Pano: Jeugdhulp in crisis

Pano: Jeugdhulp in crisis

Woensdag 20 december om 21.40 uur op VRT 1 en via de app van VRT NWS

18 december 2023 - Het aantal crisisvragen in de jeugdhulp is de afgelopen vijf jaar met veertig procent gestegen. Kinderen en jongeren voor wie het thuis even niet gaat, krijgen ook steeds vaker te horen dat er geen plaats voor hen is. Zoals Lente*, op dat moment tien jaar: “Ik ben bij mijn directeur blijven slapen, bij de mama en papa van mijn sportjuf en bij een pleeggezin. Dat was altijd heen en weer gaan en dat was niet leuk, omdat ik niet wist waar ik naartoe kon gaan”. Haar begeleider bij het Vertrouwenscentrum Kindermishandeling vult aan: “Soms belde ze me met de vraag: weet je al waar ik ga slapen dit weekend?”

Of Lune-Alice, die op haar 17de in de zomer meegenomen wordt naar huis door haar toenmalige opvoedster op internaat. Het alternatief was twee maanden op straat leven.

Pano laat zien hoe de zoektocht naar een veilige plek er uitziet voor die kinderen en jongeren.

Daarnaast volgt Pano ook een dag op de permanentie van de jeugdrechtbank in Antwerpen, waar de consulenten van de sociale dienst op zoek gaan naar crisishulp. “Het lijkt alsof je de ambulance en de MUG belt, maar ze moeten wel van het zuiden van Frankrijk komen”. Zo vat één van de consulenten het systeem van de crisisjeugdhulp samen.

 

* Lente is een schuilnaam.

Een reportage van Liesbeth Indeherberge, Machteld Libert en Laura Niclaes

Eindredactie: Sara Van Boxstael en Pascal Seynhaeve

Anne Stroobants Communicatieverantwoordelijke VRT NWS

 

 

Over Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie

De Vlaamse publieke omroep VRT informeert, inspireert en verbindt alle Vlamingen in al hun eigenheid en diversiteit. VRT brengt een kwaliteitsvol en onderscheidend aanbod op het vlak van informatie, cultuur, educatie, ontspanning en sport. VRT bereikt met zijn drie televisiekanalen, vijf radiokanalen en allerhande digitale kanalen wekelijks 90% van alle Vlamingen. Zo kan VRT relevant zijn, maatschappelijke impact hebben, bijdragen aan een pluralistisch debat en de democratie versterken. VRT stimuleert de cultuur- en taalbeleving en draagt de Vlaamse identiteit uit. VRT is toekomstgericht en zet in op innovatie en digitalisering. De omroep speelt een belangrijke rol in het Vlaamse media-ecosysteem en werkt samen met tal van nationale en internationale partners uit diverse sectoren.   

Voor pers
Woordvoerder aanbod VRT: radio, tv en online
02 741 90 26
woordvoerder@vrt.be

Voor kijkers, luisteraars en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos