Skip to Content
Robbrecht en Daem Architecten en Dierendonckblancke Architecten ontwerpen nieuw VRT-gebouw

Robbrecht en Daem Architecten en Dierendonckblancke Architecten ontwerpen nieuw VRT-gebouw

De VRT heeft gekozen voor de Tijdelijke Vereniging rond Robbrecht en Daem Architecten en Dierendonckblancke Architecten om het nieuwe VRT-gebouw te ontwerpen. Tegen eind 2021 zullen de VRT-medewerkers en –studio’s verhuizen naar de nieuwbouw. Het nieuwe omroepgebouw wil ook een cultureel- en ontmoetingscentrum worden.

De Raad van Bestuur en de directie van de VRT kozen in 2013 voor het realiseren van een nieuwbouwproject in Brussel. Daarbij viel de keuze uiteindelijk op de huidige Reyerssite.

De VRT en het ontwerpteam bespreken de komende maanden het gekozen ontwerp om te komen tot de definitieve bouwplannen.

In de loop van 2018 zal gestart worden met de bouwwerken.

Luc Van den Brande, voorzitter Raad van Bestuur VRT: “De VRT wil in de toekomst een open en transparante organisatie blijven. Dat moet zich ook vertalen in onze huisvesting. De maatschappelijke relevantie van de VRT begint met het bereiken van alle Vlamingen. Iedereen moet zich welkom voelen in het nieuwe VRT-gebouw.”

Leo Hellemans, gedelegeerd bestuurder VRT: “De VRT wil haar voorbeeldfunctie ter harte nemen en een gezond, duurzaam en optimaal toegankelijk gebouw neerzetten, voor zowel gebruiker, als omgeving en het milieu. De nieuwbouw moet karaktervol en inspirerend zijn, het moet bruisen van energie en de creativiteit van alle collega’s stimuleren.”

Stefan Devoldere, wnd. Vlaams Bouwmeester: “Robbrecht en Daem ontwierpen samen met Dierendonckblanche een gebouw met een uitgesproken publiek karakter, een geslaagde aanzet voor een bruisende stadswijk aan de Reyerslaan.”

Architectuurwedstrijd

Niet minder dan 66 nationale en internationale ontwerpteams stelden zich vorig jaar kandidaat voor de Open Oproep van de Vlaams Bouwmeester. Vijf kandidaten werden gekozen om een ontwerpvoorstel te maken voor de nieuwbouw van de VRT:

  • Office for Metropolitan Architecture OMA, Rotterdam
  • Christian Kerez Zürich AG, Zürich
  • Tijdelijke Vereniging OFFICE Kersten Geers David Van Severen – KCAP
  • Tijdelijke Vereniging Robbrecht en Daem – Dierendonckblancke – Arup UK – VK group
  • Tijdelijke Vereniging architecten de vylder vinck taillieu - evr - doorzon - denis dujardin

Uit deze vijf kandidaten werd het geselecteerde ontwerpteam gekozen: Tijdelijke Vereniging Robbrecht en Daem architecten - Dierendonckblancke architecten - Arup UK - VK group

Uit het juryverslag

De jury koos voor het ontwerpteam Robbrecht en Daem - Dierendonckblancke – Arup UK – VK group omdat “zij vernieuwende concepten durven voor te stellen zonder de betrouwbaarheid van de basisvoorzieningen daardoor in het gedrang te brengen”.

“In de plaats van het bestaande, saaie kantoorgebouw komt er een nieuw gebouw dat eigenlijk als een ‘cultureel- en ontmoetingscentrum’ is opgevat. Het ‘centrum’ van het gebouw is een polyvalent overdekt buitenplein dat zowel tot het park (en de stad) als de VRT behoort. Daarrond is er een theater, een parktheater en openbaar groen. Zo is het project, volgens de jury, geslaagd in de opzet om zo veel mogelijk publiek aan te trekken.”

Zowel buiten als binnen zijn kwaliteitsvolle publieke plekken voorzien. Maar ook de flexibiliteit en de modulariteit van de werkplekken in de nieuwbouw zijn optimaal. Ook met duurzaamheid heeft het ontwerpteam goed rekening gehouden. Het team noemt dit zelf: 'Living building': een gebouw waar gebruikers zelf een ruimte opzoeken die bij hen past voor het werk dat ze uitvoeren.

Daarnaast wil het project mee een nieuw stuk stad maken aan de Reyerslaan. Het richt zich op alle elementen van haar omgeving. Het ontwerp is genereus naar de stad en intiem voor de VRT. Volgens de jury, bood dit project ook de beste oplossing voor de infrastructurele ontsluiting voor de hele buurt.

Tijdelijke Vereniging Robbrecht en Daem – Dierendonckblancke – Arup UK – VK group

Paul Robbrecht & Hilde Daem hebben sinds 1975 hun architectenpraktijk in Gent. Robbrecht en Daem architecten hebben belangrijke projecten ontworpen zoals het concertgebouw in Brugge, de stadshal en het centrumplein in Gent, het Rubensplein in Knokke en Cinematek in Brussel.

Dierendonckblancke architecten is sinds juni 1999 ook in Gent gevestigd en opgebouwd rond Alexander Dierendonck en Isabelle Blancke. Dierendonckblancke architecten ontwierpen o.a. culturele centra (in Avelgem en Beselare).

Het voorgestelde kernteam bestaat verder uit VK Group (stabiliteit, speciale technieken en akoestisch advies) en Arup UK (voor installatietechnisch en constructief advies en akoestiek).

Daarnaast wordt het team aangevuld met:

  • Bureau Bas Smets voor de landschapsarchitectuur
  • Muller Van Severen voor de inrichting
  • Grontmij voor de kostenbeheersing

 

Bijlagen (onderaan dit persbericht):

  • Historiek van de beslissingsprocedure voor het nieuwe VRT-gebouw
  • Profielen van het ontwerpteam

 

 

Contacteer ons
Stijn Ombelets Algemeen woordvoerder VRT
Stijn Ombelets Algemeen woordvoerder VRT
Over Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie

De Vlaamse publieke omroep VRT informeert, inspireert en verbindt alle Vlamingen in al hun eigenheid en diversiteit. VRT brengt een kwaliteitsvol en onderscheidend aanbod op het vlak van informatie, cultuur, educatie, ontspanning en sport. VRT bereikt met zijn drie televisiekanalen, vijf radiokanalen en allerhande digitale kanalen wekelijks 90% van alle Vlamingen. Zo kan VRT relevant zijn, maatschappelijke impact hebben, bijdragen aan een pluralistisch debat en de democratie versterken. VRT stimuleert de cultuur- en taalbeleving en draagt de Vlaamse identiteit uit. VRT is toekomstgericht en zet in op innovatie en digitalisering. De omroep speelt een belangrijke rol in het Vlaamse media-ecosysteem en werkt samen met tal van nationale en internationale partners uit diverse sectoren.   

Voor pers
Woordvoerder aanbod VRT: radio, tv en online
02 741 90 26
[email protected]

Voor kijkers, luisteraars en surfers
Klantendienst VRT
02 741 25 80
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos