Skip to Content
Pano over eetstoornissen bij jongeren

Pano over eetstoornissen bij jongeren

Het eetprobleem – woensdag 28 september op Een en in de app van VRT NWS

27 september 2022 - Tijdens de coronapandemie is het aantal eetstoornissen bij jongeren erg toegenomen. Er is nu ook een groep jongere patiënten bijgekomen die snel erg mager worden.

Zoals Esther. Ze was 11 toen ze problemen kreeg met eten. Ze schrikt er eigenlijk nog altijd zelf van: zo jong. Ondertussen werkt Esther aan haar herstel, maar dat heeft tijd nodig. Veel tijd. Zo’n zeven jaar zeggen experten.

Cara (21) wilde niet meteen geloven dat ze een eetstoornis had. “Het is zo genormaliseerd om van het ene dieet naar het andere te gaan. Ik dacht dat wat ik deed nog niet zo gek was.” Toch bleek het bij haar om de eetstoornis ‘binge eating disorder’ te gaan. “Al heel vroeg hoorde ik alleen: mager is mooi.” 

Pano kreeg uitzonderlijk toegang in Eetherstel in Tienen. Dat is de afdeling van de psychiatrische kliniek Alexianen, gespecialiseerd in eetstoornissen. We leren er begrijpen hoe een eetstoornis werkt en maken kennis met Rhune (22). “Een eetstoornis is lang niet alleen een graatmager meisje én gaat over veel meer dan over eten”, vertelt ze.

En sociale media, hoe passen die in dat plaatje? Jezelf constant vergelijken. Het kan niet anders dan het invloed heeft. 

Reportage: Jan Konings
Eindredactie: Pascal Seynhaeve en Sara Van Boxstael

Pano – Het eetprobleem: woensdag 28 september, om 21.30 uur op Eén en in de app van VRT NWS

 

 

 

 

Over Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie

De Vlaamse publieke omroep VRT informeert, inspireert en verbindt alle Vlamingen in al hun eigenheid en diversiteit. VRT brengt een kwaliteitsvol en onderscheidend aanbod op het vlak van informatie, cultuur, educatie, ontspanning en sport. VRT bereikt met zijn drie televisiekanalen, vijf radiokanalen en allerhande digitale kanalen wekelijks 90% van alle Vlamingen. Zo kan VRT relevant zijn, maatschappelijke impact hebben, bijdragen aan een pluralistisch debat en de democratie versterken. VRT stimuleert de cultuur- en taalbeleving en draagt de Vlaamse identiteit uit. VRT is toekomstgericht en zet in op innovatie en digitalisering. De omroep speelt een belangrijke rol in het Vlaamse media-ecosysteem en werkt samen met tal van nationale en internationale partners uit diverse sectoren.   

Voor pers
Woordvoerder aanbod VRT: radio, tv en online
02 741 90 26
woordvoerder@vrt.be

Voor kijkers, luisteraars en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos