The Scabs krijgen Lifetime Achievement Award op de MIA’s

Tickets voor de awardshow vanaf vandaag beschikbaar

The Scabs krijgen op donderdag 7 februari een Lifetime Achievement Award op de twaalfde editie van de Music Industry Awards. Deze onderscheiding nemen ze in ontvangst tijdens de liveshow voor hun indrukwekkende muzikale carrière. De groep, met als huidige kernleden Guy Swinnen (gitaar, zang), Frankie Saenen (drums, zang) en Willy Willy (gitaar, zang), wordt dit jaar 40 jaar oud, maar blijft voor eeuwig jong.

Guy Swinnen: "Het is fantastisch deze Lifetime Achievement te mogen ontvangen op de MIA’s. Na 40 jaar zijn deze punkers er toch eindelijk in geslaagd om een prijs te ontvangen, niet slecht voor enkele autodidacten uit Diest (lacht)."

Hieronder via 'Lees meer' vind je meer informatie over de geschiedenis van The Scabs en over de nieuwe editie van de MIA's.

De MIA's: donderdagavond 7 februari live op Eén.

Legendarische rockgroep ontstaan uit balorigheid

In 1978 ziet Guy Swinnen uit Diest een programma op de toenmalige BRT over de mijnstakingen in Groot-Brittannië. De stakingsbrekers worden uitgescholden voor scabs of smeerlappen. ‘Wat een geweldige naam voor mijn punkband’, denkt Swinnen. De fundamenten voor een van onze opwindendste rockgroepen ooit zijn gelegd.

The Scabs ontstaan uit balorigheid, werkloosheid en een grote liefde voor The Clash. Het mini-album ‘Here’s to you gang’ (1983), met daarop ‘Matchbox car’, zorgt voor nationale bekendheid en leidt dat jaar recht naar Torhout/Werchter.

Gouden album

Na de bliksemstart gaat het even bergaf met The Scabs: rocken blijkt in eigen land niet leefbaar en het buitenland is te ver. Tot gitarist Willy Willy voor een heropleving zorgt. Punk wordt rock en de groep vindt haar definitieve vorm.

Een tweede, veel grotere succesperiode breekt aan. Het album ‘Royalty in exile’ (1990) haalt meer dan 25.000 exemplaren in voorbestelling. Het is een van de eerste gouden rockalbums in ons land. De radiohits volgen elkaar in sneltempo op (‘Hard times’, ‘Don’t you know’, ‘Robbin' the liquor store’...). In 1992 openen The Scabs een tweede keer Torhout/Werchter. Maar enkele jaren later, in 1996, houdt de groep ermee op.

Succesvolle reünie

Tot grote vreugde van muziekliefhebbers komt de groep weer samen in 2007: de band speelt drie concerten in de Ancienne Belgique in Brussel. De eenmalige reünie wordt een stevig nieuw hoofdstuk met een pak nieuwe en onverwachte avonturen: TW Classic, de Lotto Arena, een boek, een nieuwe studioplaat, theatertournees en jubileumconcerten.

In het voorjaar van 2019 spelen The Scabs ook een 35-tal concerten in Vlaanderen.

De legendarische bassist en volksvriend Fons Sijmons is er helaas niet meer bij. Hij overleed op 18 juli 2013.

Tickets voor de awardshow vanaf nu beschikbaar

De MIA's worden uitgereikt op donderdagavond 7 februari in Paleis 12 in Brussel. Deze feestelijke awardshow kan worden bijgewoond door het publiek. Tickets zijn beschikbaar via https://mias.tickoweb.be.

 

 

De awardshow MIA's: donderdagavond 7 februari live op Eén;

Heruitzending Belpop-aflevering The Scabs: donderdagavond 7 februari aansluitend op de show op Canvas.

De MIA's is een initiatief van de VRT en Kunstenpunt.

Karen De Meyere

VRT

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie

De Vlaamse publieke omroep VRT informeert, inspireert en verbindt alle Vlamingen in al hun eigenheid en diversiteit. VRT brengt een kwaliteitsvol en onderscheidend aanbod op het vlak van informatie, cultuur, educatie, ontspanning en sport. VRT bereikt met zijn drie televisiekanalen, vijf radiokanalen en allerhande digitale kanalen wekelijks 90% van alle Vlamingen. Zo kan VRT relevant zijn, maatschappelijke impact hebben, bijdragen aan een pluralistisch debat en de democratie versterken. VRT stimuleert de cultuur- en taalbeleving en draagt de Vlaamse identiteit uit. VRT is toekomstgericht en zet in op innovatie en digitalisering. De omroep speelt een belangrijke rol in het Vlaamse media-ecosysteem en werkt samen met tal van nationale en internationale partners uit diverse sectoren.   

Voor pers
Woordvoerder aanbod VRT: radio, tv en online
02 741 90 26
woordvoerder@vrt.be

Voor kijkers, luisteraars en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Neem contact op met