Skip to Content
Rudi Vranckx en Yassine Atari op roadtrip langs de nieuwe breuklijnen van Europa

Rudi Vranckx en Yassine Atari op roadtrip langs de nieuwe breuklijnen van Europa

Breaking Europe: het Europa van morgen – vanaf 8 april

In de aanloop naar de Europese verkiezingen reizen Rudi Vranckx en zijn jonge collega Yassine Atari een maand lang met een busje langs de nieuwe breuklijnen van Europa. Ze gaan op zoek naar wat Europeanen verbindt en verdeelt.

Terwijl NGO’s vluchtelingen uit de Middellandse Zee redden, sluit Hongarije zijn grenzen steeds meer af. Demagogen en factcheckers staan oog in oog. Klimaatmarsen en optochten van gele hesjes vullen om beurt de straten van grote Europese steden. Wat verdeelt Europa? En welke waarden verenigen ons nog? Vranckx en Atari trekken eropuit, op zoek naar jonge Europeanen die op hun manier de Europese Unie van morgen vorm willen geven.

Hun verhalen zijn vanaf maandag 8 april te volgen op Youtube, in Het journaal en Terzake, op VRTNWS.be, Stubru.be en VRTNU.be.

Op woensdag 24 april is er bovendien een event van VRT NWS Connect in de Brusselse Beursschouwburg, waarbij 12 Vlaamse politici die opkomen voor het Europees parlement, in gesprek gaan met jongeren over Europese thema's die hen aanbelangen.


Nieuwe breuklijnen

Italië, Oostenrijk, Hongarije, Polen, Duitsland, Frankrijk en ten slotte België. Met een busje zeven landen aandoen op minder dan een maand tijd én in het totaal meer dan twintig reportages maken. Dat is het plan van reporters Vranckx en Atari.

Alsof dat nog niet moeilijk genoeg wordt, zullen Rudi Vranckx en Yassine Atari een Europa doorkruisen dat davert op zijn grondvesten. De vluchtelingencrisis en de migratie, het nationalisme en de comeback van het identiteitsdenken, ongelijkheid en armoede, fake news en de opwarming van de aarde: ze hebben het gezicht van Europa de voorbije jaren ingrijpend veranderd en voor veel angst en woede gezorgd.

In Breaking Europe gaan Rudi Vranckx en Yassine Atari op zoek naar mensen die overeind proberen te blijven te midden van die omwenteling en die tegelijk het Europa van morgen vorm willen geven. De nieuwe, gedreven generatie.

Multimediaal

Voor het Youtube-kanaal van VRT NWS, voor Stubru.be én Het journaal maken Vranckx en Atari videoportretten van jongeren die zich engageren rond een van die thema’s, van de online verketterde gutmenschen tot neofascisten en alles er tussenin. Niet om te oordelen, maar om te proberen begrijpen.

Voor Terzake gaat Vranckx dan weer op bezoek bij mensen die in hun land een belangrijke stem hebben in de opinievorming rond de EU en met hun ervaring van decennia een verrijkende kijk geven op de problemen van vandaag. Hij praat onder meer met Leoluca Orlando (burgemeester van Palermo), Robert Alfoldi (theatermaker in Hongarije) en Lech Walesa (voormalig vakbondsleider en president van Polen).

Voor VRT NU trekken Vranckx en Atari met een Europinion-stemhokje naar Europese marktpleinen om er te peilen naar de mening van de Europeanen. Of zij in hun land te maken hebben met ongelijkheid in zijn land? Of de pers er te vertrouwen is? En of Europa zich daar meer of juist minder mee moet moeien? Het team van Breaking Europe wil het allemaal horen en brengt het resultaat van hun peiling in een reeks filmpjes op VRTNU.be.

VRT NWS Connect: Het Europa van morgen

Als kers op de taart volgt er op woensdag 24 april een live-event in de reeks VRT NWS Connect. In de Brusselse Beursschouwburg formuleren 12 kandidaten voor de Europese verkiezingen hun antwoorden formuleren rond de zorgen van jonge Europeanen. Ze debatteren met jongeren én met Rudi Vranckx over migratie, klimaat, jongerenwerkloosheid, identiteit en racisme.

Het gaat (onder voorbehoud) om: Kris Peeters en Liesbeth Maris (CD&V), Petra De Sutter en Sara Matthieu (Groen), Assita Kanko en Ralph Packet (N-VA), Hilde Vautmans en Alicja Gescinska (Open VLD),  Kathleen Van Brempt en Tine Soens (s.pa), Gerolf Annemans en Tom Vandendriessche (VB)     

Het event is live te bekijken op de Facebookpagina en de Youtube-account van VRT NWS.

De redactie van Vranckx is voor het event op zoek naar 10 jongeren tussen 10 en 15 die tijdens het event ​ met leeftijdsgenoten én (kandidaat) Europarlementariërs in gesprek willen gaan. ​ Inschrijven kan hier.

Vranckx & Atari

(c) VRT/ Anneleen Ophoff
(c) VRT/ Anneleen Ophoff

Rudi Vranckx volgde de voorbije jaren met reeksen als IS in het vizier en Voor de zonden van de vaders de opkomst en ondergang van het IS-kalifaat. Maar hij koestert al langer een diepe interesse in de staat van de Unie: zo reisde hij in 2013 voor de Canvas-reeks Het verdriet van Europa door de Europese landen die getroffen waren door de financiële crisis.

Yassine Atari begon zijn journalistieke carrière bij de Nomaden, het jonge reporterscollectief onder supervisie van Rudi Vranckx. Sindsdien reisde hij onder meer naar de vluchtelingenkampen van de Rohingya in Bangladesh en is hij het gezicht van de nieuwe reeks Labels die hij voor VRT NWS maakte in samenwerking met Studio Brussel. Volg Yassine op Instagram: @yassine_vrtnws.

Innovatieve productie

VRT innovatie bouwde het zogenaamde ‘Europinion’ stemhokje: een mobiele “babbelbox” waarmee de Vranckx-redactie op een efficiënte manier Europeanen in hun eigen taal kan bevragen. Het ziet eruit als een gewoon stemhokje, maar het bevat gesofisticeerde technologie. De opname van de bevraging wordt ter plaatse verwerkt en aangevuld met metadata. Zo kan de redactie op een snelle en eenvoudige manier de gemaakte video’s importeren voor postproductie. De Europinion-babbelbox maakt deel uit van het Europese MOS2S-project rond burgerjournalistiek.

Tijdens het slotevenement in de Beursschouwburg lopen extra innovatieve experimenten: zo worden de rondetafelgesprekken gecapteerd met een 360° camera, waarna de beelden worden verwerkt via ‘speech to text’ en met emotieherkenningssoftware.

Breaking Europe en het onderwijs

De reportages in Breaking Europe zijn perfect geschikt om leerlingen van het middelbaar onderwijs te laten nadenken over Europa, zodat ze hun eigen mening kunnen vormen over Europese samenwerking en de Europese Unie. In de filmpjes komen jongeren uit heel Europa komen aan het woord rond thema’s die iedereen aanbelangen: jeugdwerkloosheid en armoede, identiteit en vrijheid, klimaat, migratie en racisme en fake news en vrijheid van meningsuiting. Die getuigenissen kunnen ook de Vlaamse leerlingen aanzetten tot bezinning en discussie.

De reportages zijn vanaf 8 april beschikbaar op VRT NU en op het Youtube-kanaal van VRT NWS onder Breaking Europe. Ook via Het Archief voor Onderwijs van VIAA kunnen leerkrachten de reeks terugvinden, samen met ander audiovisueel materiaal over de Europese Unie en de verkiezingen.

Praktisch

Breaking Europe - vanaf 8 april

  • op televisie: in Het journaal en Terzake
  • op het Youtube-kanaal van VRT NWS
  • op Stubru.be, vrtnws.be en VRTNU.be/breaking-europe
  • op Instagram: @yassine_vrtnws en @teamvranckx
  • op Facebook: In het spoor van Rudi Vranckx

VRT NWS Connect: Breaking Europe - op woensdag 24 april

  • In de Brusselse Beursschouwburg. Meer informatie volgt.

Breaking Europe kwam tot stand met de steun van het Europees Parlement.

 

 

 

Over Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie

De Vlaamse publieke omroep VRT informeert, inspireert en verbindt alle Vlamingen in al hun eigenheid en diversiteit. VRT brengt een kwaliteitsvol en onderscheidend aanbod op het vlak van informatie, cultuur, educatie, ontspanning en sport. VRT bereikt met zijn drie televisiekanalen, vijf radiokanalen en allerhande digitale kanalen wekelijks 90% van alle Vlamingen. Zo kan VRT relevant zijn, maatschappelijke impact hebben, bijdragen aan een pluralistisch debat en de democratie versterken. VRT stimuleert de cultuur- en taalbeleving en draagt de Vlaamse identiteit uit. VRT is toekomstgericht en zet in op innovatie en digitalisering. De omroep speelt een belangrijke rol in het Vlaamse media-ecosysteem en werkt samen met tal van nationale en internationale partners uit diverse sectoren.   

Voor pers
Woordvoerder aanbod VRT: radio, tv en online
02 741 90 26
[email protected]

Voor kijkers, luisteraars en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos