Skip to Content
Uniek: meer dan dertig topartiesten zingen samen 'People Help the People'

Uniek: meer dan dertig topartiesten zingen samen 'People Help the People'

Maandag 6 maart organiseren VRT, DPG Media, Play Media en Mediahuis grote radioactie

Vrijdag 3 maart 2023 – Op vrijdagochtend 3 maart 2023 om 7.45 uur is op twaalf Vlaamse radiozenders het benefietnummer 'People Help the People' van Artiesten voor 12-12 voorgesteld. Meer dan dertig zangeressen, zangers en muzikanten hebben samen het lied opgenomen. Hiermee roepen ze op om geld te doneren aan Syrië Turkije 1212. Want massale hulp is hard nodig. Na de aardbevingen is een gebied zo groot als België en Nederland samen in één klap volledig verwoest. Meer dan 50 000 mensen zijn overleden, miljoenen zijn dakloos.

Hadise: “Ik ben in België geboren, maar mijn roots liggen in Turkije en ik woon er nu al jaren. Dus ik voel me een beetje de brug. Toen ze mij vroegen om mee te werken, zei ik meteen: wanneer gaan we het doen en wanneer kan ik vliegen? Ik ben zo blij dat dit gebeurt en bedank alle collega’s uit de grond van mijn hart.”
Laura Tesoro: “Wanneer er zulke verschrikkelijke dingen gebeuren in de wereld, voel ik me altijd heel machteloos. Als er dan iets is dat ik kan doen, zeker als het met muziek te maken heeft, sta ik te springen om te helpen.”
Dana Winner: “Het in onze plicht om mensen te helpen die in zulke bizarre omstandigheden terechtkomen en plots alles verliezen wat hun lief was.”
Francisco Schuster: “Ik ben heel blij dat ik dit kan doen samen met zoveel artiesten die elk een ander doelpubliek hebben. Zo kunnen we zoveel mogelijk mensen bereiken en optrommelen om geld te doneren.”

Universele kracht van muziek

De Vlaams-Turkse megaster Hadise zingt mee, samen met deze artiesten: Astrid Stockman, Axelle Red, Bart Peeters, Berre, CAMILLE, Clouseau (Koen en Kris Wauters), Dana Winner, Francisco Schuster, Geike Arnaert, Grace, Gustaph, ILA (Ilayda Cicek), Isabelle A, Johannes Genard, Lady Linn, Laura Tesoro, Maksim, Margriet Hermans en Celien, Metejoor, Natalia, Niels Destadsbader, Novastar (Joost Zweegers), Olivia Trappeniers, Paul Michiels, Peter Van Laet, Pommelien Thijs, Selah Sue en The Starlings (Tom Dice en Kato). Ook de band bestaat uit topnamen: Flip Kowlier op bas, Isolde Lasoen op drums, Jef Neve op keys, Jeff Assy op cello, Joost Zweegers op akoestische gitaar en Milo Meskens op gitaar. Nina Babet dirigeert alles in goeie banen als zangcoach, Jeroen Swinnen is producer.

Iedereen was meteen bereid om mee te werken. Agenda's werden omgegooid en de muzikanten trokken op maandag 27 februari gedreven naar de iconische Studio Toots op VRT. De solidariteit en het engagement waren enorm.

De opbrengst van het nummer gaat integraal naar het Consortium 12-12.

Alle radiozenders samen solidair

Op maandag 6 maart, exact een maand na de eerste aardbeving, bundelen de twaalf grote radiozenders van VRT, DPG Media, Play Media en Mediahuis de krachten. Onder het motto People help the people draaien Radio 1, Radio2, Radio2 BeneBene, Klara, Studio Brussel en MNM (VRT), Qmusic, Joe en Willy (DPG Media), NRJ (Play Media), Nostalgie en Nostalgie+ (Mediahuis) op verzoek.

De zenders maken elk hun eigen uitzendingen, met hetzelfde doel: zoveel mogelijk geld inzamelen om de slachtoffers in Syrië en Turkije te helpen. Van 9 tot 19 uur kun je als luisteraar kiezen welke muziek je wilt horen, op voorwaarde dat je een gift doet aan Syrië Turkije 12-12. Dat kan door een sms te sturen. Die kost je 1 euro per bericht, geld dat integraal naar het Consortium 1212 gaat. Je kunt ook een bedrag doneren op rekeningnummer BE 19 0000 0000 1212 of online via www.1212.be.

De hoogtepunten van de radiodag zullen te zien zijn op VRT MAX. De uitzending van Radio2 kun je van 9 tot 12.15 uur en van 13.30 tot 15.25 uur ook volgen op Eén.

Erhan Demirci op pad

Naast jouw favoriete muziek krijg je getuigenissen van slachtoffers, mensen die een band hebben met het rampgebied en hulpverleners. Ook comedian Erhan Demirci hoor je op de twaalf radiozenders. Hij gaat op bezoek bij enkele dappere vrijwilligers die actie ondernemen om de slachtoffers van de ramp te steunen.

Avant-premières van Zonder afspraak

Acteurs Ali Can Ünal, Buse Kaplan, Jasmin Galas en Aimé Claeys gaan langs bij Studio Brussel en MNM. Zij zijn binnenkort te zien in de fictiereeks Zonder afspraak, een kleurrijke comedy over de Gents-Turkse kapper Aziz die eigenlijk muzikant wil zijn. Canvas en Kinepolis organiseren drie exclusieve avant-premières ten voordele van Syrië Turkije 12-12. Op woensdag 29 maart kun je, samen met de cast, gaan kijken in Kinepolis Antwerpen en Kinepolis Hasselt en op donderdag 30 maart in Kinepolis Gent. Tickets kosten 20 euro en zijn te koop vanaf maandag 6 maart.

Pakkende beelden

Bij 'People Help the People' hoort ook een prachtige, aangrijpende videoclip. Die zal de komende dagen regelmatig te zien zijn op Eén, Canvas, Ketnet, VTM, VTM 2, VTM 3, VTM 4, Play4, Play5, Play6 en Play7.

Op VRT MAX krijg je een blik achter de schermen van de muziekopname. Nieuwsanker Fatma Taspinar, zelf van Turkse afkomst, praat daarin met de Artiesten voor 12-12 over hun engagement en met journalist Steven Decraene over de ramp. De special is op zaterdagavond 4 maart ook te zien op Eén, na The greatest dancer van Vlaanderen. Op maandag 6 maart steunt ook Iedereen beroemd de actie en wordt voor een dag Iedereen helpt. De uitzending staat volledig in het teken van Syrie Turkije 12-12. Om 19.45 uur op Eén en VRT MAX.

Grenzeloze solidariteit: gebouwen verlicht met 12-12

Ook de Franstalige collega’s van RTBF en RTL zamelen maandag geld in voor het Consortium 12-12. Op de Reyerstoren, naast de gebouwen van VRT en RTBF in Brussel, wordt van zondagavond tot dinsdagochtend het 12-12-logo geprojecteerd en de titel van de actie: People help the people. Bij DPG Media draagt het enorme scherm aan de inkom van het hoofdkwartier op het Mediaplein in Antwerpen de boodschap uit. De Gentse Ghelamco Arena bood spontaan aan om de actie ook te ondersteunen en toont het logo en de naam op de gevel. In Play Zuid in Antwerpen zal de videoclip van 'People Help the People' de komende dagen te zien zijn voor alle aanwezigen in het publiek van Jan Jaap op Zondag, De Tafel van Vier en Play Café. Ook Mediahuis in Antwerpen toont de clip op hun schermen.

Hulporganisaties verenigd in Consortium 12-12

Je kunt Syrië Turkije 12-12 steunen op bankrekeningnummer BE 19 0000 0000 1212 of online via www.1212.be. Elke gift die tussen 12 februari en 31 juli 2023 wordt gestort op de 12-12-rekening voor een minimumbedrag van 40 euro, geeft recht op een fiscaal attest in 2024. Het Belgisch Consortium voor Noodhulp (Consortium 12-12 vzw/asbl) lanceert nationale inzamelacties in geval van uitzonderlijke rampen, om maximale bijstand te garanderen tegen minimale kosten. De zeven leden zijn Caritas InternationalDokters van de WereldHandicap InternationalOxfam-BelgiëPlan International BelgiumRode Kruis-Vlaanderen/Croix-Rouge de Belgique en UNICEF België. Giften op de rekening van het Consortium 12-12 worden volgens de jaarlijkse verdeelsleutel verdeeld onder deze zeven lidorganisaties.

Op dit moment staat de teller van Syrië Turkije 12-12 op 8 275 773 euro. De nieuwe tussenstand wordt bekendgemaakt op dinsdag 7 maart, om 16.45 uur.

Story image
Yasmine Van der Borght Woordvoerder VRT

 

Over Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie

De Vlaamse publieke omroep VRT informeert, inspireert en verbindt alle Vlamingen in al hun eigenheid en diversiteit. VRT brengt een kwaliteitsvol en onderscheidend aanbod op het vlak van informatie, cultuur, educatie, ontspanning en sport. VRT bereikt met zijn drie televisiekanalen, vijf radiokanalen en allerhande digitale kanalen wekelijks 90% van alle Vlamingen. Zo kan VRT relevant zijn, maatschappelijke impact hebben, bijdragen aan een pluralistisch debat en de democratie versterken. VRT stimuleert de cultuur- en taalbeleving en draagt de Vlaamse identiteit uit. VRT is toekomstgericht en zet in op innovatie en digitalisering. De omroep speelt een belangrijke rol in het Vlaamse media-ecosysteem en werkt samen met tal van nationale en internationale partners uit diverse sectoren.   

Voor pers
Woordvoerder aanbod VRT: radio, tv en online
02 741 90 26
[email protected]

Voor kijkers, luisteraars en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos