Skip to Content
Pano over de problemen in de landbouwsector

Pano over de problemen in de landbouwsector

Boer zoekt toekomst – woensdag 21 september op Een en in de app van VRT NWS

20 september 2022 - “Ik heb voor twee miljoen euro schulden. Al mijn geld zit in het bedrijf en ons bedrijf is niets meer waard”, zegt Bart Baeyens, een jonge kippenboer uit Oud-Turnhout. Bart is radeloos na het Vlaamse stikstofakkoord van februari. Zijn bedrijf is gereduceerd tot een kleur. Rood betekent … sluiten.

Zoals Bart zijn er nog veel verhalen. Pano reed heel Vlaanderen rond en praatte met meer dan 50 boeren. Hoe kan het dat sommigen nog zo fors mochten uitbreiden de laatste jaren? “Vlaanderen heeft de voorbije jaren met de ogen dicht ingezet op intensieve landbouw, daardoor is de stikstofcrisis er nu net zo groot”, aldus Joost Dessein, landbouwsocioloog aan de Universiteit Gent.

“Als we niet voor het grootste gaan, investeren ze niet in ons en laten ze ons links liggen”, zegt Tanja Van Poecke, melkveehoudster uit Laarne, die kritisch kijkt naar de agro-industrie en de Boerenbond.

Pano onderzoekt waarom het beleid blijft inzetten op de intensivering van de landbouw. Wie heeft hier baat bij?

Reportage: Vincent Verelst en Laura Niclaes
Eindredactie: Pascal Seynhaeve en Sara Van Boxstael

Pano – Boer zoekt toekomst: woensdag 21 september, om 21.35 uur op Eén en in de app van VRT NWS

 

 

 

 

Over Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie

De Vlaamse publieke omroep VRT informeert, inspireert en verbindt alle Vlamingen in al hun eigenheid en diversiteit. VRT brengt een kwaliteitsvol en onderscheidend aanbod op het vlak van informatie, cultuur, educatie, ontspanning en sport. VRT bereikt met zijn drie televisiekanalen, vijf radiokanalen en allerhande digitale kanalen wekelijks 90% van alle Vlamingen. Zo kan VRT relevant zijn, maatschappelijke impact hebben, bijdragen aan een pluralistisch debat en de democratie versterken. VRT stimuleert de cultuur- en taalbeleving en draagt de Vlaamse identiteit uit. VRT is toekomstgericht en zet in op innovatie en digitalisering. De omroep speelt een belangrijke rol in het Vlaamse media-ecosysteem en werkt samen met tal van nationale en internationale partners uit diverse sectoren.   

Voor pers
Woordvoerder aanbod VRT: radio, tv en online
02 741 90 26
woordvoerder@vrt.be

Voor kijkers, luisteraars en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos