Pommelien Thijs grote winnaar van MIA's 2023 met 5 awards

Nederlandstalige artiesten ook dit jaar populair

Woensdag 24 januari 2024 - Vanavond kroonde Pommelien Thijs zich tot de grote winnaar van de Music Industry Awards (MIA's) 2023. Op deze zestiende editie van de MIA’s kon ze maar liefst vijf van haar negen nominaties verzilveren. Dat brengt het totaal voor Pommelien Thijs op acht MIA’s, nadat ze vorige editie voor het eerst won en al drie awards mee naar huis nam. De trend van vorige jaren, waarbij Nederlandstalige artiesten vaak in de prijzen vielen, zet zich ook dit jaar verder met onder andere Aaron Blommaert, Brihang en Bazart.

Story image

Een geweldig jaar voor Pommelien Thijs

Pommelien Thijs was de grote favoriet deze editie, met negen nominaties: voor de publiekscategorieën 'Album' (voor Per ongeluk), 'Nederlandstalig', 'Pop', 'Solo artiest', 'Hit van het jaar 2023' (voor ‘Erop of eronder’) en voor de sectorcategorieën 'Artwork', 'Auteur/componist', 'Live act' en 'Videoclip'. Ze verzilvert nu alle prijzen in de publiekscategorieën. Dit jaar was de categorie ‘Solo artiest’ voor het eerst genderneutraal, Pommelien is de eerste die deze MIA op haar naam mag schrijven.

Het is een geweldig jaar voor Pommelien: afgelopen weekend kwam ze al op het Gala van de Gouden K’s als grote winnaar uit de bus, met ook een prijs voor ‘Erop of eronder’ als ‘Song van het jaar’. In de zomer won ze al de Zomerhit-trofee voor ‘Erop of eronder’. Vorig jaar won Pommelien trouwens ook al de MIA voor ‘Hit van het jaar’ voor ‘Ongewoon’, naast de prijzen voor ‘Solo vrouw’ en ‘Doorbraak’.

Nederlands boven

De trend van vorige edities, namelijk dat Nederlandstalige artiesten steeds populairder worden, zet zich ook nu door. Nieuwkomer Aaron Blommaert mag de MIA voor ‘Doorbraak’ mee naar huis nemen. Bazart verzilvert opnieuw een MIA voor ‘Groep’. Dit is al hun vierde MIA in die categorie en hun tiende MIA in totaal. Brihang wint de sectoraward voor ‘Artwork’ voor zijn album ‘Droomvoeding’ en mag zo zijn allereerste MIA mee naar huis nemen. Vorig jaar mocht Hugo Sigal deze MIA nog uitreiken, nu kan hij hem zelf mee naar huis nemen: Hugo wint de MIA voor ‘Vlaams populair’, zestien jaar nadat hij al een MIA samen met Nicole won.

Eerste MIA voor Portland

Portland mag ook zijn eerste MIA in ontvangst nemen, voor ‘Alternative’. Regi wint voor de derde keer op rij in de categorie ‘Dance’ en wint zo al zijn zevende MIA (vier met Milk Inc). Coely wint voor de derde keer in de categorie ‘Hiphop’ (vroeger genaamd ‘Urban’). ​

De sectorawards werden vanavond live bekendgemaakt op Studio Brussel, voor de televisieshow van de MIA’s startte. Naast de prijs voor Brihang was er ook de MIA voor Muzikant, die postuum naar Tom Pintens ging. ‘Auteur/componist’ was voor Maarten Devoldere, de MIA voor ‘Videoclip’ voor ‘Sunflower’ van Tamino en Angèle. Jasper Maekelberg mocht de MIA voor ‘Producer’ mee naar huis nemen en Charlotte Adigéry & Bolis Pupul die voor ‘Live act’.

Lifetime Achievement Awards

Zoals eerder aangekondigd werd de Lifetime Achievement Award uitgereikt aan Bart Peeters. De songschrijver pur sang viert dit jaar zijn 65ste verjaardag en kan terugblikken op een indrukwekkende carrière - die nog lang niet afgelopen is. De immer van energie bruisende zanger startte met optreden als elfjarige, meer dan 50 jaar geleden, en doet er wellicht nog eens 50 jaar bij.

Het Brusselse ICP recording studios, opgericht door John Hastry, mocht dan weer de Sector lifetime achievement award in ontvangst nemen. ICP opende de deuren in 1980 en ​ is bijna 45 jaar later nog steeds een internationale referentie.

De MIA's is een initiatief van VRT en VI.BE, het steunpunt voor artiesten en de muzieksector. 

De MIA’s vallen midden in de Week van de Belgische muziek, die vanaf 22 januari tot en met zondag 28 januari volop te beleven is. VI.BE en VRT slaan voor het vierde jaar op rij de handen in elkaar met verschillende spelers uit de brede muzieksector en diverse media om muziek van hier te vieren. 

Meer foto's van de show vind je op fotoweb.vrt.be

 

Over Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie

De Vlaamse publieke omroep VRT informeert, inspireert en verbindt alle Vlamingen in al hun eigenheid en diversiteit. VRT brengt een kwaliteitsvol en onderscheidend aanbod op het vlak van informatie, cultuur, educatie, ontspanning en sport. VRT bereikt met zijn drie televisiekanalen, vijf radiokanalen en allerhande digitale kanalen wekelijks 90% van alle Vlamingen. Zo kan VRT relevant zijn, maatschappelijke impact hebben, bijdragen aan een pluralistisch debat en de democratie versterken. VRT stimuleert de cultuur- en taalbeleving en draagt de Vlaamse identiteit uit. VRT is toekomstgericht en zet in op innovatie en digitalisering. De omroep speelt een belangrijke rol in het Vlaamse media-ecosysteem en werkt samen met tal van nationale en internationale partners uit diverse sectoren.   

Voor pers
Woordvoerder aanbod VRT: radio, tv en online
02 741 90 26
woordvoerder@vrt.be

Voor kijkers, luisteraars en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos