'Pano: De terugkeer' zoekt uit waarom gedwongen uitwijzingen complex zijn.

Op dinsdag 20 februari, om 21.30 uur op VRT 1 en in de app van vrtnws.be

Mensen zonder papieren uitwijzen is een bijzonder complexe gebeurtenis. Daartegenover staan vaak ronkende politieke verklaringen, zeker in een verkiezingsjaar.

Hoe verloop dat proces nu precies? Pano trok op onderzoek en kreeg de unieke toegang om enkele dagen te filmen in het gesloten asielcentrum van Merksplas.

In Merksplas wachten mensen zonder papieren op hun uitwijzing. “Hier is het einde verhaal”, zegt een personeelslid.

Onze reporters Fabian Lefevere, Lara Richir en Stef Meerbergen brengen daarnaast de hele procedure in kaart. Van de politie-acties in Brussel tot de effectieve gedwongen uitwijzing via bus of vliegtuig. ​

Pano zoekt uit waarom gedwongen uitwijzingen niet evident zijn. Herkomstlanden werken vaak niet mee, de procedures zijn complex, het aantal mensen zonder papieren is groot, met 100.000 en meer.

“We moeten een systeem hebben om legaal naar de EU te komen om te werken, maar zij die geen papieren hebben moeten terugkeren”, benadrukt EU-Commissaris voor Migratie Ylva Johansson ​ in Pano.

Reportage: Lara Richir, Fabian Lefevere en Stef Meerbergen

Eindredactie: Pascal Seynhaeve en Sara Van Boxstael

Anne Stroobants

Communicatieverantwoordelijke VRT NWS

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie

De Vlaamse publieke omroep VRT informeert, inspireert en verbindt alle Vlamingen in al hun eigenheid en diversiteit. VRT brengt een kwaliteitsvol en onderscheidend aanbod op het vlak van informatie, cultuur, educatie, ontspanning en sport. VRT bereikt met zijn drie televisiekanalen, vijf radiokanalen en allerhande digitale kanalen wekelijks 90% van alle Vlamingen. Zo kan VRT relevant zijn, maatschappelijke impact hebben, bijdragen aan een pluralistisch debat en de democratie versterken. VRT stimuleert de cultuur- en taalbeleving en draagt de Vlaamse identiteit uit. VRT is toekomstgericht en zet in op innovatie en digitalisering. De omroep speelt een belangrijke rol in het Vlaamse media-ecosysteem en werkt samen met tal van nationale en internationale partners uit diverse sectoren.   

Voor pers
Woordvoerder aanbod VRT: radio, tv en online
02 741 90 26
woordvoerder@vrt.be

Voor kijkers, luisteraars en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Neem contact op met