Skip to Content
Pano over gebruik antipsychotica in woonzorgcentra

Pano over gebruik antipsychotica in woonzorgcentra

‘Antipsychotica alom’ - woensdag 19 oktober op Eén en in de app van VRT NWS

18 oktober 2022 - In ons land krijgt 1 op de 3 ouderen in een woonzorgcentrum een antipsychoticum toegediend. Dat is dubbel zoveel als bijvoorbeeld in Nederland. Al jarenlang behoren we daarmee internationaal tot de koplopers. Pano onderzoekt wat deze medicatie met ouderen doet en waarom die middelen zo vaak worden voorgeschreven in onze woonzorgcentra.

“Antipsychotica zijn zware medicatie die heel wat nevenwerkingen met zich mee kunnen brengen, zoals valpartijen, hartproblemen en een verhoogd risico op beroerte en sterfte”, zegt Mirko Petrovic, geriater in het UZ Gent. “Deze medicatie dient voor de behandeling van psychoses en hallucinaties, maar wordt bij ouderen ook gebruikt wanneer ze roepen of ronddolen. Er is nochtans geen wetenschappelijk bewijs dat het hiervoor werkt.”

De familie van de betrokkenen komt vaak slechts toevallig te weten dat er antipsychotica worden toegediend. Zo ook Peggy, die zich afvroeg waarom haar vader zo versuft was. “Ik kreeg dan te horen dat iedereen dat antipsychoticum krijgt, om de zaken van het alledaagse leven te vergemakkelijken”, zegt Peggy. “Dan stel ik me de vraag: de zaken van het alledaagse leven van mijn vader of de zaken van het alledaagse leven van het personeel?”

Pano spreekt ook met anonieme verpleegkundigen. “We staan met onze rug tegen de muur”, vertelt Nancy. “Als je onderbemand bent en een bewoner doet lastig, dan wordt er dikwijls naar een antipsychoticum gegrepen. Zolang er niet meer hulp komt in de zorg, zal dit alleen maar toenemen.”

Ook artsen beseffen dat antipsychotica voorschrijven eerder uitzondering dan regel zou moeten zijn, maar ze zeggen dat ze niet anders kunnen. “Ik schrijf af en toe antipsychotica voor, wetende dat het niet helemaal volgens de richtlijnen is. Maar soms is het nodig om even de druk van de ketel te halen”, zegt huisarts Katrien Cordemans.

Reportage: Liesbeth Indeherberge, Mieke Fauconnier en Victor Van Driessche
Eindredactie: Pascal Seynhaeve en Sara Van Boxstael
Met dank aan: Fien Macken, Margot Vanhaerens en Cas Von Winckelmann

Pano – Antipsychotica alom: woensdag 19 oktober, om 21.35 uur op Eén en in de app van VRT NWS


 

Over Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie

De Vlaamse publieke omroep VRT informeert, inspireert en verbindt alle Vlamingen in al hun eigenheid en diversiteit. VRT brengt een kwaliteitsvol en onderscheidend aanbod op het vlak van informatie, cultuur, educatie, ontspanning en sport. VRT bereikt met zijn drie televisiekanalen, vijf radiokanalen en allerhande digitale kanalen wekelijks 90% van alle Vlamingen. Zo kan VRT relevant zijn, maatschappelijke impact hebben, bijdragen aan een pluralistisch debat en de democratie versterken. VRT stimuleert de cultuur- en taalbeleving en draagt de Vlaamse identiteit uit. VRT is toekomstgericht en zet in op innovatie en digitalisering. De omroep speelt een belangrijke rol in het Vlaamse media-ecosysteem en werkt samen met tal van nationale en internationale partners uit diverse sectoren.   

Voor pers
Woordvoerder aanbod VRT: radio, tv en online
02 741 90 26
[email protected]

Voor kijkers, luisteraars en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos