Pano: Uitgezet wild

Pano: Uitgezet wild

Op woensdag 13 december, om 21.30 uur op VRT 1 en in de app van VRT NWS

De jacht in Vlaanderen is strikt gereglementeerd. Dieren kweken en uitzetten puur om er op te jagen is al meer dan dertig jaar verboden. En toch gebeurt het.

Niels Gys nodig ons uit in zijn tuin: “Een dikke maand voor de start van het jachtseizoen, verschijnen ze en komen, tam als ze zijn, gewoon uit onze hand eten. Geen idee van waar ze komen, maar elk jaar duiken ze op, vanuit het niets.” Afgelopen herfst komen we op veel plekken waar we naast fazanten ook nog patrijzen en eenden zien, zo tam als kippen en we treffen voedertonnen aan in volle natuur.

Van waar komen deze dieren? Pano onderzoekt: hoe makkelijk is het om in Vlaanderen jachtwild te kopen om uit te zetten?

De meerderheid van de jagers doet niet mee aan dit soort van praktijken. We gaan mee jagen met Guy die het illegaal uitzetten van dieren zelfs streng veroordeelt: “Je hebt jagen en schieten, dat zijn twee verschillende dingen.”

Uitzonderlijk mogen we mee met de natuurinspectie, die dit jaar al 6 jachtgebieden liet afsluiten vanwege het illegaal uitzetten van wild om op te schieten. De handhaving lijkt niet makkelijk: “Je moet op heterdaad betrappen. Dus moet je op de juiste plaats op het juiste tijdstip zijn. Soms heb je maar 5 tot 10 minuten de tijd.” Het doet vermoeden dat de officiële cijfers, slechts het tipje van de ijsberg zijn.

Een reportage van Vincent Verelst en Laura Niclaes

Eindredactie: Pascal Seynhaeve en Sara Van Boxstael

Anne Stroobants Communicatieverantwoordelijke VRT NWS

 

 

Over Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie

De Vlaamse publieke omroep VRT informeert, inspireert en verbindt alle Vlamingen in al hun eigenheid en diversiteit. VRT brengt een kwaliteitsvol en onderscheidend aanbod op het vlak van informatie, cultuur, educatie, ontspanning en sport. VRT bereikt met zijn drie televisiekanalen, vijf radiokanalen en allerhande digitale kanalen wekelijks 90% van alle Vlamingen. Zo kan VRT relevant zijn, maatschappelijke impact hebben, bijdragen aan een pluralistisch debat en de democratie versterken. VRT stimuleert de cultuur- en taalbeleving en draagt de Vlaamse identiteit uit. VRT is toekomstgericht en zet in op innovatie en digitalisering. De omroep speelt een belangrijke rol in het Vlaamse media-ecosysteem en werkt samen met tal van nationale en internationale partners uit diverse sectoren.   

Voor pers
Woordvoerder aanbod VRT: radio, tv en online
02 741 90 26
woordvoerder@vrt.be

Voor kijkers, luisteraars en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos