Skip to Content
Rudi Vranckx en Vincent Byloo lanceren podcast ‘Vranckx & Byloo’

Rudi Vranckx en Vincent Byloo lanceren podcast ‘Vranckx & Byloo’

De polsslag van de planeet – een keer per maand op vrijdag – eerste editie staat klaar

De opkomst van het populisme in Italië, het weinig benijdenswaardige lot van wetenschappers in Irak, een nieuwe theatershow van de dochter van Bram Vermeulen, en de eerste “verjaardag” van de val van Raqqa. Daarover gaat de eerste aflevering van Vranckx & Byloo, de nieuwe podcast van VRT-conflictjournalist Rudi Vranckx en radiomaker Vincent Byloo.

Eén keer per maand, op vrijdagochtend, nemen ze een klein uurtje de tijd om te bespreken hoe de wereld ervoor staat. De journalist en de radiomaker nemen de pols van de planeet, compleet met de brandhaarden en de bloemen op de mesthoop. En de evoluties die de media schromelijk over het hoofd hebben gezien. 

De eerste aflevering staat nu klaar in gangbare podcastapps en op VRT NWS

Vincent Byloo kan worden gecontacteerd voor een interview via interviews@vrt.be

Van het kalifaat naar hartje Europa

In de eerste aflevering reizen we van het “kalifaat” naar het hart van Europa. Wat leert het ons over Italië als de minister van Buitenlandse Zaken Salvini op een luchthavenshuttle spontaan onthaald wordt op een opvoering “Bella ciao”? Mogen we juichen voor Irak nu de universiteit van Bagdad zijn intrede maakt in een prestigieuze ranking? En wat is EMNI precies, dat geheime wapen van IS?

Maar we komen ook te weten waarom Vranckx de volgende weken de vaderlandse theaters afschuimt  én we krijgen het antwoord op een prangende vraag die Vincent Byloo hem altijd al wilde stellen.

Hoe Vranckx en Byloo Vranckx & Byloo werden?

Als radiomaker heb ik Rudi zo’n beetje op speed dial staan”, legt Vincent Byloo uit. “Eerste hulp bij internationale calamiteiten! (lacht) Nee, serieus: telkens als de wereld ergens in brand staat, bij elke aanslag, of gewoon als ik iemand nodig heb om de Israëlisch-Palestijnse kwestie nog eens uit te leggen, heb ik maar één devies. Who you gonna call? Rudi!”

“Dit zou langer moeten duren. Dat is het gevoel dat ik altijd heb bij die radiogesprekken”, vult Rudi Vranckx aan. “Het zit gewoon altijd heel snel goed. Alleen laat radio met zijn strakke formats, net als tv in zekere zin trouwens, weinig ruimte om diepgaand op een onderwerp in te gaan. Met onze nieuwe podcast nemen we nu drie kwartier de tijd om meer ongedwongen te werk te gaan. We gaan er onze heel eigen cocktail van maken, met verschillende elementen die ons allebei persoonlijk prikkelen. Wat in de wereld gebeurt, in de brede zin, en cultuur.”

Ik wil beter begrijpen wat er allemaal speelt bij de grote conflicten en brandhaarden van het moment”, gaat Byloo verder. “Maar ik wil vooral meer inzicht krijgen in de mondiale uitdagingen van deze tijd – migratie, klimaat, de clash der culturen – en hoe die inwerken op de geopolitieke verschuivingen die volop aan de gang zijn.”

Zo’n podcast van een klein uur, dat is toch nog iets anders dan een telefoontje van drie minuten. Maar toch: “De eerste aflevering voelde alsof we nooit iets anders hebben gedaan!”, aldus Vincent Byloo.

Vranckx & Byloo : vanaf vandaag één keer per maand, op vrijdagochtend. De eerste aflevering is nu beschikbaar op alle gangbare podcastapps en via VRT NWS  (https://nws.vrt.be/vranckxenbyloo)

Vranckx & Byloo is een podcast van VRT NWS.

Beluister ook Björn in the USA, De Afspraak op vrijdag en de producties op het VRT NWS podcasts-kanaal.

Over Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie

De Vlaamse publieke omroep VRT informeert, inspireert en verbindt alle Vlamingen in al hun eigenheid en diversiteit. VRT brengt een kwaliteitsvol en onderscheidend aanbod op het vlak van informatie, cultuur, educatie, ontspanning en sport. VRT bereikt met zijn drie televisiekanalen, vijf radiokanalen en allerhande digitale kanalen wekelijks 90% van alle Vlamingen. Zo kan VRT relevant zijn, maatschappelijke impact hebben, bijdragen aan een pluralistisch debat en de democratie versterken. VRT stimuleert de cultuur- en taalbeleving en draagt de Vlaamse identiteit uit. VRT is toekomstgericht en zet in op innovatie en digitalisering. De omroep speelt een belangrijke rol in het Vlaamse media-ecosysteem en werkt samen met tal van nationale en internationale partners uit diverse sectoren.   

Voor pers
Woordvoerder aanbod VRT: radio, tv en online
02 741 90 26
woordvoerder@vrt.be

Voor kijkers, luisteraars en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos