Pommelien Thijs wint Zomerhit 2023

‘Erop of eronder’? Absoluut erop voor Vlaanderens favoriete zangeres

Zaterdag 19 augustus 2023 – ‘Erop of eronder’ is door het Vlaamse publiek verkozen tot dé hit van de zomer van 2023. De 22-jarige Pommelien Thijs ontving de Zomerhit-trofee tijdens de grote liveshow op VRT 1, Radio2 en VRT MAX. Tienduizenden mensen kwamen meezingen en hun idolen toejuichen in Blankenberge.

Tien toppers streden in de finale een spannende strijd. Al dagen werd er gespeculeerd welke artiest met de felbegeerde Zomerhit-trofee naar huis zou gaan, maar niemand kon het écht voorspellen. Welk nummer gekroond werd tot populairste zomerdeuntje, lag in handen van het publiek. Door te stemmen via VRT MAX kon jij mee bepalen wie Zomerhit 2023 won. Pas wanneer de deurwaarder elke stem geteld had, was de winnaar bekend.

Pommelien Thijs zette haar eerste stappen in de media toen ze nog maar negen was. Haar grote doorbraak kwam er met de rol van Caro in #LikeMe. Al snel scoorde ze ook al solozangeres, met hits als ‘Nu wij niet meer praten’, ‘Meisjes van honing’ en ‘Ongewoon’. Begin dit jaar won Pommelien drie MIA's, in de categorieën Doorbraak, Solo vrouw en Hit van het jaar 2022. In mei 2023 pakte VRT MAX uit de met de fictiereeks Knokke Off, waarin Pommelien de hoofdrol vertolkte. De serie werd een enorm succes. Tijdens de zomer moesten concertorganisatoren extra maatregelen nemen omdat Pommelien enorme massa’s fans op de been bracht. De zangeres en actrice rijgt dus het ene succes aan het andere, met als climax het scoren van dé Zomerhit van 2023.

Pommelien Thijs: “Ongelooflijk merci allemaal! Dit is waanzin. Ik heb ongelooflijk lieve en enthousiaste fans. Daar ben ik ontzettend dankbaar voor. Dank jullie wel!”

Zes weken lang muziek

Op vrijdag 7 juli kregen twintig zomersingles een nominatie voor Zomerhit. Tijdens vijf televisieshows op VRT 1, lieten presentatoren Siska Schoeters en Niels Destadsbader de artiesten hun nummer volop in de kijker zetten. Ook Radio2 vatte de hele periode post aan zee en kreeg, naast de genomineerden, ook tientallen andere artiesten op bezoek. Via een grote stemming op VRT MAX koos het publiek uit de twintig genomineerden tien finalisten. Die waren bekend op zondag 13 augustus, waarna er verder kon gestemd worden.

De finale van Zomerhit 2023 werd op zaterdag 19 augustus live uitgezonden op VRT 1 en VRT MAX en was ook integraal te beluisteren op Radio2. Alle Zomerhit-show zijn te herbekijken op VRT MAX, samen met de Zomerhit Confessions en nog heel wat andere leuke video’s. Op de sociale media van VRT 1, Radio2 en VRT MAX nam Zita Wauters je mee achter de schermen.

Felbegeerde erkenning

Elke artiest droomt ervan om dé Zomerhit te scoren. Dat is een grote waardering, want het is het publiek dat de winnaar bepaalt. De finalisten hoopten dus allemaal om de trofee in handen te krijgen. Dit waren de tien kanshebbers, in alfabetische volgorde.

  • Aaron Blommaert – Zonde
  • Bart Kaëll – Wat is jouw geheim?
  • Berre – Kissing Strangers
  • Camille – Rihanna
  • Gustaph – Because of You
  • Maksim – Onder invloed
  • Metejoor – Laat ons een bloem
  • Niels Destadsbader & Kenny B – Liefs voor later
  • Pommelien Thijs – Erop of eronder
  • The Starlings & Ozark Henry – Under Your Spell

Naast de genomineerden, waren er ook optredens van Willy Sommers en Helmut Lotti. Willy zong een zomerse medley van ‘Naar de zee’ (waarmee hij in 1981 Zomerhit won) en ‘Laat de zon in je hart’. Helmut gaat deze zomer door het leven als Hellmut en stelde zijn nieuwe single ‘I Was Made for Loving You’ voor. Bart Peeters en Gloria Monserez, die binnenkort samen De droomfabriek presenteren, overhandigden de trofee aan de winnaar. Zo konden zij alvast een eerste droom in vervulling laten gaan.

Welkom in Blankenberge

Ook dit jaar sloegen VRT 1, Radio2 en VRT MAX de handen in elkaar om van Zomerhit een groots muziekfeest te maken. Zes weken lang vond Zomerhit een thuis in Blankenberge. Het podium van VRT 1 kreeg een plek naast de vuurtoren en Radio2 vatte post aan de Belgium Pier. Publiek én artiesten waren laaiend enthousiast en genoten volop. Het mag duidelijk zijn: geen zomer zonder Zomerhit, met Blankenberge als perfecte gaststad.

Björn Prasse, burgemeester Blankenberge: “In het verleden werkten Blankenberge en VRT al regelmatig samen voor de finales van Zomerhit en dat smaakte naar meer. Daarom werd onze mooie badplaats dit jaar zes weken lang gaststad en ontvingen we met veel plezier honderden topartiesten uit binnen- en buitenland, samen met de vele duizenden enthousiaste toeschouwers. Dat de studio van Radio2 de hele zomer lang een plek kreeg aan de voet van onze iconische en vernieuwde Belgium Pier was de kers op de taart. De populairste badstad en de grootste familie vonden elkaar en zorgden voor heel wat beleving met onuitwisbare herinneringen voor onze inwoners én bezoekers. Blankenberge is dan ook erg tevreden over de uitstekende samenwerking met VRT.”

Zomerhit 2023 | de finale, alle andere shows én nog heel wat andere leuke video’s | te bekijken op VRT MAX

Noot voor de redactie: meer foto's vind je op VRT Fotoweb.

Elise Vandevenne

VRT Communicatie

Bart Verbeeck

VRT Communicatie

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie

De Vlaamse publieke omroep VRT informeert, inspireert en verbindt alle Vlamingen in al hun eigenheid en diversiteit. VRT brengt een kwaliteitsvol en onderscheidend aanbod op het vlak van informatie, cultuur, educatie, ontspanning en sport. VRT bereikt met zijn drie televisiekanalen, vijf radiokanalen en allerhande digitale kanalen wekelijks 90% van alle Vlamingen. Zo kan VRT relevant zijn, maatschappelijke impact hebben, bijdragen aan een pluralistisch debat en de democratie versterken. VRT stimuleert de cultuur- en taalbeleving en draagt de Vlaamse identiteit uit. VRT is toekomstgericht en zet in op innovatie en digitalisering. De omroep speelt een belangrijke rol in het Vlaamse media-ecosysteem en werkt samen met tal van nationale en internationale partners uit diverse sectoren.   

Voor pers
Woordvoerder aanbod VRT: radio, tv en online
02 741 90 26
woordvoerder@vrt.be

Voor kijkers, luisteraars en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Neem contact op met