Skip to Content
Pano over problemen met verzekeringen bij ongevallen

Pano over problemen met verzekeringen bij ongevallen

'Onzekerheid verzekerd' - woensdag 26 april op Eén en in de app van VRT NWS

24 april 2023 - De verhalen van Redgy, Miranda en Hannelore zijn de rode draad door deze Pano-reportage. Alle drie waren ze betrokken bij een zwaar ongeval met ingrijpende lichamelijke letsels. Alle drie voeren ze al jaren lang een moeilijke strijd tegen de verzekeringen. Redgy raakte zeven jaar geleden verlamd na een val tijdens zijn werk als kapper. Nog altijd wacht hij op zijn correcte vergoeding “en dat terwijl ik al tienduizenden euro’s zélf heb moeten betalen, onder meer aan advocatenkosten. Dit is een marteling bovenop alle pijn”. ​

Hoe is dat mogelijk? Het voeren van een financiële en een psychologische uitputtingsslag is volgens advocaat Jan Van Peteghem een bewuste strategie van de verzekering tegen zware ongevallen en arbeidsongevallen. “Procedures worden nodeloos gerekt : delay, deny until they die”, klinkt het stellig. Ook zo bij Hannelore, een jonge vrouw van 32 die beide benen verloor na een ongeval: “Ze gaan over lijken”.

Pano gaat dieper in op die problematiek. Wat is een correcte vergoeding? Hoe (lang) lopen de procedures voor de rechtbanken? “Het jarenlange traject met de verzekering zorgt voor bijkomende trauma’s bovenop de letsels”, zegt een revalidatie-arts in de reportage.

Dat ontkent Hein Lannoy, topman van Assuralia, de koepel van verzekeringsmaatschappijen, met klem. “Wij hebben geen belang bij uitstel. Daarnaast zijn wij ook een sector waar fraude regelmatig voorkomt”.

Reportage: Wim Van den Eynde en Mieke Fauconnier
Eindredactie: Pascal Seynhaeve en Sara Van Boxstael

Pano – Onzekerheid verzekerd: woensdag 26 april om 21.35 uur op Eén en in de app van VRT NWS


 

Over Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie

De Vlaamse publieke omroep VRT informeert, inspireert en verbindt alle Vlamingen in al hun eigenheid en diversiteit. VRT brengt een kwaliteitsvol en onderscheidend aanbod op het vlak van informatie, cultuur, educatie, ontspanning en sport. VRT bereikt met zijn drie televisiekanalen, vijf radiokanalen en allerhande digitale kanalen wekelijks 90% van alle Vlamingen. Zo kan VRT relevant zijn, maatschappelijke impact hebben, bijdragen aan een pluralistisch debat en de democratie versterken. VRT stimuleert de cultuur- en taalbeleving en draagt de Vlaamse identiteit uit. VRT is toekomstgericht en zet in op innovatie en digitalisering. De omroep speelt een belangrijke rol in het Vlaamse media-ecosysteem en werkt samen met tal van nationale en internationale partners uit diverse sectoren.   

Voor pers
Woordvoerder aanbod VRT: radio, tv en online
02 741 90 26
woordvoerder@vrt.be

Voor kijkers, luisteraars en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos