Skip to Content
Que pasa Venezuela? - VRT-journalist Mattias Tuyls wordt pop-up correspondent in Venezuela

Que pasa Venezuela? - VRT-journalist Mattias Tuyls wordt pop-up correspondent in Venezuela

Vanaf maandag 20 april

Bijna 20 jaar geleden ging VRT-journalist Mattias Tuyls een jaar in Venezuela wonen, in het kader van een uitwisselingsproject voor studenten. In de aanloop naar de parlementsverkiezingen van eind dit jaar keert hij terug om na te gaan wat er overblijft van het land dat hij toen leerde kennen. Hij brengt er voor VRT Nieuws drie weken lang verslag over uit op deredactie.be, radio en tv.

 

Twee jaar na het eerste verblijf van Mattias Tuyls in Venezuela kwam Chavez er aan de macht en dat bleef zo gedurende liefst 14 jaar. Ook onder zijn opvolger Nicolas Maduro duurt de ‘Bolivariaanse’ revolutie voort. Maar er is wel één groot verschil: de olieprijs is intussen gekelderd. En dat heeft dramatische gevolgen voor een land dat voor 95% afhankelijk is van die olie-inkomsten.

Gevolg? Nog meer schaarste, inflatie, onveiligheid en een diepe verdeeldheid. Want in Venezuela moet je kamp kiezen, voor of tegen, ‘pro o contra’. Een jaar geleden waren er maandenlange protesten, waarbij 43 doden vielen. En ook nu stijgt de spanning in Venezuela, in de aanloop naar de parlementsverkiezingen van eind dit jaar.

Sinds vorig jaar stuurt VRT Nieuws geregeld ‘pop-up-correspondenten’ uit. Dat zijn verslaggevers die een anatal weken of maanden de tijd krijgen om een regio of een onderwerp van nabij te onderzoeken. Het doel is het buitenlandaanbod van VRT Nieuws nog rijker, gevarieerder en evenwichtiger te maken, waardoor ook meer aandacht kan worden besteed aan minder belichte plekken of invalshoeken. Na 'De Zijderoute' van Stefan Blommaert en 'Afrika Anders' van Stijn Vercruysse is er nu dus ook 'Que pasa Venezuela' van Mattias Tuyls.

 

De reportages van Mattias Tuyls zijn te volgen op deredactie.be, in De Ochtend en De Wereld Vandaag op Radio 1 en ook in Het Journaal op Eén, tussen 20 april en 13 mei.

Contacteer ons
Hans Van Goethem VRT Communicatie - Woordvoerder programma's en netten
Hans Van Goethem VRT Communicatie - Woordvoerder programma's en netten
Over Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie

De Vlaamse publieke omroep VRT informeert, inspireert en verbindt alle Vlamingen in al hun eigenheid en diversiteit. VRT brengt een kwaliteitsvol en onderscheidend aanbod op het vlak van informatie, cultuur, educatie, ontspanning en sport. VRT bereikt met zijn drie televisiekanalen, vijf radiokanalen en allerhande digitale kanalen wekelijks 90% van alle Vlamingen. Zo kan VRT relevant zijn, maatschappelijke impact hebben, bijdragen aan een pluralistisch debat en de democratie versterken. VRT stimuleert de cultuur- en taalbeleving en draagt de Vlaamse identiteit uit. VRT is toekomstgericht en zet in op innovatie en digitalisering. De omroep speelt een belangrijke rol in het Vlaamse media-ecosysteem en werkt samen met tal van nationale en internationale partners uit diverse sectoren.   

Voor pers
Woordvoerder aanbod VRT: radio, tv en online
02 741 90 26
[email protected]

Voor kijkers, luisteraars en surfers
Klantendienst VRT
02 741 25 80
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos