Pano: De wachtlijst. 176.026 mensen wachten jarenlang op een sociale woning

Pano: De wachtlijst. 176.026 mensen wachten jarenlang op een sociale woning

Op dinsdag 5 maart om 21. 30 uur op VRT 1 en via de VRT NWS-app

‘Sociale wonen geeft financiële en mentale ruimte”, vertelt Nancy. Samen met haar dochter huurt ze ​ een sociale woning voor 560 euro in Vorselaar. ​

Sociale huurders moeten in Vlaanderen wél geduld hebben. 176.026 mensen staan er op de wachtlijst, gemiddeld is de wachttijd 4 jaar, maar tot 10 jaar is geen uitzondering.

De lange wachtlijst veronderstelt dat we versneld sociale woningen bijwonen. Maar voorlopig blijft het bij een cijfer van ongeveer 2.000 woningen per jaar die worden bijgebouwd of gerenoveerd.

Daarnaast staan er ook 15.000 sociale woningen leeg, die wachten op renovatie of afbraak. Pano onderzoekt hoe dat komt, nu de woningnood zo hoog is.

Wie wacht op een sociale woning kan meestal niet terecht op de private huurmarkt. De prijzen zijn er te hoog, zoals bij het gepensioneerde koppel Jef en Lia.

Zij betalen nu 650 euro voor een sociale woning in Antwerpen, terwijl de gemiddelde huurprijs op de private huurmarkt bijna 900 euro is. “Dat kunnen wij niet betalen met ons pensioen, dan zou ik een job moeten zoeken als toiletdame”, besluit Lia.

Reportage: Ilse Van Lysebeth, Jan Konings en Dieter Decostere

Eindredactie: Pascal Seynhaeve en Sara Van Boxstael

Anne Stroobants Communicatieverantwoordelijke VRT NWS

 

 

Over Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie

De Vlaamse publieke omroep VRT informeert, inspireert en verbindt alle Vlamingen in al hun eigenheid en diversiteit. VRT brengt een kwaliteitsvol en onderscheidend aanbod op het vlak van informatie, cultuur, educatie, ontspanning en sport. VRT bereikt met zijn drie televisiekanalen, vijf radiokanalen en allerhande digitale kanalen wekelijks 90% van alle Vlamingen. Zo kan VRT relevant zijn, maatschappelijke impact hebben, bijdragen aan een pluralistisch debat en de democratie versterken. VRT stimuleert de cultuur- en taalbeleving en draagt de Vlaamse identiteit uit. VRT is toekomstgericht en zet in op innovatie en digitalisering. De omroep speelt een belangrijke rol in het Vlaamse media-ecosysteem en werkt samen met tal van nationale en internationale partners uit diverse sectoren.   

Voor pers
Woordvoerder aanbod VRT: radio, tv en online
02 741 90 26
[email protected]

Voor kijkers, luisteraars en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos