'Pano: Slag in het water'. Hoe wapent Vlaanderen zich tegen het water?

'Pano: Slag in het water'. Hoe wapent Vlaanderen zich tegen het water?

Op dinsdag 12 maart, om 21.30 uur op VRT 1 en via de VRT NWS-app

Begin dit jaar was het opnieuw zo ver: overstromingen in de Dendervallei. Volgens Patrick Willems, hydroloog aan de KU Leuven, is het vijf vóór twaalf: ‘De waterbom die Wallonië drie jaar geleden trof, mocht die in Vlaanderen voorkomen, dan zou er 8 miljard euro schade zijn , waarvan 1 miljard euro in de Dendervallei’.

Met archiefbeeld uit 2010 – toen we ook al een Panorama maakten over de zware overstromingen van de Dender-  kijken we wat Vlaanderen doet om zich te wapenen tegen het water. Het contrast tussen de hypermoderne stuwen in Wallonië en de verouderde infrastructuur in Vlaanderen is groot.

Pano onderzoekt ook waarom lokale besturen in het brede Denderbekken tegen alle negatieve adviezen in bouwvergunningen blijven verlenen in overstromingsgevoelig gebied. Door de klimaatverandering verhoogt het risico dat die woningen overspoeld geraken. Maar mensen een vergunning weigeren, betekent betalen en dat zien veel burgemeesters niet zitten.

Een reportage van Luc Pauwels, Wim Van den Eynde en Mieke Fauconnier

Eindredactie: Pascal Seynhaeve en Sara Van Boxstael

Anne Stroobants Communicatieverantwoordelijke VRT NWS

 

 

 

Over Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie

De Vlaamse publieke omroep VRT informeert, inspireert en verbindt alle Vlamingen in al hun eigenheid en diversiteit. VRT brengt een kwaliteitsvol en onderscheidend aanbod op het vlak van informatie, cultuur, educatie, ontspanning en sport. VRT bereikt met zijn drie televisiekanalen, vijf radiokanalen en allerhande digitale kanalen wekelijks 90% van alle Vlamingen. Zo kan VRT relevant zijn, maatschappelijke impact hebben, bijdragen aan een pluralistisch debat en de democratie versterken. VRT stimuleert de cultuur- en taalbeleving en draagt de Vlaamse identiteit uit. VRT is toekomstgericht en zet in op innovatie en digitalisering. De omroep speelt een belangrijke rol in het Vlaamse media-ecosysteem en werkt samen met tal van nationale en internationale partners uit diverse sectoren.   

Voor pers
Woordvoerder aanbod VRT: radio, tv en online
02 741 90 26
[email protected]

Voor kijkers, luisteraars en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos