Skip to Content
‘Schrijfassistent Nederlands voor anderstaligen’ helpt (bijna) foutloos schrijven

‘Schrijfassistent Nederlands voor anderstaligen’ helpt (bijna) foutloos schrijven

KU Leuven, VRT en Wablieft lanceren een tweede digitale schrijfhulp

17 november 2020 — Goed nieuws voor wie het Nederlands niet als moedertaal heeft, voor wie twijfelt aan de spelling of niet op het juiste woord kan komen: De Schrijfassistent Nederlands voor anderstaligen is vanaf nu gratis beschikbaar op https://nt2.schrijfassistent.be. Het is een digitale schrijfhulp ontwikkeld door het Instituut voor Levende Talen (ILT) van de KU Leuven in samenwerking met de VRT en Wablieft, de krant in eenvoudig Nederlands.

Katrien Janssens, redacteur en trainer duidelijke taal bij Wablieft: "Al meer dan 30 jaar maakt Wablieft onder meer kranten in eenvoudig Nederlands, dus ook voor anderstaligen. Voor dit onderzoek stelden we het archief met onze artikels ter beschikking. We zijn blij dat we zo konden meewerken aan deze schrijfhulp."

Deze Schrijfassistent is gemaakt op maat van anderstaligen en werkt wonderlijk eenvoudig. De schrijver schrijft of plakt een tekst in de webpagina en haalt hem door een reeks checks: spelling (met onder andere oog voor aaneengeschreven woorden), verkeerd gebruik van lidwoorden en verschillende voornaamwoorden, geen overeenkomst tussen onderwerp en werkwoord, verwarring tussen diverse woordvormen, inversiefouten, enzovoort. Vervolgens markeert de tool een aantal mogelijke fouten. De Schrijfassistent geeft daarbij beknopt taaladvies óf reikt een alternatief aan.

Prof. dr. Serge Verlinde, directeur van het ILT (KU Leuven): "Een aantal fouten vermijden als je een taal leert, is fijn; een eigen tekst op een eenvoudige manier verder kunnen uitbreiden en nuanceren des te meer."

De toepassing helpt anderstaligen ook om hun teksten te verrijken door gepaste substantieven, adjectieven, werkwoorden en preposities te vinden of die met verwante woorden uit te breiden. Volgens Serge Verlinde, directeur van het ILT en een van de ontwerpers van de toepassing, moet dat aspect een belangrijke motivatie zijn voor het gebruik van de tool: "Een aantal fouten vermijden als je een taal leert, is fijn; een eigen tekst op een eenvoudige manier verder kunnen uitbreiden en nuanceren des te meer."

Story image

Ook voor moedertaalsprekers

De VRT en De Standaard hebben eerder al een andere versie van De Schrijfassistent laten bouwen om hun journalisten te ondersteunen tijdens het schrijfproces. Maar de webtool is nuttig voor iederéén die wel eens een pen vasthoudt: scholieren en studenten, leraren, communicatie- en secretariaatsmedewerkers, ambtenaren, redacteuren, juristen, sollicitanten of wie ook. Daarom is De Schrijfassistent Nederlands voor iedereen gratis beschikbaar op https://schrijfassistent.be.

Ruud Hendrickx, VRT-taaladviseur: "Hoe dikwijls worden 'die' en 'dat' niet verkeerd gebruikt? Hoe vaak vergeet men samengestelde woorden aaneen te schrijven?"

Ook De Schrijfassistent Nederlands voor anderstaligen biedt mogelijkheden voor moedertaalsprekers. "Hoe dikwijls worden die en dat niet verkeerd gebruikt? Hoe vaak vergeet men samengestelde woorden aaneen te schrijven?", bevestigt Ruud Hendrickx, de VRT-taaladviseur.

Door de structurele samenwerking met de VRT kan de KU Leuven de mogelijkheden van de twee versies van De Schrijfassistent verder uitbreiden en optimaliseren. De online schrijftool is een werk in uitvoering, dus iedereen kan suggesties en feedback geven aan VRT Taal via [email protected].

Charlotte Knapen Communicatieverantwoordelijke VRT Taal

 

 

Over Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie

De Vlaamse publieke omroep VRT informeert, inspireert en verbindt alle Vlamingen in al hun eigenheid en diversiteit. VRT brengt een kwaliteitsvol en onderscheidend aanbod op het vlak van informatie, cultuur, educatie, ontspanning en sport. VRT bereikt met zijn drie televisiekanalen, vijf radiokanalen en allerhande digitale kanalen wekelijks 90% van alle Vlamingen. Zo kan VRT relevant zijn, maatschappelijke impact hebben, bijdragen aan een pluralistisch debat en de democratie versterken. VRT stimuleert de cultuur- en taalbeleving en draagt de Vlaamse identiteit uit. VRT is toekomstgericht en zet in op innovatie en digitalisering. De omroep speelt een belangrijke rol in het Vlaamse media-ecosysteem en werkt samen met tal van nationale en internationale partners uit diverse sectoren.   

Voor pers
Woordvoerder aanbod VRT: radio, tv en online
02 741 90 26
[email protected]

Voor kijkers, luisteraars en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos