Pano over trans tieners

woensdag 29 maart op Eén en in de app van VRT NWS

27 maart 2023 - In de derde aflevering van het nieuwe seizoen buigt Pano zich over de problematiek van trans tieners. Hoe kunnen zulke jongeren geholpen worden? Wat kan de wetenschap en bestaan er ook daar twijfels?

"Ik heb nooit twijfels gehad. Mijn expressie naar het vrouwelijke is er altijd geweest.” Dat zegt Nora Monsecour, danseres en trans vrouw. Zij was 11 jaar toen ze startte met puberteitsremmers. Het Kinderen- en Jongerengenderteam van het UZ Gent ziet vandaag 40 keer zoveel jongeren als 15 jaar geleden, 425 jongeren staan op de wachtlijst.

Pano reisde ook naar Finland, waar artsen terughoudender worden. “90 procent waren biologische meisjes. Bij hen zagen we autisme, depressie, angststoornissen en zelfverwonding. Het risico bestaat dat ze medische transitie zien als een oplossing voor al hun problemen”, zegt kinderpsychiater Riittakerttu Kaltiala, dé Finse autoriteit in de behandeling van trans jongeren.

Is een hormonale behandeling de juiste zorg voor al die trans tieners? “Ik heb er acht jaar over gedaan als volwassene en nog heb ik mijn twijfels,” zegt trans vrouw Fran Bambust, vroeger woordvoerster van holebi- en transgenderfederatie Çavaria. “Hoe kan je dan als kneedbare jongere weten dat dít je pad is?”

Reportage: Lauwke Vandendriessche en Cas von Winckelmann
Eindredactie: Pascal Seynhaeve en Sara Van Boxstael

Pano – Trans tieners: woensdag 29 maart om 21.40 uur op Eén en in de app van VRT NWS

 

 

 


 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie

De Vlaamse publieke omroep VRT informeert, inspireert en verbindt alle Vlamingen in al hun eigenheid en diversiteit. VRT brengt een kwaliteitsvol en onderscheidend aanbod op het vlak van informatie, cultuur, educatie, ontspanning en sport. VRT bereikt met zijn drie televisiekanalen, vijf radiokanalen en allerhande digitale kanalen wekelijks 90% van alle Vlamingen. Zo kan VRT relevant zijn, maatschappelijke impact hebben, bijdragen aan een pluralistisch debat en de democratie versterken. VRT stimuleert de cultuur- en taalbeleving en draagt de Vlaamse identiteit uit. VRT is toekomstgericht en zet in op innovatie en digitalisering. De omroep speelt een belangrijke rol in het Vlaamse media-ecosysteem en werkt samen met tal van nationale en internationale partners uit diverse sectoren.   

Voor pers
Woordvoerder aanbod VRT: radio, tv en online
02 741 90 26
woordvoerder@vrt.be

Voor kijkers, luisteraars en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Neem contact op met