Philippe Van Snick creëert kunst voor het nieuwe VRT-gebouw

De VRT startte in september 2017 een uitgebreide zoektocht naar een kunstenaar voor de realisatie van een kunstopdracht voor haar nieuwe gebouw.

Begeleid door de kunstcel van het departement Cultuur van de Vlaamse overheid en door twee externe artistiek deskundigen, koos de VRT-jury voor Philippe Van Snick (Gent, 1946).

Philippe Van Snick speelde in op de basiselementen van de opdracht. Daarin werd een artistieke interpretatie gevraagd bij de tuinkamers die deel uitmaken van het architecturaal ontwerp van Robbrecht & Daem en Dierendonckblancke Architecten. Van Snicks voorstel is een compositie van kleurrijke, driedimensionale, tienhoekige objecten die zullen interageren met de zuidgevel van het nieuwe VRT-gebouw. Daarbij vindt de artiest een evenwicht tussen de eigen beeldtaal en de vraag van de VRT.    

Philippe Van Snick en zijn oeuvre

Van Snick werd opgeleid als schilder en werd in die hoedanigheid een tijdlang als minimalist bestempeld, maar liet sinds de jaren 70 geen enkel medium ongemoeid. De schilder van abstracte doeken maakte ook foto’s, film en installaties.

Van Snicks werk ziet er bedrieglijk eenvoudig uit maar is altijd het resultaat van een uitgekiende strategie. De kunstenaar beperkt zich tot een palet van 10 kleuren, die telkens een nummer meekrijgen (van 0 tot 9). De beperking van een decimaal systeem zorgt voor een schier eindeloze reeks toepassingen. Ook de dag en de nacht spelen een rol. De kunstenaar combineert als geen ander een conceptueel denken met het dagelijkse leven en de natuur. Een kleur is voor Van Snick een niet alleen een fysieke maar ook een mentale aanwezigheid. Daarnaast staat de relatie tussen toeschouwer en de artistieke ruimte centraal.

Een groot overzicht van zijn werk was te zien in Museum M. Het MuHKA wijdde onlangs een collectiepresentatie aan zijn werk ‘Ping Pong’. Voor het Middelheimmuseum maakte Van Snick in 2012 ‘Poëzie’. In 2014 werd langs de Havenlaan in Brussel  zijn werk ‘Groot Orgel’ geïnstalleerd. Luc Tuymans selecteerde Van Snick voor The Gap, een tentoonstelling over abstracte kunst uit België (Parasol Unit, London en MuHKA). Philippe Van Snick wordt vertegenwoordigd door Galerie Tatjana Pieters.

Selectie Philippe Van Snick voor het nieuwe VRT-gebouw

Juryvoorzitter Chantal Pattyn:

‘De jury vond het ontzettend belangrijk om via de kunstintegratie een moment van verstilling te creëren. Van Snick staat bekend als an artist’s artist. Zowel bij tijdgenoten als bij jonge kunstenaars geniet hij een uitstekende reputatie. Zijn werk is heel gelaagd. Het is visueel heel aantrekkelijk door de vormen en kleuren, voor wie er zich in verdiept gaat een heel universum open.’

 

Architect Paul Robbrecht: 

“Het ontwerp van Philippe Van Snick dialogeert intens met het gevelontwerp van het nieuwe VRT-gebouw en verhoudt zich zo tot de geschiedenis van de iconografie op façades. Het referereert aan het tempelfront, de westgevel van de kathedraal, … Het biedt eveneens een mooi antwoord op het idee van de tuinkamers in deze zuidfaçade.

Je krijgt een totaalbeeld van het werk vanuit het mediapark, maar kan ook langs de tuinkamers een verticale wandeling maken langsheen het werk. De hoge vides en aansluitende verdiepingen maken tenslotte een lezing van binnenuit mogelijk. We kijken uit naar onze samenwerking.”

CEO Paul Lembrechts:

“Het nieuwe VRT-gebouw komt in een groen mediapark te liggen en zal een open karakter hebben. Bij de openbare omroep is het inherent druk. De integratie van het werk van Philippe Van Snick biedt dan een extra dimensie: zijn driedimensionale, kleurrijke vormen zullen een rustpunt bieden. De hele jury bleek verrukt over zijn ontwerp.”

Luc Van den Brande, Voorzitter Raad van Bestuur VRT:

“De VRT is het belangrijkste Vlaamse cultuurinstituut. Voor de mediamakers van de VRT moet het nieuwe gebouw ambitie uitstralen en een nieuw tijdperk inluiden. Daarom zijn we blij met de integratie van de kunst van Philippe Van Snick, die het gebouw extra visuele uitstraling zal verlenen.”

Kunstenaar Philippe Van Snick:

“Voor zo’n groot project moet je niks nieuws gaan uitvinden, vind ik. Ik put dan ook uit bestaande sterke beelden. Decagones, noem ik ze, mijn tienhoeken. Het werk zal heel kleurig zijn, heel materiaalgebonden ook. Door hun dimensie zullen de kunstobjecten zeer aanwezig zijn en tegelijk zorgen voor verstilling”

De jury

Geert De Preter (projectregisseur nieuw gebouw VRT), Chantal Pattyn (cultuurmanager VRT), Joris Vergeyle (themachef cultuur VRT NWS), Ann De Bie (journalist VRT NWS), Ruth Joos (Radio 1), Hans Cockx (HR-directeur VRT) Paul Robbrecht, Alexander Dierendonck, Johannes Robbrecht (architecten nieuw VRT-gebouw), Chris Verhaege en Christian Leysen (Raad van Bestuur), Ronald Van de Sompel en Hilde Teerlinck (externe advsieurs) Katrien Laenen (kunstcel departement Cultuur)

Meet the Artist

Via de bijgevoegde link vindt u de documentaire van Bertrand Lafontaine & Pieter Verbiest over Philippe Van Snick op VRT NU.

Nu woensdag 28 februari is de kunstenaar te gast in Pompidou op Klara, om 17 uur.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie

De Vlaamse publieke omroep VRT informeert, inspireert en verbindt alle Vlamingen in al hun eigenheid en diversiteit. VRT brengt een kwaliteitsvol en onderscheidend aanbod op het vlak van informatie, cultuur, educatie, ontspanning en sport. VRT bereikt met zijn drie televisiekanalen, vijf radiokanalen en allerhande digitale kanalen wekelijks 90% van alle Vlamingen. Zo kan VRT relevant zijn, maatschappelijke impact hebben, bijdragen aan een pluralistisch debat en de democratie versterken. VRT stimuleert de cultuur- en taalbeleving en draagt de Vlaamse identiteit uit. VRT is toekomstgericht en zet in op innovatie en digitalisering. De omroep speelt een belangrijke rol in het Vlaamse media-ecosysteem en werkt samen met tal van nationale en internationale partners uit diverse sectoren.   

Voor pers
Woordvoerder aanbod VRT: radio, tv en online
02 741 90 26
woordvoerder@vrt.be

Voor kijkers, luisteraars en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Neem contact op met