medewerking  zal Vlaanderen nog meer op de hoogte zijn van waar de academische wereld mee bezig is.

Prof. Dr. Herman Van Goethem, Rector Universiteit Antwerpen:

 "UAntwerpen was meteen enthousiast over het concept Universiteit van Vlaanderen”, zegt rector Herman Van Goethem. “Het past perfect in onze filosofie: wij doen aan onderwijs en onderzoek, en dat willen we ook delen met de maatschappij. Onze universiteit is erg actief op het vlak van wetenschapscommunicatie: we organiseren al jaren de Kinderuniversiteit, nodigen scholen uit in onze labo’s, organiseren lezingen over alle mogelijke onderwerpen… In Antwerpen en bij uitbreiding Vlaanderen wordt aan wetenschappelijk onderzoek op topniveau gedaan en iedereen mag, nee moet, dat weten. De Universiteit van Vlaanderen is een prima platform om dat doel te bereiken. Het enthousiasme is alvast groot: na de eerste berichten in de pers lieten heel wat wetenschappers al weten dat ze graag wilden meedoen.”

Prof. Dr. Koen Goethals, Academisch beheerder, Universiteit Gent:

"Aan de UGent dragen we al 200 jaar lang bij aan het verleggen van de grenzen van de wetenschap. Als gemeenschapsuniversiteit engageren wij ons om al die kennis ook zo breed mogelijk te verspreiden. Daarom zijn we blij om samen met alle andere Vlaamse universiteiten deel uit te maken van “de Universiteit van Vlaanderen”. Met professioneel gemaakte opnames, en ondersteund door de grootste audiovisuele mediapartner van Vlaanderen, biedt dit ambitieuze project een uitgelezen kans om kennis en informatie op een hedendaagse en zeer toegankelijke manier met een ruim publiek te delen. Onze professoren en ons baanbrekend onderzoek ook digitaal dichtbij de samenleving brengen - dat is een belangrijke opdracht voor de universiteit van de toekomst!"

Prof. Dr. Luc De Schepper, Rector Universiteit Hasselt:

"UHasselt is als jongste universiteit van Vlaanderen verheugd om via zijn beste professoren en onderzoekers gratis colleges aan te bieden aan een jong en breed publiek. Colleges die een antwoord formuleren op de relevante vragen en de grote uitdagingen van vandaag. UHasselt is fier dat het zo mee het Vlaamse toponderzoek kan uitdragen. De Universiteit van Vlaanderen zal hopelijk nog meer jongeren aanzetten om gepassioneerd hogere studies aan te vatten en mee de maatschappij van morgen vorm te geven."

Prof. Dr. Caroline Pauwels, Rector Vrije Universiteit Brussel:

“Liefde voor wetenschap overbrengen is een essentiële opdracht van de universiteit. De Universiteit van Vlaanderen -een gezamenlijk initiatief van de vijf Vlaamse universiteiten en de VRT- brengt die passie voor kennis en wetenschap binnen ieders bereik. Daar kan de samenleving alleen maar beter van worden .”

Prof. Dr. Luc Sels, Rector KU Leuven:

“Wie dagelijks nieuwe kennis tot stand brengt is vaak goed geplaatst om er enthousiast over te vertellen. En dat enthousiasme voor wetenschap overbrengen op jongeren is net wat we willen bereiken met deze samenwerking met Universiteit van Vlaanderen.”

Ook de medewerking van de Jonge Academie is daarbij cruciaal. De Jonge Academie verenigt jonge toponderzoekers en -kunstenaars met een eigen kijk op maatschappij, wetenschap, kunst en beleid. Zij geven advies over de strikte scheidingsmuren heen tussen verschillende disciplines.

Prof. Dr. Niel Hens, Co-voorzitter De Jonge Academie:

"De Jonge Academie is een vereniging van jonge toponderzoekers en –kunstenaars, met een boontje voor wetenschapscommunicatie. Ze gelooft sterk in de Universiteit van Vlaanderen, die een vernieuwende vorm van wetenschapscommunicatie brengt voor jong en oud: de Universiteit van Vlaanderen geeft de wetenschap een gezicht en maakt tijdloze kennis toegankelijk via populaire media."


Live college volgen
Na de eerste opnames in Carré, trekt de Universiteit van Vlaanderen naar nog meer locaties waar je een prof niet onmiddellijk zou verwachten. In elke studentenstad zal een pop-up-studio worden opgetrokken op de hipste plaatsen. Die locaties transformeren dan drie dagen lang tot een opnamestudio. Op één avond worden vijf colleges van een kwartier opgenomen, gevolgd door een vragenrondje. Achteraf kan het publiek aan de toog gezellig napraten met de proffen.

Tickets zijn vanaf nu te koop via www.universiteitvanvlaanderen.be.
 

Contacteer ons
Katleen Bracke Hoofdredacteur Universiteit van Vlaanderen
Katleen Bracke Hoofdredacteur Universiteit van Vlaanderen
Over Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie

De Vlaamse publieke omroep VRT informeert, inspireert en verbindt alle Vlamingen in al hun eigenheid en diversiteit. VRT brengt een kwaliteitsvol en onderscheidend aanbod op het vlak van informatie, cultuur, educatie, ontspanning en sport. VRT bereikt met zijn drie televisiekanalen, vijf radiokanalen en allerhande digitale kanalen wekelijks 90% van alle Vlamingen. Zo kan VRT relevant zijn, maatschappelijke impact hebben, bijdragen aan een pluralistisch debat en de democratie versterken. VRT stimuleert de cultuur- en taalbeleving en draagt de Vlaamse identiteit uit. VRT is toekomstgericht en zet in op innovatie en digitalisering. De omroep speelt een belangrijke rol in het Vlaamse media-ecosysteem en werkt samen met tal van nationale en internationale partners uit diverse sectoren.   

Voor pers
Woordvoerder aanbod VRT: radio, tv en online
02 741 90 26
[email protected]

Voor kijkers, luisteraars en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos